|

2016 Sözleşmeli öğretmenlik atama tercih ekranı için tıkla

Sözleşmeli öğretmenlik atama tercih işlemlerinin başlamasına artık az bir zaman kaldı. Öğretmen adayları sözlü sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sınavlara 28-30 Eylül tarihlerinde itiraz edebilecek. 15 bin sözleşmeli öğretmen atama sonuçları ise 10 Ekim tarihinde açıklanacak. MEB tarafından belirlenen takvimi haberimizden sizlerle paylaşıyoruz. İşte tüm detaylar.

Yeni Şafak
18:02 - 28/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 18:46 - 28/09/2016 Çarşamba
Diğer
Sözleşmeli öğretmenlik atama tercihleri

için geri sayım başladı. 15 Bin sözleşmeli öğretmen alımının gerçekleştirilme süreci tüm hızı ile devam ediyor. Bugün açıklanacak olan sözlü sınav sonuçlarının ardından öğretmen adayları

tercih

işlemlerini yapacak.

Sözleşmeli öğretmenlik atama tercihleri 4-7 Ekim 2016
tarihilerinde

MEB'in resmi sitesinden yapılacak. Öğretmen adayları sözlü sınav sonuçlarına itirazları ise 28-30 Eylül tarihleri arasında yapabilecek. Sonuçlara itirazlar 3 Ekim'de netleşecek. Sözleşmeli öğretmen atama tercih ekranı için haberimizden yararlanabilirsiniz. İşte merak edilen tüm detaylar.



ekranı için tıklayınız (Tercihler 4-7 Ekim'de başlayacak)



ekranı için tıklayınız



SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMALARI NE ZAMAN?


15 bin sözleşmeli öğretmen 10 Ekim'de tayin edilecek. Şubat ayı öncesinde de ihtiyaca göre tayinler olacak. Artık öğretmen tayinlerinin tamamı “sözleşmeli" olacak. Her yıl sözleşmeler yenilenecek. 4 yılın sonunda başarılı olanlar kadroya geçecek. 2 yıl aynı okulda zorunlu hizmet verdikten sonra yer değiştirme talebinde bulunabilecek. Kadrolu öğretmenler ile sözleşmeli öğretmenlerin hak hukuku, ücretleri arasında hiçbir fark yoktur.



Öğretmenler, 6 yıllık zorunlu hizmetleri döneminde eş durumu tayin talebinde bulunamayacak. Aile birliğinin sağlanması için öğretmen sabit kalacak, kamu görevlisi eşinin tayini öğretmenin olduğu il ve ilçeye yapılacak.






Tercihler


9.1. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alan adaylar, en fazla 20 (yirmi) eğitim kurumunu elektronik ortamda tercih edebilecektir.



9.2. Tercihler, aynı il ve/veya farklı illerde bulunan eğitim kurumları arasından istenilen öncelikte yapılabilecektir.



9.3. Tercihler herhangi bir il veya ilçe millî eğitim müdürlüğüne onaylatılacaktır.



9.4. Adaylar il veya ilçe millî eğitim müdürlüğünce başvuruları onaylanmadıkça tercih değişikliği yapabilecektir.



9.5. Adaylar tercih dışı seçenek olarak;



9.5.1. “Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istemiyorum."



9.5.2. “Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istiyorum." seçeneklerinden birini mutlaka işaretleyecektir.



9.6. Tercihlerine atanamayan adaylardan “9.5.2." seçeneğini işaretleyenler, ilan edilen kontenjanlardan boş kalan eğitim kurumlarına bilgisayar kurasıyla atanmak üzere değerlendirmeye alınacaktır.



9.7. Talim ve Terbiye Kurulu kararı gereğince, bilişim teknolojileri alanına atanmak üzere başvuruda bulunan adaylardan bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği, matematik-bilgisayar bölümü, istatistik ve bilgisayar bilimleri, bilgisayar teknolojisi bölümü/bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri bölümü ile bilgi teknolojileri bölümü mezunları, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları dışındaki eğitim kurumlarını tercih edecektir.




10. Atamalar


10.1. Sözlü sınavda başarılı olanların atamaları, tercihleri de dikkate alınarak sözlü sınav puanı üstünlüğüne göre elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.



10.2. Adayların puanlarının eşitliği hâlinde KPSS puan üstünlüğü dikkate alınacak, eşitliğin devamı hâlinde atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenecektir.



11. Atamaların Duyurulması ve Tebligat ile Göreve Başlama



11.1. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen atama sonuçları, Bakanlığın http://ikgm.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır.



