|

ABD seçimlerini kim kazandı Hillary Clinton mı Donald Trump mı?

ABD seçimlerini kimin kazandığı merak ediliyor. Hillary Clinton mı yoksa Donald Trump mı? Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ve tüm dünyada merak edilen bu sorunun yanıtı bu sabah belli olacak. 50 eyalette kullanılan oy verme işlemlerinin ardından Amerika yeni başkanını seçecek. Clinton ile Trump arasındaki bu çekişmenin galibini ve dolayısıyla ABD seçimlerinin kimin kazandığını sonuçlar açıklandığında sizlerle paylaşacağız.

Yeni Şafak
22:41 - 8/11/2016 Salı
Güncelleme: 19:58 - 8/11/2016 Salı
Diğer
ABD seçimleri
ni kim kazandı

, Hillary Clinton mı yok sa Donald Tump mı? Bugün dünyanın gözü ABD seçimlerinde. Yaklaşık 15 milyon seçmenin oy kullanmasının ardından Amerika'nın 45. başkanı belli olacak. Akşam saatlerinde bazı eyaletlerde oy verme işlemleri tamamlandı. Açılan sandıklara ve resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 52 ile Donald Trump, Hillary Clinton ise yüzde 42 oy aldı. ABD seçimlerinin kimin kazandığını öğrenmek için yenisafak.com'u takipte kalabilirsiniz.



ABD halkı, bir yılı aşkın süredir devam eden kampanyaların ardından yeni başkanın kim olacağına karar vermek için sandık başına gitti.



New York eyaletinin Manhattan, Brooklyn ve Harlem bölgelerinde oy kullanan seçmenler seçim sonucuyla ilgili beklentilerini AA muhabirine anlattı.



Geleneksel olarak Demokrat Parti eğilimli New York eyaletinde halkın büyük çoğunluğu tercihini Clinton'dan yana kullandığını söyledi.



Manhattan'da oy kullanan Samanta isimli bir seçmen, seçilirse ABD'nin ilk kadın başkanı olacak Clinton'a oy verdiğini belirterek," Clinton'dan ABD'yi iyileştirmesini ve ülkeyi tekrar bir araya getirmesini bekliyorum." dedi.





-"Trump seçilirse ülkeden ayrılırım"


Trump'ın şimdiye kadar "gelmiş geçmiş en niteliksiz başkan adayı" olduğu ifade eden Samanta, "Trump seçilirse ülkeden ayrılırım." diye konuştu.



Vietnam gazisi bir seçmen de Clinton'a oy verdiğini, Trump'ın ABD'nin sahip olduğu bütün değerleri tehlikeye attığını söyledi.



Konuşurken duygulanan Vietnam gazisi, "Oy kullandım çünkü ben Vietnam gazisiyim, bu ülke için savaştım." şeklinde konuştu.



Hillary Clinton'ın demokrasiyi koruyacağını ve bu nedenle ona oy verdiğini anlatan Vera isimli bir eğitimci ise Trump'ın Müslümanları ve göçmenleri dışladığını ve ülkeye nefret ve yabancı düşmanlığı getireceğini savundu.



ABD'nin yeni başkanı kim oldu? ABD seçimleri ilk sandıklar açıldı! ABD seçimleri neden Salı günü?



Engelli bir avukat seçmen ise "Hayatım boyunca Cumhuriyetçi Parti'ye oy verdim ama bu seçimlerde oy kullanmama hakkımı kullandım. Çünkü Trump'ın göçmen politikası ve kadınlar için kullandığı sözler beni endişelendiriyor." dedi.



Clinton'a oy verdiğini ve isminin açıklanmasını istemeyen bir seçmen ise ABD tarihinin en sıra dışı seçimlerinden birinin yapıldığını söyledi.



Brooklyn'de oy kullanan ailesinin Porto Rico göçmeni olduğunu anlatan Gladys Guzman adlı kadın seçmen de Hillary Clinton'ı desteklediğini belirtti.



