|

2021 Dini günler takvimi: Diyanet Regaib Gecesi tarihini açıkladı

Müslümanların üç aylara girmesiyle birlikte kandil günleri de yaklaştı. İlk kandil olan Regaib Gecesi için vatandaşlar şimdiden araştırmalarına başladı. İslam dünyasının en değerli günlerinden ve gecelerinden biri olan Regaib Gecesi Recep ayının ilk Perşembe gecesi idrak edilmektedir. Bu gece dua okumanın ve namaz kılmanın faziletleri bulunmaktadır. Diyanet Regaib Gecesi 2021 yılı için tarih verdi. Peki, Regaib Gecesi ne zaman? İşte Diyanet tarafından açıklanan Regaib Gecesi tarihi ve 2021 dini günler takvimi...

18:19 - 17/02/2021 Çarşamba
Güncelleme: 17:59 - 31/05/2022 Salı
Yeni Şafak
​Regaib Kandili ne zaman? 2021 Dini günler takvimi
​Regaib Kandili ne zaman? 2021 Dini günler takvimi

Regaib Gecesi için Müslümanlar heyecanlı şekilde yapacakları dua ve kılacakları namaz için sabırsızlanıyor. Regaib Gecesi gecesi için Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recepʼin ilk (Cuma) gecesi, Şabanʼın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir” hadis-i şerifini buyurmuştur. Bu güzel geceye kavuşan Müslümanlar şimdi Regaib Gecesi ne zaman aramasını yapıyor. 2021 yılı için Diyanet Regaib Gecesi tarihini açıkladı. İşte detaylar...

REGAİB GECESİ NE ZAMAN? DİYANET 2021 DİNİ TAKVİMLER

Regaib Gecesi, Recep Ayı’nın cumaya bağlanan ilk Perşembe gecesi, 18 Şubat 2021 tarihindedir. Recep Ayı'nın ilk cuması olan mübarek Regaip Gecesi için oruç tutulmaktadır. Konuyla ilgili detaylı bilgiye Diyanet İşleri Başkanlığı Vakit Hesaplama Bölümü'nün "vakithesaplama.diyanet.gov.tr" internet adresinden ulaşabilirsiniz.

2021 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ - DİYANET

Müslümanlar için kutsal gün sayılan Regaip, Miraç, Berat ve Mevlid gecesinin denk geldiği tarihler şöyle;

Regaip Gecesi: 18 Şubat 2020

Miraç Gecesi: 10 Mart 2020

Berat Gecesi: 27 Mart 2020

Mevlid Gecesi: 17 Ekim 2020

REGAİB GECESİ OKUNACAK DUA

300 Salavat-ı şerife,

اللهمّ صلِّ على سيّدنا محمّد وعلى آل سيّدنا محمّد
“Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammed.”

101 Fatha suresi

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
﴿١
الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ ﴿٢
الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ ﴿٣
مَلِكِ يَوْمِ الدِّينِ ﴿٤
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ ﴿٥
اهدِنَا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ ﴿٦
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ ﴿٧
1- Bismillahirrahmânirrahîm.
2- Elhamdü lillâhi rabbil’alemin
3- Errahmânir’rahim
4- Mâliki yevmiddin
5- İyyâke na’budü ve iyyâke neste’în
6- İhdinessırâtel müstakîm
7- Sırâtellezine en’amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn (amin)

101 İhlas suresi

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١
اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢
لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣
وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Kul hüvellâhü ehad
2- Allâhüssamed
3- Lem yelid ve lem yûled
4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad

101 Kadir suresi

ِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ﴿١
وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ ﴿٢
لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ ﴿٣
تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ ﴿٤
سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿٥
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr
2- Ve ma edrake ma leyletülkadr
3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr
5- Selamün hiye hatta matle’ılfecr
Günlük evradın son salavatınının
ilk 5 salavatı 101 defa
geri kalan
salavatlar 33’er defa
okunur.

REGAİB GECESİ ÖNEMİ NEDİR?

Günlük hayatımızda her an gördüğümüz trafik ikaz levhaları gibi insan hayatında da belirgin işaretler ve dönüm noktaları vardır. Bunlar, belirli günler, kandiller ve bayramlardır. Kandiller zincirinin ilk halkası olan Regaip Gecesindeki “Regâip” kelimesi, Arapça bir kelime olan "re-ğa-be" kökünden gelmektedir. "re-ğabe", kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir.

"Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir.

Zamanın her anı değerlidir ve boşa harcanan zamanın telafisi mümkün değildir. Bu nedenle insan ömrünün her anı çok değerlidir. Ancak bazı zamanlar vardır ki onların kıymeti diğer zamanlardan daha fazladır. Regaip gecesinin içinde bulunduğu Recep ayı da bunlardan biridir.

Halk dilinde "üç aylar" olarak anılan rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan manevi bir mevsime girişimizin habercisidir. Milletimizin “kandil” olarak adlandırdığıbu geceler, gönül evlerimizi aydınlatan ışıklardır. Tarihimizde Osmanlı padişahı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir.

Regaip gecesi bilhassa 18. asırda, tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmış, tasavvuf ehli olan şairlerce bu gece için "regâibiye" denilen şiirler yazılmıştır. Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaib Gecesi ve Mirac Gecesi olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır.

Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir. Regâib kelimesi Kur'an'da “Regaib” şeklinde geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır2 Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir.

#2021 Dini Günler Takvimi
#Regaib Gecesi
#Regaib Gecesi Ne Zaman?
3 yıl önce