|

8. Sınıf 2. Dönem Matematik Ders Konuları

8. sınıf 2. Dönem matematik dersi konuları, ilk dönem işlenenlerin temelinde devam eder. Matematik dersi en temel derslerden biridir. Peki, 8. sınıf 2. dönem dersleri matematik konuları nelerdir? İşte, 2021 yılı 8. sınıf 2. dönem matematik konuları...

15:02 - 2/03/2021 Salı
Yeni Şafak
8. sınıf 2. dönem matematik ders konuları
8. sınıf 2. dönem matematik ders konuları

Matematik dersi öğrenciler için hayati öneme sahiptir. Her öğrencinin ileride sosyal bilimlerden bir meslek tercih edecekse dahi ortaokul düzeyinde matematiği çok iyi öğrenmesi gerekir. Bu nedenle matematik dersi konuları yakından takip etmesi ve çok iyi çalışması gerekir. Peki, 8. sınıf 2. dönem Matematik ders konuları nelerdir? İşte, 2021 yılı 8. sınıf 2. dönem matematik konuları...

8. sınıf 2. dönem matematik ders konuları

Matematik konuları
içerisinden 8. Sınıfların 2. dönem konuları aşağıdaki gibidir:
  • Doğrusal denklemler konusu
  • Eşitsizlikler konusu
  • Üçgenler konusu
  • Eşlik ve benzerlik konusu
  • Dönüşüm geometrisi konusu
  • Geometrik cisimler konusu

Ortaöğrenim matematiği, ilköğrenim matematiğinin şekil almaya başladığı ve öğrencileri ilerideki ciddi öğrenim hayatına hazırlama evresi matematiğidir. Burada sayılar basit işlemler şekil almaya daha karışık problemler çözülmeye başlar. Denklemler kurulur ve geometrik şekiller üzerinde de hesaplar yapılır. Çok ciddiye alınması gereken konulardır.

DOĞRUSAL DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER KONULARI

Doğrusal denklemler ve eşitsizlikler konuları
, birbiriyle bağlantılı konulardır. Doğrusal denklemler en temel düzeyde birinci dereceden kurulan denklerdir. Bu denklemler sabitlerin ve değişkenlerin birleşiminden oluşur. Doğrusal denklemler düz çizgiler içindir. Doğrusal olmayan bir denklem düz çizgi oluşturmaz. Ancak bir eğim değerine sahip olan bir eğri olabilir. Bu konu ileri sınıflardaki öğrenciler içindir.
Matematik konuları
içerisinde, eşitsizlikler konusu matematikte en iyi öğrenilmesi gereken konulardan biridir. Çünkü problemler denklem sistemleriyle kurulan eşitsizliklerin çözümlemesiyle çözülür. Eşitsizlik verilen probleme göre doğru kurulmazsa problem çözülemez. Eşitsizlik kurulurken işaretlere de çok dikkat edilmelidir. Yanlış kullanılan büyüktür ya da küçüktür gibi işaretler yanlış sonuca götürür.

ÜÇGENLER KONUSU

Üçgenler
, geometrinin temel konusudur. Geometri ortaöğrenim düzeyinde matematik dersi içerisinde verilir. İlerleyen yıllarda sayısal bölüm öğrencilerine ayrı bir ders olarak gösterilir. Üçgenler konusunun alt başlıkları vardır ve üçgenler konusunun bütünlüğünü sağlar.

Bu alt başlıklar şu şekildedir:

  • Üçgenlerde açı
  • Üçgenlerde kenar uzunlukları
  • Üçgenlerde kenarortay, açıortay ve yükseklik
  • Açı ve kenarlar arasındaki ilişki
  • Üçgen çizim şekilleri
  • Üçgenlerde eşlik ve benzerlikler
  • Üçgenlerde Pisagor bağlantısı

Tüm bu üçgenle ilişkili kavramlar bilinerek üçgenler konusu öğrenilmiş olur. Bu kavramları bilen öğrenciler tüm üçgen sorularını çözebilecek kabiliyete sahip olurlar. Aynı zamanda geometrinin de temelini atmış sayılırlar.

EŞLİK VE BENZERLİK KONUSU

Eşlik ve benzerlik konusu
, geometrinin bir konusudur. Karşı karşıya gelen kenar uzunlukları ve açıları eşit olan geometrik şekiller için eştirler denir. Bunlara örnek üçgenler, dikdörtgenler gibi geometrik şekiller verilebilir. Kenar uzunluğu ve açı ölçüsü birebir eşit olan şekiller için birbirlerine eştirler denir. Aksi halde eşlik değil benzerlik kavramı ortaya çıkar.

Açıları ve kenar uzunlukları birbirine orantılı olan geometrik şekiller birbirine benzerlerdir. Bu geometrik şekiller üçgen, paralel kenar, dikdörtgen gibi şekiller arasında olabilir. Bir üçgen başka bir üçgene benzer olabilir fakat bir üçgen bir dikdörtgene benzer olamaz. Benzerlik ve eşlik ancak aynı cins geometrik şekiller arasında olabilir.

DÖNÜŞÜM GEOMETRİSİ VE GEOMETRİK CİSİMLER KONUSU

Dönüşüm geometrisi ve geometrik cisimler konusu
, geometri konularından bir diğeridir. Koordinat sisteminin aktif olarak kullanıldığı bir konudur. Geometrik cisimlere yapılan öteleme ve yansıma işlemleriyle geçirdikleri dönüşümü hesaplar. Bunun için koordinat sistemi kullanılır. Ötelenip yansıtılacak olan geometrik cisimler X-Y düzlemine yerleştirilir ve yapılacak olan öteleme ve yansıma işlemi koordinat sistemi üzerinde yapılır.

Geometrik cisimler ise çok geniş çeşitliliktedir. Geometrik cisimler denince müfredat içinde ilk akla gelenler şunlardır:

  • Prizmalar
  • Piramitler
  • Koniler
  • Silindirler
Bu cisimler geometrik cisimlerdir ve 8. Sınıf
matematik konuları
içerisindeki geometrik cisimler konusu altında incelenirler.

İlgili İçerikler

#8. Sınıf
#Matematik
#Ders Konuları
3 yıl önce