|

2018 Anlık seçim sonuçları

24 Haziran 2018 anlık seçim sonuçları belli oluyor. Cumhurbaşkanlığı ve 27.Dönem Milletvekili seçimleri için oy kullanma işlemi bitti. 2018 seçim sonuçları canlı olarak yenisafak.com'da olacak. İşte anlık canlı seçim sonuçları...

Yeni Şafak
11:35 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 18:37 - 24/06/2018 Pazar
Diğer
​24 Haziran 2018 anlık seçim sonuçları belli oluyor.
​24 Haziran 2018 anlık seçim sonuçları belli oluyor.

24 Haziran 2018 anlık seçim sonuçları belli oluyor. Alınan erken seçim kararı sonrasında 24 Haziran'da vatandaşlar bugün sabah saat 08.00'de oy kullanma işlemi başladı ve 17.00'de sona erdi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim için tüm önlemleri aldığını açıkladı. Cunmhurbaşkanı Erdoğan oyunu kullandı ve seçimleri önce İstanbul'da daha sonra ise Ankara'da takip edeceğini açıkladı. Seçim sonuçlarını anlık olarak yenisafak.com seçim sayfası üzerinden takip edebilirsiniz. Partilerin ve Cumhurbaşkanı adaylarının aldığı oy oranları anlık canlı olarak izleyebilirsiniz.

2018 SEÇİM SONUÇLARI ANLIK


YSK TÜM ÖNLEMLERİ ALDI

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel seçiminin bitmesine dakikalar kala YSK’da yoğun güvenlik önlemi devam ediyor.24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel seçimi kapsamında YSK’da sabah saatlerinden beri alınan yoğun güvenlim önlemi devam ediyor. Oylamanın bitmesine dakikalar kala devam eden yoğun güvenlik önlemi kapsamında YSK binasının bulunduğu Mithatpaşa Caddesi trafiğe kapatıldı. Çok sayıda polis ekibinin önlem alıp arama yaptığı caddede yoğun güvenlik önlemi devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bu seçimle beraber Türkiye adeta bir demokratik devrimi gerçekleştiriyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oyunu Saffet Çebi Ortaokulu’nda kullandı. Erdoğan, "Bu seçimle beraber Türkiye adeta bir demokratik devrimi gerçekleştiriyor" dedi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oyunu Üsküdar’da bulunan Saffet Çebi Ortaokulu’nda kullandı. Erdoğan’ın gelişi öncesi okulda geniş güvenlik önemleri alındı. Erdoğan’ın oy kullanacağı okula önce damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak geldi. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da Saffet Çebi Ortakolu’na geldi. Erdoğan çiftine torunları Ahmet Akif, Ömer Tayyip ve Emine Mahinur da eşlik etti. Vatandaşların sevgi gösterileri ile karşılanan Erdoğan, sandık görevlileri ile selamlaştıktan sonra oy pusulasını alarak 3275 nolu sandıkta oyunu kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oy zarfını torunu Ahmet Akif ve Ömer Tayyip, eşi Emine Erdoğan’ın oy zarfını ise diğer torunu Emine Mahinur sandığa attı.Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Katılım iyi görünüyor. Türkiye genelinde de aldığım bilgiler bunu gösteriyor. Dünyada en gelişmiş ülkelerde bile yüzde 30’lara kadar düşen katılımın olduğu seçimlerde, Türkiye bunların hepsini aşmış vaziyette. Son seçimlerde yüzde 85’i aşan katılımın Türkiye’deki demokrasinin, demokratik olgunlaşmanın ne denli ileride olduğunu gösteriyor. Bu seçimin bir başka özelliği var. Bu seçimle beraber Türkiye adeta bir demokratik devrimi gerçekleştiriyor. Başkanlık sistemine geçişimizi ilk defa bizlere nasip oluyor. Başkanlık sistemi ile birlikte artık Türkiye muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmada çıtayı yükseltiyor. Bu çıtanın yükselişiyle birlikte ülkemiz inşallah bundan sonraki süreci bürokratik oligarşiye hiç takılmadan rahat şekilde sürdürecektir. Tüm vatandaşlarımın katılımın yüksek olmasının bir hassasiyet olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.Cumhurbaşkanı Erdoğan oy kullanma sürecinde Türkiye genelinde şimdiye kadar ciddi bir sıkıntı olmadığını da kaydetti.Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine seçim sonuçlarının bölümünü İstanbul’da takip edeceğini, ardından Ankara’ya gideceğini vurguladı.

TÜRKİYE GENEL SEÇİM TARİHİ

Türkiye, 23 yıl boyunca 'tek partili' seçim sistemi ile yönetildi. Demokrasiyi ise ilk olarak 1946 yılında çok partili sisteme geçerek tecrübe etti. İstanbul Meclisi'nin (Meclis-i Mebusan) 16 Mart 1920'de dağıtılmasından sonra İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplandı. 94 yılda toplam 27 kez milletvekili genel seçimi yapan Türkiye, bu seçimlerin 19'unu 1946 yılından sonra yaptı.

Ankara'da toplanan Meclis, iki ayrı gruptan oluşuyordu. Bunlar, iki dereceli seçim sistemine göre seçilen yeni üyeler ve Osmanlı Meclis-i Mebusanı'ndan katılan 437 üyeydi. Ancak bu 437 üyenin 337'si dönemi tamamlayabildi. 437 vekilin 23'ü Meclis'e katılmadan istifa etti ya da müstafi sayıldı.

Tek parti döneminde yaşanan 1923, 1927, 1931, 1935 ve 1939 seçimleri, I. Meşrutiyet döneminde çıkartılan İntihab-i Mebusan Kanun-i Muvakkati temel alınarak yapıldı. Bu sistem, iki dereceli ve basit çoğunluk sistemidir. Tek parti dönemi, 1946’daki ilk çok partili seçimle sona erdi.

Türkiye demokrasisi askeri darbelerle kesintiye uğrasa da sandık daima halkın önüne gelmeye devam etti. Türk seçmeni 94 yılda 27 kezmilletvekili seçmek için, 6 kez ise anayasa referandumu için sandığa gitti. Türkiye 7’nci referandum için 16 Kasım’da sandığa gitti.

CUMHURBAŞKANI DEVLET BAŞKANI OLACAK

Cumhurbaşkanına "devlet başkanı" sıfatı getirilecek. Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de verilecek.

Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yeni dönemde Mecliste 600 milletvekili olacağı için, 360 milletvekili ile seçimler yenilenebilecek.

Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

Yeni dönemde TBMM, "Meclis Araştırması", "Genel Görüşme", "Meclis Soruşturması" ve "yazılı soru" yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak, ancak "gensoru" denetleme yetkisinden çıkarılacak.

OY KULLANMA SAATLERİ

Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasında oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00 - 16.00, bunlar dışındaki illerde ise 08.00 - 17.00 saatlerinde olacak.

İL İL 2018 CANLI SEÇİM SONUÇLARI
2018 İL İL CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI

#YSK seçim sonuçları
#anlık seçim sonuçları
#canlı seçim sonuçları
#seçim sonuçları
#YSK
#2018 anlık seçim sonuçları
#24 Haziran anlık seçim sonuçları
6 yıl önce