|

8. Sınıf 2. Dönem Fen Bilimleri Ders Konuları

8. sınıf 2. dönem fen bilimleri ders konuları, ilk dönem işlenen konuların devamı niteliğindedir. Fen bilimleri dersi temel sayısal derslerden birisidir. Peki, 2021’de 8. Sınıf 2. Dönem Fen Ders Konuları Nelerdir? İşte, 8. Sınıf İkinci Dönem Konuları...

15:03 - 2/03/2021 Salı
Yeni Şafak
8. Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2. Dönem Konuları
8. Sınıf Fen Bilimleri Dersi 2. Dönem Konuları

Fen Bilimleri dersi, özellikle fizik, kimya ve biyoloji bilim dallarına merakı olan öğrenciler için ilgi çekici bir derstir. Sözel alanlarda devam etmek isteyen öğrenciler için de temel düzeyde fen bilimleri bilgisi hayati önem taşır. Peki, 2021’de 8. Sınıf 2. Dönem Fen Ders Konuları Nelerdir? İşte, 8. Sınıf İkinci Dönem Konuları...

8. SINIF 2. DÖNEM FEN DERS KONULARI

MEB’in 8. Sınıf öğrencileri için planladığı 2. dönem
fen bilimleri konu başlıkları
aşağıdaki gibidir:
  • Basit Makineler, Fiziksel Olaylar Konusu
  • Enerji Dönüşümleri ve Çevre Bilimi, Canlılar ve Yaşam Konusu
  • Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi Fiziksel Olaylar Konusu

BASİT MAKİNELER VE FİZİKSEL OLAYLAR KONUSU

Basit makineler ve fiziksel olaylar konusu
, gündelik hayatı kolaylaştıran ve her gün hayatın içinde kullanılan makineleri anlatan bir konudur. Özellikle insan bedeninin gücünün yetmediği yerlerde işleri kolaylaştırmak için kullanılan makinelerin kullanımı yaygındır.

Bu makineler fizik kuralları dikkate alınarak oluşmuştur. Dış kuvvetler, iç kuvvetler, uygulanan kuvvet, giriş kuvveti, doğan kuvvet gibi kuvvetler hesaba katılarak makineler yapılır ve kullanılır. Makinelerin kullanımında da birçok kolaylaştırıcı alet mevcuttur. Makaralar, tekerlekler, palangalar ve kaldıraçlar bu aletlere örnektir.

Bu günlük hayatı kolaylaştıran ve temel fizik kuralları dikkate alınıp kullanılarak yapılan aletler fen bilimleri dersi müfredatında yer alır. Bu makineler çok temel bilgidir ve temel fizik kurallarının da öğrenilmesini sağlarlar. Ortaokul çağındaki çocuklar için küçük makinelerin yapılmasıyla uygulamalı bir ders haline de gelebilir.

ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ VE ÇEVRE BİLİMİ KONUSU

Enerji dönüşümleri ve çevre bilimi konusu
, biyoloji biliminin alt konusudur. Bu konuda temel düzeyde canlılar ve enerji arasındaki ilişki anlatılır. Tüm canlıların nasıl enerjiyi dönüştürdükleri ve canlı kaldıkları temel düzeyde anlatılır. Bu anlatımda sınıflandırmalar mevcuttur. Bu sınıflandırma içerisinde; üreticiler, tüketiciler vardır. Bunlar enerji üretir ve tüketir. Bu enerji dönüşümü besin zincirini oluşturur.

Besin zincirini enerji dönüşümü oluşturur ve mutlaka bir üretici olmak zorundadır. Besin zincirinin temel enerji kaynağı Güneş’tir. Bu zincir içerisinde fotosentez de anlatılır. Fotosentezi kimlerin yaptığı ve nasıl yapıldığı açıklanır. Fotosentez zinciri şematik olarak öğretilir.

Bir diğer alt başlık solunumdur. Burada da solunum ile üretilen enerji zinciri gösterilir. Şemalar yardımıyla detaylandırılır. Enerji dönüşümleri konusunda tüm alt başlıklar bir bütünü oluşturur. Canlıları ve çevreyi anlamak için öğrencilerin bu konuları kavramaları gerekir.

ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİK ENERJİSİ KONUSU

Fen bilimleri konu başlıkları
içerisinde olan
elektrik yükleri ve elektrik enerjisi konusu
, elektrik yükleri ve elektriklenme ile başlar. Devamında elektrik yüklü cisimler anlatılır. Son olarak da elektrik enerjisinin dönüşümü konusu anlatılır.

Bu konu fizik bilim dalının temelini oluşturan alt konusudur. Elektrik enerjisi tüm cisimlerde yüklüdür. Biz bunu gözle göremeyiz ama hepimiz bu enerjiyi üzerimizde taşırız. Bu konu başlığı altında cisimlerin taşıdığı elektrik enerjisi detaylı anlatılır. Öğrenciler elektrik enerjisinin temel mantığını öğrenirler. Daha sonra cisimler arasında elektrik enerjisi değişimi ile oluşan elektriklenme konusu anlatılır.

Elektrik yüklü cisimler konu başlığı altında cisimlerin sahip oldukları elektrik enerjileri sınıflandırılır. Bu sınıflandırmadan sonra topraklanma ve elektroskop konuları anlatılır.

ELEKTRİK ENERJİSİNİN DÖNÜŞÜMÜ KONUSU

Elektrik enerjisinin dönüşümü
, gündelik hayatı en çok kolaylaştıran evlerimizde ve iş yerlerinde, okullarda ve tüm hayatta elektrik enerjisinin nasıl dönüştürülüp kullanıldığını anlatılır. Bu enerjinin dönüşümü ile elde edilen hareket açıklanır. Bu işlem için kullanılan güç santralleri ve elektrik enerjisinin nasıl kullanıldığı anlatılır.
Fen bilimleri konu başlıkları
8. sınıf 2. dönem son konusu bu konudur.

İlgili İçerikler

#8. Sınıf
#Fen Bilimleri
#Ders Konuları
3 yıl önce