11.2. Atama kararnameleri, il millî eğitim müdürlüklerine elektronik ortamda gönderilecektir. Ataması yapılanların başvuruda belirttikleri elektronik posta adreslerine 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre elektronik ortamda tebligat yapılacaktır.



11.3. Sözleşmeli öğretmen olarak ataması yapılanlardan göreve başlama işlemi esnasında aşağıdaki belgeler istenecektir:



11.3.1. Bu duyuruda başvuru esnasında isteneceği belirtilen belgeler,



11.3.2. Son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf (6 adet),



11.3.3. Mal bildirimi (il millî eğitim müdürlüklerinden temin edilecektir),



11.3.4. Elektronik Başvuru Formunun onaylı örneği,



11.3.5. Başvuru esnasında Pedagojik Formasyon Belgesi yerine resmî yazı ibraz edenlerden Pedagojik Formasyon Belgesi.



11.3.6. Sağlık durumu yönünden öğretmenlik görevini yapmasına engel bir durumu olmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden alınacak sağlık kurulu raporu.



11.4. Ataması yapılanlar, bu bölümün “11.3." maddesinde belirtilen belgeler ile birlikte atandıkları il millî eğitim müdürlüklerine başvurarak göreve başlama talebinde bulunacaktır. İstenilen belgeleri tam olarak ibraz edenler, sözleşme yapılarak göreve başlatılacak; belgelerinde eksiklik görülenler ya da belgeleri eksik olanlar göreve başlatılmayacaktır.



11.5. Tebligatı beklemeksizin göreve başlamak isteyen öğretmen adayları, atandıkları il millî eğitim müdürlüklerine istenilen belgelerle başvurmak suretiyle göreve başlayabilecektir.



11.6. Elektronik Başvuru Formundaki beyanları ile ibraz ettikleri belgeler il millî müdürlüklerince değerlendirilecek, göreve başlatılmasına engel hali bulunmayanlar göreve başlatılacak; göreve başlatılmasında tereddüde düşülenler ise değerlendirilmek üzere İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Öğretmen Atama Daire Başkanlığına bildirilecektir.



11.7. Sabıka sorgulama belgesinde “Adli sicil kaydı vardır" ibaresi bulunanlara ait sabıka sorgulama belgesi ile buna ilişkin mahkeme kararı temin edilerek İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Öğretmen Atama Daire Başkanlığına gönderilecektir. Bu adaylar hakkında Bakanlığın vereceği karar doğrultusunda işlem yapılacaktır.



11.8. Başvurusunda sağlık durumu yönünden görev yapmasına engel bir durumu olmadığını beyan etmekle birlikte, göreve başlama esnasında sağlık durumunun öğretmenlik görevini yapmasına engel oluşturacağı hususunda tereddüt oluşan aday göreve başlatılmayıp; adaydan, yurdun her bölgesinde ve iklim şartlarında öğretmenlik yapabileceğine ilişkin tam teşekküllü bir hastaneden alacağı sağlık kurulu raporu istenecektir.



11.9. Atamaları kendilerine tebliğ edilenler, tebliğ tarihini izleyen 15 gün içinde göreve başlayacaktır.








Bakan Yılmaz: “Bundan sonraki bütün öğretmen atamaları sözleşmeli olacak"


Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Bundan sonraki bütün öğretmen atamaları sözleşmeli olacak. Sözleşmeden kadroya da dört yılın sonunda olacak" dedi.



Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Başkent Öğretmenevi'nde eğitim muhabirleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Yılmaz, bir soru üzerine eğitim kurumlarının hepsinin MEB'e tahsis edildiğini, üniversitelerin ise YÖK'e tahsis edildiğini belirterek, “Üniversitelerle ilgili yerler hakkında tasarrufta bulunma hakkı, yetkisi, görevi YÖK'te, diğer eğitim öğretim kurumlarında tasarrufta bulunma yetkisi bakanlığımıza verilmiştir" diye konuştu.



FETÖ/PDY'ye ait olduğu gerekçesiyle kapatılan okulların ihtiyaca göre ilkokulsa ilkokul, ortaokulsa ortaokul, liseyse lise olarak fonksiyonu devam ettirme konusuna MEB'in bir görüşü olduğunu belirten Bakan Yılmaz, “Toplumun tamamına hizmet vermek durumundayız. Bu hizmeti vermek için de ihtiyacı dikkate almak gereklidir. MEB'in açacağı okullara aileler yazdırabilirler, bir başka özel okula gönderebilirler. 60 bine yakın öğrenci bize, MEB'e geçti. 20 bine yakın öğrenci de diğer özel okula kaydını yaptırdılar. En kısa zamanda bu okulların bir önceki gibi hangisinde yeni fonksiyonuyla çalışmaya geçeceğini belirleyeceğiz" ifadelerini kullandı.


