|

2021 İŞKUR İşsizlik Maaşı Hesaplama: İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı için yapılan başvuru işlemleri için kişinin kendi TC kimlik belgesi ve ikamet ettiği adres bilgileriyle bağlı bulunan İŞKUR merkezlerine ya da genel müdürlüklere gidilerek yapılır. İnternet üzerinden İŞKUR resmi WEB sitesini ziyaret ederek online olarak işsizlik maaşı ödeneği için hızlıca başvuru yapılmaktadır.

17:23 - 11/03/2021 Perşembe
Güncelleme: 17:24 - 11/03/2021 Perşembe
Yeni Şafak
İŞKUR İşsizlik Maaşı Hesaplama: İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?
İŞKUR İşsizlik Maaşı Hesaplama: İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?
İşsizlik maaşı
için gerekli olan şartlar şunlardır:
  • İşçinin kusuru olmadan işten çıkarılması
  • İşten ayrılmadan önce son 4 ayda olmak üzere 120 gün eksiksiz prim gününe sahip olunmalıdır.
  • Son 3 yıl içinde 600 günlük olmak üzere sigorta priminin ödenmiş olması. 600 gün sigortalı olarak çalışılmış olmalıdır.

Yukarıdaki şartları taşıyan kişiler İŞKUR üzerinden olmak üzere yatırılan işsizlik maaşı haricinde SGK’dan Genel Sağlık Sigortası adına tüm sağlık hizmetlerinden faydalanır. İşsizlik maaşını almaya hak kazanan kişi aynı anda sağlık prim ücretini de ödeyerek, emeklilik için prim günü adı altında primleri ödenmiş olur.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU SORGULAMA İŞLEMLERİ NEREDEN YAPILIR?
İşsizlik maaşı sorgulama işlemleri
e –Devlet sistemine girişi yapılarak gerçekleştirilir. Online olarak işleme alınan bütün sorgulama işlemleri e –Devlet sisteminden bulunan İŞKUR dijital hizmetler başlığı adı altında hizmete açılmaktadır.
2021 YILI İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?
2021 yılı işsizlik maaşı
asgari ücret artış oranıyla birlikte %21, 5 oranında artmıştır. Maaş artış oranına göre 2021 en düşük işsizlik maaşı 1420TL iken, 2021 yılı en yüksek işsizlik maaşı 2840TL olarak belirlenmiştir. İşsizlik maaşını hesaplanması işleminde bir kişinin en düşük alabileceği işsizlik tutarı brüt asgari ücretinin %40 oranının altında olamaz. En yüksek
işsizlik maaşı
aynı şekilde brüt asgari ücretin %80’inini geçmemelidir. Ücretin kesinti yapıldığı vergi damga vergisi üzerinden kesilmektedir. İşsizlik maaşı damga vergisi kesildikten itibaren son halini almaktadır.
2021 İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
2021 işsizlik maaşı hesaplama
brüt maaş üzerinden yapılır. Çalışanların işsizlik ücretleri toplam asgari ücretin %80 ‘inden oluşmaktadır. Bu durumda en az 1420TL, en fazla 1840 TL olarak hesaplanmıştır.
İŞSİZLİK MAAŞI ALAMAK İÇİN HANGİ KOŞULARI TAŞIMAK GEREKİR?
İşsizlik maaşı almak için
kişinin ilk olarak kendi isteği ve kusurları dâhilinde işsiz kalması gerekir. Çalışan hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde hizmet sözleşmesine bağımlı olarak çalışıyor olmalıdır. Hizmet akdinin sona ermesinden sonra 30 gün içinde en yakın İŞKUR şubesine giderek şahsen ya da elektronik ortamda işsizlik maaşı başvurusunda bulunulmalıdır. Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son üç yılda en az 600 günlük işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması gerekir. İŞKUR’a yapılan bütün başvurular titizlikle incelenerek kişilere dönüş sağlanmaktadır.

İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşların İŞKUR tarafından belirlenen bazı koşulları taşıması gerekir. Ne kadar süre ile işsizlik maaşının alınacağı, maaş hesaplamasının yapılması için yukarıda sayılan kriterleri taşıyor olmalısınız. İşsizlik maaşı sorgulama işlemleri için e –Devlet kapısı online hizmet panelinden faydalanarak İŞKUR ekranından maaş başvuru sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

İşsizlik ödeneğinin ödemesi için sigortalı işsizin işe girmeye hazır durumda olması gerekir. İşsizlik ödeneği başvurusu yapan kişinin hızlı bir şekilde iş arayan kaydı yaptırılarak iş bulma süreci kolaylaştırılmaktadır. Sigorta işsize danışmanlık yapan İŞKUR, işe alma, mesleki eğitim hizmet sürecini aktif olarak takip etmektedir. İŞKUR bünyesinde verilen
işsizlik maaşı
ödeneğinin yanı sıra işe girme ve aktif çalışma hayatında olma süreci vekâletname ile başvuru olmadan gerçekleştirilmektedir. İşsizlik maaşını alan vatandaşların işe girmesiyle, sigorta kaydı ve çalışır durumda olduğunu gösteren hizmet dökümü incelendikten sonra maaş ödeneği anında kesilmektedir.
#İşsizlik maaşı
#İŞKUR
3 yıl önce