|

Abdest Duası: Abdest Alırken Abdestten Önce ve Sonra Okunacak Dualar

Birçok hadis ve ayette ibadetlerimizi nasıl yapacağımız ve usulleri belirtilmiştir. Dinimizde yemek yerken, abdest alırken, su içerken, yatarken her an ve her zaman dua ederiz. Abdest gibi önemli bir ibadetin de öncesinde ve sonrasında okunacak duaları Peygamber Efendimiz (s.a.v) sahabesine öğretmiş ve tavsiye etmiştir. Bu yazımızda abdest alırken belli duaları okumak şart mıdır? Abdest alırken hangi dualar okunur? gibi soruların cevaplarını Diyanetten topladığımız bilgilerle sizler için derledik. İşte cevaplar.

Cengiz Gönültaş
13:34 - 7/07/2021 Çarşamba
Güncelleme: 15:52 - 21/12/2022 Çarşamba
Diğer
Abdestten önce ve sonra yapılacak duaları haberimizde sizlerle paylaştık.​​
Abdestten önce ve sonra yapılacak duaları haberimizde sizlerle paylaştık.​​

Abdestten önce ve sonra yapılacak duaları haberimizde sizlerle paylaştık.

ABDESTTEN ÖNCE OKUNACAK DUÂ:

(( بِسْمِ اللهِ.))

"Allah’ın adıyla (abdeste başlarım)."(Ebu Dâvud, İbn-i Mâce, Ahmed; Bkz. İrvâu’l-Ğalîl (1/122))

ABDESTTEN SONRA OKUNACAK DUÂ:

(( أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ.))

"Allah’tan başka hak ilâh olmadığına, O’nun bir olduğuna ve ortağının bulunmadığına şehâdet ederim. Yine Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem-’in O'nun kulu ve elçisi olduğuna şehâdet ederim."(Müslim (1/209))

(( اَللَّهُمَّ اجْعَلْنيِ مِنَ التَّوَّابِينَ وَاجْعَلْنيِ مِنَ الْمُتَطَهِّرِينَ.))

"Allahım! Beni çokça tevbe edenlerden kıl ve beni (günah ve pisliklerden) temizlenenlerden kıl." (Tirmizi (1/78). Bkz. Sahih-i Süneni Tirmizi (1/18))

(( سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ، أَشْـهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ، أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوبُ إِلَيْكَ.))

"Allahım! Sana hamd ederek seni tüm noksan sıfatlardan tenzih ederim. Senden başka hak ilah olmadığına şehâdet ederim.Senden bağışlanma diler ve sana tevbe ederim."(Nesâî,Amelu’l-Yevmi ve’l-Leyle(s.173).Bkz.İrvâu’l-Ğalîl(1/135- 2/94))

Abdest alırken belli duaları okumak şart mıdır?


Bazı kaynaklarda abdest alırken her organın yıkanması sırasında ayrı ayrı okunacak dualara yer verilir (Nevevî, el-Ezkâr, s. 32- 35). Fakat sahih rivayetlere göre Hz. Peygamber (s.a.s.), abdest alırken özel bir dua yapmamıştır. Dolayısıyla güzel anlamlar içeriyor olsa da abdest sırasında bu duaların okunması şart değildir. Bununla birlikte okumasında da bir sakınca yoktur.

Sahih rivayetlere göre Hz. Peygamber (s.a.s.) abdestin bitiminde,

أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ اللَّهُمَّ اجْعَلْنِى مِنَ التَّوَّابِينَ وَاجْعَلْنِى مِنَ الْمُتَطَهِّرِينَ

(Ben şahitlik ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki Muhammed O’nun kulu ve elçisidir. Allah’ım! Beni tövbe edenlerden ve temizlenenlerden eyle) duasını okuyan kimse için Cennetin sekiz kapısının açılacağını ve dilediği kapıdan içeri girmesine izin verileceğini müjdelemiştir (Tirmizî, Tahâret, 41).


#Abdest
#Abdest duası
#Abdest alırken yapılacak dualar
3 yıl önce