“Bir fişleme olarak değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyorum"

YÖK'ün kapatılan 15 üniversitesinden mezun olanların diplomalarında o okullarının isimlerinin yazılmasının fişleme olacağı yönündeki değerlendirmelerin sorulması üzerine Yılmaz, “YÖK hiç devralmasaydı okulunun diplomasını alacaktı. Okulunun diplomasını almasını bir fişleme olarak görmüyorsa o halde devletin vereceği bir diplomanın yanında bu okuldan nakledilmiştir, devralınmıştır denilmesinin de bir fişleme olarak değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyorum" yanıtını verdi.


Öğretmen ek göstergeleriyle ilgili soruya Yılmaz, “Öğretmenlerin mevcut durumlarındaki geçmişe kıyasla 2002 yılındaki aldığı ücrete ve şimdiki aldığı ücrete bakmak lazım. Enflasyonu düşünmek lazım. Öğretmenlere gerçekten enflasyonun üzerinde bir refah artış payını ilave ederek bir duruma getirdik. Yeter mi? Yetmez. Daha fazla yapılması gerektiğini biliyorum. Mevcut olan durumda ne kadar iyi yapabiliriz gayretli çalışmamız var. 920 bin üzerindeöğretmen var. Bizde bir şey yaptığınızda kartopu etkisi gibi geliyor. Buna Maliye Bakanlığı'nın 'tamam problem değildir' diyebilmesi lazım. Maliye Bakanlığı'nı bu bizim problem değildir noktasına getirmek için çalışmalarımız devam ediyor" yanıtını verdi.


“3 bine yakın öğretmenin MEB ile ilişiği kesilmiş durumdadır"

2010 yılı KPSS'sinin iptal edildiği hatırlatılarak, MEB'de o dönemde aldıkları puanla ne kadar öğretmen olduğu sorusu üzerine Yılmaz, şunları kaydetti:


“45 binin üzerinde bir öğretmen o puanlara dayanaraktan bakanlığımıza girmiş öğretmen bulunmaktadır. Ancak o süreç içerisinde savcılıktan gelen yazılarla, 'şu kimselerin kopya çektiği belirlenmiştir' diye bir yazı var, o yazı üzerine 3 bine yakın öğretmenin MEB ile ilişiği kesilmiş durumdadır. Kopya çektiği belirlenen öğretmenlerin bizim bakanlığımızla ilişiği kesilmiş durumdadır. Hiç kimse mağdur edilmeden ancak kopya çekmiş olanların da hak ettiği neticeyi alacağı bir sonuca ulaşabilmesi için bir çalışma Bakanlar Kurulu sekretaryası tarafından çalışma yapılmaktadır."


“Sözlü sınavı ehliyet ve liyakattan uzaklaşmak için değil, bilhassa ehliyet ve liyakatı sağlamak için yapıyoruz"

Darbe girişiminin ardından liyakat sisteminin gündemde olduğu ve mülakat sistemiyle sözleşmeli öğretmen alınmasının gerekçesinin ne olduğu sorusuna Bakan Yılmaz, “Ehliyet ve liyakatı sağlamak için bu sınavı yapıyoruz. Bu sözlü sınavı ehliyet ve liyakattan uzaklaşmak için değil bilhassa ehliyet ve liyakatı sağlamak için yapıyoruz. Sadece mülakatla alıyoruz deseydik, o zaman denirdi ki 'bir insan KPSS'ye girmiş, 100 sorudan 100'ünü yapmış bunu almadınız ama diğeri ise 10 soru dahi yapamamış, siz bunu öğretmen aldınız. Burada bir liyakat yok' denebilirdi. Ama biz alacağımız öğretmen sayısının üç katı kadar bir puan alacak. Birisi 61 almış, diğeri 61,1 almış, diğeri 62,2 almış üçü arasında belli bir seviyede bilgiye sahip olduğunu gördük. Ondan sonra mülakata alaraktan biz şimdi liyakat ve ehliyetin dışına mı çıkmış oluyoruz. Öğretmenler rol model. Bizim bu mülakat kesinlikle ehliyet ve liyakatı sağlamak içindir. Yazılı puan almadan mülakata girseydi o zaman denebilirdi. Milletimin gönlü rahat olsun. Biz Türkiye'nin geriye gitmesini istemeyiz" cevabını verdi.


