|

47 nerenin plakası? 47 plaka kodu neresi, hangi il, şehre ait?

Evde otururken camdan baktığımızda gözümüze bir anda araç plakası takılır. Daha önce görmediğimiz bir plaka numarası vardır. Örneğin Van’da yaşıyorsunuzdur ve 47 plaka kodu görürsünüz. O anda bu plaka kodu nerenin, hangi şehre ait hemen hatırlamayabiliriz. İşte hazırladığımız bu haberimizde hem bu sorulara yanıt bulacaksınız hem de o şehre ait telefon kodu, nüfusu ve birçok coğrafi özellikleri hakkında detaylar öğrenebilirsiniz. Peki, 47 plaka neresi? Araçların 47 plaka kodu nerenin, hangi ilin plakası?

18:17 - 1/03/2021 Pazartesi
Güncelleme: 00:56 - 2/03/2021 Salı
Yeni Şafak
47 Plaka Kodu
47 Plaka Kodu

Evin camından sokağı izlerken, arkadaş ortamında arabaların geçtiği bir yerdeyken ya da bir otobüs durağında araç beklerken gözümüze bir anda farklı kodu olan bir araç plakası takılabilir. O plaka kodunun nereye hangi şehre ait olduğunu birçok insan anında öğrenmek, hatta ezberlemek ister. Van’da yaşayan bir vatandaş, 47 plaka kodu ile karşılaştığında, bu plaka nerenin, hangi ile, şehre ait diye merak edebilir. İşte bu soruların yanıtını ve o şehre ait telefon kodu, nüfusu ve birçok coğrafi özellikleri hakkında detaylar öğrenebilirsiniz. İşte 47 plaka koduna sahip şehir ve o şehirle ilgili detaylar...

47 plaka neresi?

47 plaka Mardin iline aittir. Plaka kodu 47 olan araçlar,
iline kayıtlı demektir. Ülkemizin en kalabalık yirmi altıncı şehri arasında yer alır. Suriye ile sınır komşusu bir ildir. Kültürel açıdan birçok esere ev sahipliği yapar. Uluslararası kuruluşlarca kültür mirası kabul edilen tarihi eserleri bulunur. İpek yolu üzerinde bulunan ilde han ve kervansaray da vardır. El sanatları alanında da telkâri, bakırcılık, ahşap oymacılığı, semercilik ve taş işlemeciliği gelişmiştir. Mardin Havalimanı ile ülkenin her yerine kolayca ulaşım sağlanır.

Mardin’in Nüfusu:

Mardin’in nüfusu
854.716 olarak ölçülmüştür. Bu sayının 428.780 kişisi erkek, 425.936 kişisi kadınlardan oluşur. Yıllar içinde yaşanan terör olayları ve güvenlik sorunları nedeniyle göç olayları yaşanmıştır. Özellikle 2000 yılında kırsal nüfusun kent nüfusundan geri kalmaya başladığı gözlenmiştir. 8.858 km
2
yüz ölçümü olan Mardin’ de kilometrekare başına 96 kişi düşer. En fazla nüfus %30,59 yoğunluk ile Kızıltepe ilçesinde bulunur. En az nüfus ise %1,65 yoğunluk ile Ömerli ilçesindedir.
için tıklayın.

Mardin Hangi Bölgede? Coğrafi Özellikleri

Sınır illerimizden biri olan
Mardin’in bölgesi
Güney Doğu Anadolu’dur. Suriye ile sınır komşusudur. İlin güneyinde Suriye, batısında Şanlıurfa, doğusunda Şırnak, kuzeyinde Diyarbakır ve batman yer alır. Son olarak kuzeydoğusunda da Siirt bulunur. Buğur çayı, Çağçağ suyu, Savur çayı ve Zergan deresi gibi akarsuları vardır. Buğur köyü yakınlarında olan Buğur çayının tamamı il içerisinde akar. İlin genelinde karasal ilkim hakimdir. Kışları soğuk geçerken yazları kural geçer. Hatta çöl iklimi etkisi görülür. Ülkenin en sıcak olan illerinin başında gelir.

Mardin’in Tarım Ürünleri:

Mardin’in tarım ürünleri
daha çok Derik, Savur ve Kızıltepe ilçelerinde bulunan tarım arazilerinde yetişir. Mardin ilinde bulunan 293.359 hektarlık tarım arazisinin %75,33 gibi bir çoğunluğu tahıl üretimi için kullanılır. Geriye kalan %14,52’ lik kısım baklagillerin üretimi, % 7,19’ luk kısım endüstriyel bitkilerin üretimi içindir. En önemli ürünler buğday, arpa, kırmızı mercimek ve pamuktur.

Mardin’de Gezilecek Yerler:

Güney Doğu Anadolu bölgesinde yer alan
Mardin’in gezilecek yerleri
arasında Midyat Devlet Konukevi, Kayseriye Çarşısı, Mardin Bakırcılar Çarşısı bulunur. Tarihsel kalıntıları görmek isteyenler Dara Mezopotamya Harabeleri’ ne gidebilir. Mor Gabriel Manastırı, Sakıp Sabancı Kent Müzesi, Mardin Müzesi ücretsiz şekilde ziyaret edilebilir.Mardin ilini simgeleyen yerler şunlardır:

Mardin Kalesi

Sümer, Asur, Babil, Roma, Selçuklu, Abbasi, Bizans ve Osmanlı gibi birçok medeniyet tarafından kullanılmıştır. Ayakta olduğu durumlarda altı kapısı vardır ve birçok savaşta kuşatılmıştır.

Mardin Evleri

Mazı Dağı yamaçlarına yapılmış evler birçok tarihi döneme tanıklık etmiştir. Sarı kalker kullanılarak yapılan evler etkileyici bir manzara oluşturur.

için tıklayın.

Mardin’in Telefon Kodu:

Mardin’in telefon kodu
482 şeklindedir. 0482 numarası kullanılarak Mardin iline telefon araması yapılabilir. Türkiye’de her ilin kendine ait bit telefon kodu bulunur. Mardin ilinde aramlar için kullanılan kod ise 0482’ dir.

Mardin’in Posta Kodu:

81 ilimizden biri olan
Mardin’in posta kodu
47000 şeklindedir. Mardin’in her ilçesinde farklı posta kodları vardır. İlçelerin posta kodları genelde plaka ile başlar. 47 plaka koduna ait Mardin ilinin ilçelerinin posta kodu da 47 ile başlamaktadır. Mardin ilçeleri ve posta kodları şu şekildedir:
  • Artuklu: 47420
  • Dargeçit: 47750
  • Derik: 47800
  • Kızıltepe: 47460
  • Mazıdağı: 47700
  • Midyat: 47545
  • Nusaybin: 47320
  • Ömerli: 47570
  • Savur: 47860
  • Yeşilli: 47650
için tıklayın.

Mardin’in İlçeleri:

47 plaka koduna ait
Mardin’in ilçeleri
toplamda 10 tanedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde bulunan Mardin ilinin 10 ilçesi şu şekilde sıralanabilir:
  • Artuklu
  • Dargeçit
  • Derik
  • Kızıltepe
  • Mazıdağı
  • Midyat
  • Nusaybin
  • Ömerli
  • Savur
  • Yeşilli

İlgili içerikler

#46 plaka
#Mardin Plaka Kodu
#Plaka
#Mardin
3 yıl önce