Hillary'ye sadece kadın olduğu için değil daha iyi politikalar uygulamasını beklediği için oy verdiğini belirten Guzman, Clinton'ın ülkeyi çok daha iyi hale getireceğine inandığını ifade etti.





Clinton'ın elektronik posta skandalını önemsemediğini de anlatan Guzman, Clinton'ın da Trump'ın da nasıl insanlar olduğunu zaten bildiklerini ve yeni ortaya atılan iddiaların kararını etkilemediğini, adayların evsizler için, askerler için, New York için neler yapacaklarının önemli olduğunu dile getirdi.



Donald Trump'a da tepki gösteren Guzman "Trump zaten politikacı değil. Kendisi daha fazla para kazanma derdinde olan birisi. Kimseyi umursamıyor. Trump göçmenlere karşı çıkıyor ama kendi ailesinin göçmen olduğunu unutuyor." dedi.



Trump'ın eşinin de göçmen olduğunu vurgulayan Guzman, "Her gün göçmenler aleyhinde konuştuktan sonra eşinin yüzüne nasıl bakıyor? Yoksa sadece Hispanik göçmenlere mi karşı? Böyle karmaşık açıklamalar yapan birisine nasıl güveneceğiz, başkan olursa ne yapacağını nereden bileceğiz? Her göçmeni ABD'den kovarsanız geride kim kalacak?" diye sordu.



Yeşiller Partisi adayı Jill Stein'a oy verdiklerini söyleyen üç genç ise politika hakkında konuşmak istemediklerini belirtti.



Justin Cabot adlı öğrenci de Hillary Clinton'a oy verdiğini belirterek, "Hillary en azından ülkeyi şu anki halinden daha geriye götürmez. Kampanya döneminde söyledikleri ve vaadleriyle uygulayacağı politikaların örtüşeceğini düşünüyorum." dedi.



Trump'ı destekleyen bir çok kişinin mevcut sistem dolayısıyla hayal kırıklığı içinde olduğunu ve bunu anlayabildiğini söyleyen Cabot, "Ancak Trump bunun için doğru adres değil. Trump, ABD'yi temsil edemez." diye konuştu.



Adam Brooks isimli genç de Clinton'ın seçimi açık farkla kazanacağını düşündüğünü söyledi.



Trump'ın "küçük düştüğünü görmek için" Clinton'a oy verdiğini anlatan Brooks, yeni yönetimden sağlık reformu, eğitim reformu ve çalışan ailelere daha fazla sosyal hak sağlanmasını beklediğini kaydetti.



Brooks, ilk tercihinin aslında Demokrat Parti aday adayı Bernie Sanders olduğunu ancak Sanders adaylığı kazanamayınca Clinton'a oy verdiğini dile getirdi.



Harlem'de, başkanlığı sona erdikten sonra Harlem'e ofis açan Bill Clinton faktörü ağır bastı. Harlem'deki seçim merkezlerinde oy kullananların büyük bir çoğunluğu Bill Clinton yüzünden ve Cumhuriyetçi Parti'nin adayı iş adamı Donald Trump'a güvenmediklerinden dolayı Demokrat Parti'nin adayı Hillary Clinton'a oy verdiklerini söyledi.




ABD seçimlerini kimin kazandığı merak ediliyor. Hillary Clinton mı yoksa Donald Trump mı? Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ve tüm dünyada merak edilen bu sorunun yanıtı bu sabah belli olacak. 50 eyalette kullanılan oy verme işlemlerinin ardından Amerika yeni başkanını seçecek. Clinton ile Trump arasındaki bu çekişmenin galibini ve dolayısıyla ABD seçimlerinin kimin kazandığını sonuçlar açıklandığında sizlerle paylaşacağız.


#ABD
#ABD seçimlerini kim kazandı
#Donald Trump
#Hillary Clinton
#ABD başkanlık seçimleri
7 yıl önce