Kadrolu öğretmen ve sözleşmeli öğretmenlerin benzer haklara sahip olduğu yönündeki eleştirilerin sorulması üzerine Yılmaz, “Ücretlerinde, sosyal haklarında, ek ders ücreti de alabileceklerdir. Şuandaki mevcut sistemde de mülakat vardır. Hiç kimse şuanda yapılan mülakatı sübjektif değerlendirmeye yol açıyor diye değerlendirmiyor da" dedi.


“Her görevlendirdiğiniz 10 öğretmenin 7'si dönüyor, 3'ü kalıyor"

“Ağrı'da bana verilen bilgi, 1 yıl içerisinde 3 bin 200 öğretmen atandı buraya, bir yıl sonra 2 bin 400'ü geri döndü diyor" diyen Yılmaz, “Eğer öğretmenleri siz bir yerde tutmazsanız belli bir süre, 1 yıl içerisinde görev yapan öğretmen öğrencisini, ailesini tanıyabilecek mi, bağımsız çalışabilme yeri var mı? 4 yıl gibi bir süre içerisinde bir öğretmenle bir öğrencinin baş başa kalması faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde illere son üç yılda 157 bin 167 öğretmen atanmış ancak aynı dönemde 106 bin 340 öğretmende yüzde 68-70'i her görevlendirdiğiniz 10 öğretmenin 7'si dönüyor, 3'ü kalıyor" şeklinde konuştu.


“Sözleşmeli öğretmenliği Türkiye'nin dört bir tarafında uygulayacağız"

Yeni atanacak sözleşmeli öğretmenlerin atamalarının hangi bölgelere yapılacağı sorusu üzerine Yılmaz, “Sözleşmeli öğretmenliği Türkiye'nin dört bir tarafında uygulayacağız. Sadece Doğu ve Güneydoğu'ya uygulanma gibi durumu yok. Ama ihtiyaç nerede, problem nereden kaynaklanıyor, Doğu ve Güneydoğu'daki öğretmenlerin orada kalış süresini makul seviyeye getirmek. Bunu da sözleşmeyle yapabileceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


“İstanbul'da Marmara Bölgesi'nde en çok öğretmen ihtiyacımız var"

Şuanda öğretmen açığının olduğu bölgenin Marmara Bölgesi olduğunu bildiren Yılmaz, şöyle konuştu:


“İstanbul'da Marmara Bölgesi'nde en çok öğretmen ihtiyacımız var. Akdeniz Bölgesi'nde doluluk oranı yüzde 92, Doğu Anadolu'da yüzde 93, Ege'de yüzde 96, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 91, İç Anadolu'da yüzde 98, Karadeniz'de yüzde 93, Marmara'da yüzde 87. İhtiyaç nerede varsa orayı kullanacağız. Sözleşmeli öğretmeni getirirken Doğu'daki ve Güneydoğu'daki öğretmenlerin kalış süresini makul süreye getirmekti. Bundan sonrakiöğretmen alımları sözleşmeli öğretmen kapsamında yapılacaktır."


"İlave ihtiyaç somut olarak ortaya çıktığında Şubatı beklemeden yeniden öğretmen alımı için duyuruya çıkacağız"

15 bin öğretmen için ilana çıktıklarını belirten Yılmaz, “Bu süre içerisinde ilave ihtiyaç somut olarak ortaya çıktığında Şubatı beklemeden yeniden öğretmenalımı için duyuruya çıkacağız" dedi.


FETÖ okullarına bazı ailelerin parasını peşin ödediğinin hatırlatılması üzerine Yılmaz, devletin bir ücret almadan kaydettiğini, devlet okullarına geldiklerinde ücret almadan eğitim verileceğini ifade etti. Maarif Vakfı Kanunu'nun geçtiğini belirten Yılmaz, “Birçok ülkede bu yapıyla ilgili olan okullar kimi yerde kapatıldı, kimi yerde yöneticileri alındı. En kısa zamanda Türk eğitim sisteminden yararlanmak isteyen her ülkeye Maarif Vakfı olarak ulaşacağız" diye konuştu.


Türkiye genelindeki öğretmen açığının sorulması üzerine Yılmaz, Türkiye genelindeki açığın 64 bin civarında olduğunu ifade etti.


