|

Amerika Rusya savaşı mı çıkıyor?

Amerika Rusya savaşı mı çıkıyor? soruları Trump'ın açıklaması sonrası büyük merak konusu oluyor. Rusya ile Amerika, İngiltere ve Fransa arasındaki gerilim en üst seviyeye ulaştı. İşte ABD başkanı Donald Trump'ın Rusya'ya yönelik yaptığı son dakika açıklaması...

Yeni Şafak
14:06 - 11/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 16:40 - 14/04/2018 Cumartesi
Diğer
Amerika Rusya savaşı mı çıkıyor? sorusunun yanıtı haberimizde.
Amerika Rusya savaşı mı çıkıyor? sorusunun yanıtı haberimizde.

Amerika ve Rusya arasında savaş mı çıkıyor? sorusu bir anda gündeme bomba gibi düştü. Geçtiğimiz günlerde Esed Rejimi'nin Guta'da yaptığı kimyasal saldırı sonrasında yüzlerce masum insan hayatını kaybetti. Dünya kamuoyunda büyük tepkilere neden bu saldırılara Amerika Başkanı Donald Trump Twitter hesabı üzerinden Esed'e yönelik sert söylemlerde bulundu. Yüzlerce masum sivilin öldürülmesine rağmen Rusya saldırıları Esed yaptı açıklamalarında bulundu. Geçtiğimiz günlerde Suriye için acil toplanan BM'de Amerika, İngiltere ve Fransa toplantıyı terk etti. Bugün AB Başkanı Trump yaptığı son dakika açıklamasında "füzelerimiz gelecek, hazır ol ey Rusya" diyerek Rusya'ya göz dağı verdi.

SAVAŞ MI ÇIKIYOR?

BD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye askeri müdahale seçenekleriyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya, Suriye'ye atacağımız füzeleri vuracakmış. Hazır ol Rusya, çünkü füzelerimiz geliyor"ifadelerini kullandı.


ABD SURİYE'Yİ VURDU

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu.

ABD Genelkurmay Başkanı, Suriye'de vurulan hedeflerin Şam'da bir kimyasal silah araştırma merkezi, Humus'ta kimyasal silah depoları olduğunu söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriyerejimine karşı yürütülen ilk dalga saldırının sona erdiğini açıkladı.

Trump, "Kısa bir süre önce Amerikan kuvvetlerine, Suriye diktatörü Beşşar Esed'in kimyasal silah kapasitesiyle ilgili yerlere yönelik kesin bir saldırı yapmaları için talimat verdim. İngiltere ve Fransa ile birlikte ortaklaşa bir operasyon şu anda başlamış durumda. İki ülkeye de teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı. Esed'in bir yıl önce de kendi halkına yönelik kimyasal silah saldırısı gerçekleştirdiğini söyleyen Trump, bu saldırının ardından ABD'nin Suriye rejiminin hava gücünün yüzde 20'sini yok ettiğini hatırlattı.

"Askeri karşılığı sürdürmeye hazırız"

Duma'daki kimyasal silah saldırısında masum birçok insanın acı bir şekilde hayatını kaybettiğini dile getiren Trump, "Bunlar bir kişinin eylemleri değil, bir canavarın işlediği suçlardır. Bugünkü adımımız, kimyasal silah üretimine ve kullanımına yönelik kararlı bir caydırıcılık cevabıdır. Suriye rejimi kimyasal unsurları kullanmayı bırakıncaya kadar (İngiltere ve Fransa'yla) bu (askeri) karşılığı sürdürmeye hazırız." diye konuştu.

Rusya ve İran'a tepki

Trump, şunları söyledi:

"Bugün suçlu Esed rejimine en çok ekipman, finans sağlayan ve destek veren iki yönetime de bir mesajım var: İran ve Rusya'ya. Ne tür bir millet, masum kadın, çocuk ve erkekleri kitlesel olarak katleden bir suçluyla bağlantılı olmak ister ki? Toplumlar, dostluklarını sürdürdükleri ülkelerle değerlendirilir. Hiçbir devlet vahşi diktatörleri destekleyerek uzun süre devam edemez."

"Rusya karar vermelidir"

Rusya'nın Suriye'de rejimin kimyasal silah kullanmasına engel olacağına ilişkin 2013 yılındaki açıklamasına atıfta bulunan Trump, "Rusya, şu anki karanlık yolda devam mı edeceğine, yoksa medeni milletler arasında istikrar ve barış için bir güç mü olacağına karar vermelidir." değerlendirmesini yaptı.

DEAŞ'a karşı ABD'nin önemli bir başarı kazandığını ifade eden Trump, İran'ın DEAŞ'ın yenilmesinden sonraki süreçten istifade edemeyeceğine dikkati çekti.

"ABD, Suriye'de kalıcı bir şekilde bulunma amacında değildir. Vakti geldiğinde askerlerimizin yeniden eve dönmesini sağlamak istiyoruz." diyen Trump, bununla beraber Esed rejimine gereken karşılığı verdiklerinden emin olmak istediklerini belirtti.

Pentagon'dan açıklama bekleniyor

Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) ilerleyen dakikalarda operasyonun askeri ve teknik boyutlarıyla ilgili açıklama yapacağı bildirildi.

Pentagon'daki basın mensuplarına hazırlıklarını tamamlama çağrısı yapan yetkililerin, kısa süre içinde Suriye'de hangi bölgelerin vurulduğuna ilişkin bazı bilgileri açıklayacakları kaydedildi.

RUSYA: ATILAN FÜZELER VURULDU

Rusya Savunma Bakanlığı ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yaptığı saldırı sırasında atılan 103 füzeden 71’nin imha edildiğini açıkladı.Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy, "Suriye hava savunma sistemleri, fırlatılan 103 füzeden 71’ini vurdu" ifadelerini kullandı. Rudskoy Moskova’da yaptığı açıklamada, Suriye’ye karşı gerçekleştirilen füze saldırısının, Suriye ordusunun topraklarını teröristlerden korumaya yönelik başarılarına bir tepki olduğunu dile getirdi. Rudskoy "Bu saldırı, iddia edilen bir kimyasal saldırıya değil, Suriye’nin silahlı kuvvetlerinin topraklarını uluslararası terörizmden kurtarmak için verdiği mücadeleye karşı olduğuna inanıyoruz. Dikkatinizi, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından Suriye’de hiçbir kimyasal silah üretim tesisi bulunmadığının tespit edilmesi gerçeğine özellikle dikkat çekmek istiyorum. Suriye hava savunma sistemleri, fırlatılan 103 füzeden 71’ini vurdu" şeklinde konuştu.


İNSANLARI GAZLA ÖLDÜREN BİR HAYVANLA PARTNER OLMAMALIYDINIZ

Trump Suriye'deki kimyasal saldıraya da değinerek Rusya'ya seslendi ve "Gazla insanları öldüren ve bundan keyif alan bir hayvanla partner olmamalıydınız" dedi.

RUSYA "ABD ATEŞ EDERSE FÜZELER DÜŞÜRÜLECEK" DEMİŞTİ

Bugün Rusya'nın Lübnan Büyükelçisi Suriye'ye ateş edilen herhangi bir ABD füzesinin vurulacağını açıklamıştı. Alexander Zasypkin, Hizbullah'a yakın El Manar televizyonuna yaptığı açıklamada "Eğer Amerikalılar bir füze ateşlerse füzeler düşürülecek" ifadelerini kullandı.

#ABD
#Rusya
#Savaş
#Savaş mı çıkıyor
#ABD Rusya savaşı
6 yıl önce
default-profile-img