|

8. Sınıf 2. Dönem İnkılap Tarihi Konuları Nelerdir?

8. sınıf 2. Dönem inkılap tarihi konuları, kronolojik sıraya göre ilk dönemin devamıdır. İnkılap tarihi Türkiye’nin yakın geçmişten günümüze tarihinin anlatıldığı bir derstir. Peki, 8. sınıf İnkılap tarihi dersi 2. dönem konuları nelerdir?

14:58 - 2/03/2021 Tuesday
Güncelleme: 15:01 - 2/03/2021 Tuesday
Yeni Şafak
8. sınıf 2. Dönem inkılap tarihi konuları
8. sınıf 2. Dönem inkılap tarihi konuları

Her öğrencinin İnkılap tarihi bilgisine hakim olması beklenir. Tarih bilgisi öğrencilerin geçmiş ve bugün arasında bağlantı kurabilmeleri için çok önemlidir. İnkılap tarihi Türkiye’nin yakın geçmişten günümüze tarihinin anlatıldığı bir derstir. Peki, 8. Sınıf 2. Dönem İnkılap tarihi ders konuları nelerdir?

8. SINIF 2. DÖNEM İNKILAP TARİHİ KONULARI

İşte, 8. Sınıf 2. Dönem İnkılap Tarihi Konuları ve detaylar...

ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR KONUSU

Bu konu başlığı altında kronolojik sıraya göre Türkiye’nin tarihi anlatılır.
Çağdaş Türkiye yolunda atılan adımlardan
ilki saltanatın kaldırılmasıdır. Bu atılan adım çağdaşlaşma yolunda büyük yol kat edilmesini sağlamıştır. Doğurduğu çok fazla olumlu sonuç vardır. Atılan en büyük adımdır. Atılan ikinci adım Lozan Antlaşmasının imzalanmasıdır. Bu antlaşma ile sınırlar çizilmiştir. Bunun ardında İzmir İktisat Kongresi, başkentin Ankara olması ve cumhuriyetin ilanı gelir.

Çağdaş bir devlete doğru ilerleme sürecinde ise halifelik kaldırılır, çok partili demokratik hayata geçilir, Cumhuriyet Halk Fırkası kurulur, Terakkiperver Halk Fırkası kurulur, Serbest Cumhuriyet Fırkası kurulur. Çağdaş cumhuriyetin ve devletin yolunda köklü adımlar atılmış olur.

DEMOKRATİKLEŞME ÇABALARI KONUSU

Demokratikleşme çabaları konusu
, muhalefet partilerin kurulması ve Şeyh Said Ayaklanmasının bastırılmasını kapsar. Bu süreçte Mustafa Kemal’e suikast girişiminde bulunulur.

Muhalefet partileri kurularak demokratikleşme sürecinde kademe atlanmak istenir. Tam demokratik bir Türkiye için tek partili sistemden çok partili sisteme geçilir ve muhalefet partileri kurulur. Bu partilerin kurulması demokratikleşme sürecinde önemli bir adımdır. Bu demokratikleşme çalışmaları sürerken Şeyh Said isyanı patlak verir. süreç bu isyanın bastırılması ve yeni kararlar alınması ile devam eder. Mustafa Kemal’e bir suikast girişimi olur fakat bu girişim amacına ulaşamaz. Son olarak da bu konu başlığı altında Menemen Olayı anlatılır.

ATATÜRKÇÜLÜK KONUSU

Atatürkçülük
konu başlığı altında şunlar anlatılır:
  • Cumhuriyetçilik
  • Milliyetçilik
  • Halkçılık
  • Devletçilik
  • Laiklik
  • İnkılapçılık

Bu başlıklar Atatürkçü düşünce sisteminin temel başlıklarıdır. 6 tane Atatürk ilkesi bulunur. Bunlar bizzat Mustafa Kemal tarafından anlatılmıştır. İlkeler beraber bir bütündür.

ATATÜRK DÖNEMİ KONUSU

İnkılap tarihi
konularından olan
Atatürk dönemi
konu başlığı altında Atatürk’ün yaşadığı dönem tarihi anlatılır. Mustafa Kemal’in doğduğu tarihten yaşamının son bulduğu tarihe kadar tarihte büyük değişimler olmuştur. Bunların büyük bir çoğunluğunu bizzat Mustafa Kemal yapmıştır. Doğduğu yıllardaki dönemin tarihinden başlanarak gençlik yılları, askerlik dönemleri, mücadele dönemleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılması ve cumhuriyetin ilanına ve daha sonrasına kadar uzun olmayan fakat tarihte çok büyük bir önem taşıyan bir dönemi kapsar.

TÜRK DIŞ POLİTİKASI VE ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜ KONUSU

Türk dış politikası ve Atatürk’ün ölümü konusunda
, belirlenip izlenen dış politikalar anlatılır. Temel olarak Türk dış politikasının temel ilke ve esasları işlenir. Daha sonra Lozan Barış Antlaşması konusu işlenir. Bu antlaşma da temel dış politikayı anlamak için uygundur. Daha sonra Milletler Cemiyeti’nin kurulması ve “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” politikası incelenir. Ardından Balkan Antantı ve Sadabat Paktı konusu gelir.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE SONRASI KONUSU

İkinci Dünya Savaşı ve sonrası konusunda
2. Dünya Savaşı’nın nedenleri, nasıl geliştiği, savaş sırasında bizim politikalarımız ve savaşın sonuçları işlenir. 2. Dünya Savaşı tüm Dünya için yakın tarihin en önemli olayıdır. Türkiye’nin kaderini çizmesinde de büyük rol oynamıştır. Bu konu
inkılap tarihi
konuları içinde büyük önem arz eder.

Bugünü ve yakın tarihi anlayabilmek için öğrencilerin en çok üzerinde durmaları gereken konudur. Tarihte birçok olaya, yıkım ve inşaya zemin hazırlamıştır. Tarihin en büyük kayıpları arasında sayılabilecek kayıplar bu savaşta verilmiştir.

İlgili İçerikler

#8. Sınıf
#İnkılap Tarihi
#Ders Konuları
#MEB
3 years ago
default-profile-img