“Bundan sonraki bütün öğretmen atamaları sözleşmeli olacak"

“Bundan sonraki bütün öğretmen atamaları sözleşmeli olacak" ifadesini kullanan Yılmaz, “Şimdi alacağınız sözleşmeli, şubatta alacağınız kadroluysa ben buna başvurmayayım, şubattakine başvurayım' diyen oluyor. Bundan sonraki bütün öğretmen atamaları, sözleşmeli öğretmen kapsamında yapılacak. Sözleşmeden kadroya da dört yılın sonunda olacak. Artık Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen ihtiyacını sözleşmeli öğretmenlerden karşılayacaktır.


Bakan Yılmaz, yeni alınacak 15 bin öğretmenin 6 ay eğitim görmeyeceğini de açıkladı.


Eş durumu tayinleriyle ilgili soruya Yılmaz, “KHK ile bir madde koyduk. Dedik ki, 'eş durumu için öğretmenin bulunduğu yer esastır.' Öğretmen kilit personel. Herkes bu eş ayarlamasını öğretmene göre yapacak" yanıtını verdi.


Eski Milli Savunma Bakanı olarak 15 Temmuz akşamı çok kritik telefon görüşmeleri yaptığının sorulması üzerine Yılmaz, “Ben sadece şunu söylüyorum, herkes olması gerektiği yerde ve üzerine düşeni yaptı" değerlendirmesinde bulundu.



SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURULARI SON GÜN NE ZAMAN


Sözleşmeli öğretmenlik başvuruları bugün sona eriyor. Milli Eğitim Bakanlığı kendi sitesinde yayınladığı duyuruda 15 Bin sözleşmeli öğretmen alacağını duyurmuştu. Bu duyurudan sonra MEB, 8 Ağustos'ta başvuruları kabul etmeye başladı. Başvuruların son günü ise 11 Ağustos 2016'da sona eriyor. Başvuru tarihinden sonra ermesinden sonra (11 Ağustos'tan sonra), adayların sözlü sınava alınacakları sınav merkezleri 12 Ağustos'ta duyurulacak. Sözlü Sınav tarihleri arası ise: 15-26 Ağustos. Sözlü sınav sonucu ise MEB'in sitesinden 28 Eylül'de duyuracak. İtiraz durumunda ise sonucu 3 Ekim tarihinde belli olacak. Tüm işlemler bittikten sonra, başarı durumuna göre adaylar “atama tercihlerini" 4-7 Ekim arasında yapıcak ve sonuçların bildirileceği tarih ise 10 Ekim olacak. Sözlü sınavlar Türkiye'nin geneli baz alınarak 18 sınav merkezinde gerçekleşecek. MEB şu an sınav merkezlerini açıklamadı. Açıklama tarihi ise 12 Ağustos.



SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?


Milyonlarca atama bekleyen öğretmen adaylarının merakla beklediği kılavuz yayınlandı. Sözleşmeli öğretmenlik kılavuzunda başvuru şartları şöyle sıralanmaktadır...



657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak,


Türk vatandaşı olmak (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için Türk vatandaşı olma şartı aranmayacaktır.),


Mezun olunan yükseköğretim programı, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına göre atama yapılacak alana uygun olmak,



Öğretmenliğe kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından mezun olanların ihtiyacı karşılamadığı alanlara atanacaklar hariç olmak üzere, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programı/Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programından birinin başarıyla tamamlamış olmak,



Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanların, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yüksek öğrenimlerinin ve/veya pedagojik formasyon belgelerinin yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına veya programlarına denkliği kabul edilmiş olmak,



2016 yılı Kamu Personel Seçme Sınavında atanacağı alan için puan türleri (KPSSP10 ve KPSSP121) itibarıyla 50 ve üzerinde puan almış olmak,



Devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir ceza almamış olmak,


657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli olarak çalışmakta iken sözleşmeleri feshedilenler bakımından, başvuru tarihinin son günü itibarıyla bir yıl bekleme süresini tamamlamış olmak.



Sözleşmeli öğretmenlik atama tercih

işlemlerinin başlamasına artık az bir zaman kaldı. Öğretmen adayları sözlü sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sınavlara 28-30 Eylül tarihlerinde itiraz edebilecek. 15 bin sözleşmeli öğretmen atama sonuçları ise 10 Ekim tarihinde yapılacak. MEB tarafından belirlenen takvimi haberimizden sizlerle paylaşıyoruz. İşte tüm detaylar.


#Sözleşmeli öğretmenlik
#MEB
#Sözleşmeli öğretmenlik atamaları
#Tercih
8 yıl önce