|

Asgari ücret ne kadar? 2017 net asgari ücret haberleri!

2017 yılında asgari ücret ne kadar? sorusu asgari ücretle çalışan milyonlarca çalışanın yakın takibinde. 29 Aralık'ta yapılacak görüşmeler sonrasında 2017 yılından asgari ücret zammının ne kadar olacağı,brüt ve net asgari ücret belli olacak. Türk-İş net 1600 TL asgari ücrette ısrar edeceklerini belirtirken; DISK ise net 2 bin TL olması gerektiğini belirtti. İşte tüm ayrıntılar ve son gelişmeler...

Yeni Şafak
11:40 - 28/12/2016 Çarşamba
Diğer

Son dakika asgari ücret haberleri: 2017 yılında asgari ücret ne kadar? Brüt asgari ücret, net asgari ücret ve asgari ücret zammı ile ilgili tüm ayrıntıları haberimiz üzerinden inceleyebilirsiniz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu düzenlenen bir toplantı sonrasında Asgari Ücret Komisyonu'nun çalışmalarını en geç Perşembe günü bitireceğini ve asgari ücreti açıklayacaklarını belirtti. Bugün için asgari ücret bin 300 liranın yeterli olmadığını ifade eden Müezzinoğlu'nun açıklamaları haberimizde. İşte 2017 asgari ücret ile ilgili son dakika gelişmeleri...



Asgari ücret 29 Aralık'ta belli olacak.


Müezzinoğlu, Keşan'da sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve köy muhtarlarının katılımıyla bir otelde düzenlenen toplantıda, Asgari Ücret Komisyonu'nun çalışmalarını en geç Perşembe günü bitireceğini ve asgari ücreti açıklayacaklarını aktararak sözlerine şöyle devam etti:



"Bugün için asgari ücret bin 300 lira. Önümüzdeki üç gün sonra ne olacak onu ben de henüz bilmiyorum. İşverenle ve işçi temsilcilerimizle konuşuyoruz. Burada bir tarafın kısa süreli mutlu olması ve geçici mutluluklar yerine iki tarafın da birlikte az da olsa mutlu olduğu ama kalıcı ve sürdürülebilir yarınları planlamak istiyoruz.



İstiyoruz ki işçimizin standardı yükselsin, istiyoruz ki işverenimizin de dünyayla rekabeti kaybolmasın. İşveren rekabeti kaybettiği an bırakın bin 300'ü, kapanan iş yerleri, işsiz kalan çalışanlarımızla karşı karşıya kalırız. Bin 300 lira yeterli değil. Daha iyi olması gerekir. Daha iyi nasıl yapacağız? Ekonomiyi büyüterek, dünyayla rekabette daha güçlü olarak ve büyüyen ekonomide, çoğalan yatırımlarda daha çok istihdam alanları üreterek inşallah bunu daha iyi noktalara taşıyacağız."



Türk-İş Genel Başkanı Atalay: 1600 TL'de ısrarcıyız


Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Bir asgari ücretli, çalıştığı bir yılın yaklaşık bir ayını vergi olarak verirken, acaba bazı işverenlerimiz çalıştıklarının değil bir ayını, bir gününü vergi olarak veriyor mu?" değerlendirmesinde bulundu.



Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere perşembe günü toplanacağını söyledi.



Türk-İş olarak net bin 600 liralık taleplerinde ısrarcı olduklarını belirten Atalay, bu miktarın, geçim şartlarının zorluğu düşünüldüğünde bile yeterli olmadığını ifade etti.



Atalay, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan "Gelir Vergisi Genel Tebliği"nin de asgari ücretliler başta olmak üzere tüm ücretli çalışanları olumsuz etkileyeceğini öne sürdü.



Tebliğin, asgari ücretlinin sırtına yeni bir yük getirdiğini savunan Atalay, "İşçiler olarak daha olumlu bir gelişme beklerken, geçmiş senelerden daha kötü bir duruma düştük. Vergiye temmuz ayında girerken, artık nisanın sonunda girmeye başlayacağız." dedi.



"Bin 600 liranın çok olduğunu söylemek, kötülük yapmaktır"


Bazı işverenlerin asgari ücret taleplerini yüksek bulmasını eleştiren Atalay, bu kişilerin, genellikle iş yerinde sendikal örgütlenmeye izin vermeyenler olduğunu söyledi.



Hükümetin işverenlere çeşitli kalemler altında birçok teşvik verdiğini ancak işçilerin bunlardan faydalanamadığını belirten Atalay, şunları kaydetti:



"Bir asgari ücretli, çalıştığı bir yılın yaklaşık bir ayını vergi olarak verirken, acaba bazı işverenlerimiz çalıştıklarının değil bir ayını, bir gününü vergi olarak veriyor mu? İşçiler olarak bunu hakikaten merak ediyoruz. Bu ülkede açlık sınırı bin 432 lira. Bu rakam ortadayken hala bin 600 liranın yüksek olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım değil."



İşverenin durumunu ancak en iyi de işçinin halini bildiğini dile getiren Atalay, "Bin 600 liranın çok olduğunu söylemek, bunu vermemek için ayak diretmek ülkeye ve insanlara kötülük yapmaktır. Hükümetin, toplumun büyük bir kesiminin de üzerinde mutabık olduğu Türk-İş'in bin 600 liralık asgari ücret talebine müspet yaklaşması gerekiyor." diye konuştu.



DİSK'in asgari ücret talebi


Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, 2017 yılı için asgari ücretin en az net 2 bin lira olması gerektiğini belirtti. Beko ve beraberindeki sendika üyeleri, Kadıköy'de "Ücret asgari, eşitsizlik azami, asgari ücret geçim ücreti olsun" yazılı pankart açarak basın açıklaması yaptı. 2017 yılı için asgari ücretinin gelecek günlerde belirleneceğini anlatan Beko, 5,5 milyona yakın işçinin asgari ücretle çalıştığını, en az 8 milyon işçinin de asgari ücret artışından doğrudan etkilendiğini kaydetti. Ayrıca tüm işçilerinin ücret artışlarında asgari ücret artışının belirleyici olabildiğini dile getiren Beko, şunları söyledi:



"2017 yılı için asgari ücret en az net 2 bin lira olmalıdır. Asgari ücret geçim ücreti olmalı, bir işçinin ailesi ile beraber insanca yaşayabileceği bir ücret olarak belirlenmelidir. Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı, işçinin ailesi dikkate alınmalıdır. Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalıdır. Asgari ücret bütün çalışanlar için ortak saptanmalıdır. Ülke büyürken işçilerin bundan pay almaması adaletsizliktir. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır."



Beko ve beraberindekiler, açıklamanın ardından taleplerini içeren broşürleri vatandaşa dağıttı.



Arabuluculuk ücret tarifesi


Özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde görev alan, arabulucular siciline kayıtlı kişilere, arabuluculuk faaliyetleri için 2017'de yapılacak ödemeye ilişkin asgari ücret tarifesi belli oldu.



"2017 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi" Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.



Buna göre, özel hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde, arabulucu ile uyuşmazlığın tarafları arasında geçerli bir ücret sözleşmesi yapılmadığında veya ücret miktarı konusunda arabulucu ile taraflar arasında ihtilaf bulunan durumlarda söz konusu tarifedeki hükümler uygulanacak. Arabuluculuk faaliyeti süresince arabulucu tarafından düzenlenen evrak ve yapılan diğer işlemler ayrı ücreti gerektirmeyecek.



Arabulucu, arabuluculuk süreci başlamadan önce yapmış olduğu masrafları arabuluculuk teklifinde bulunan taraf veya taraflardan isteyebilecek. Arabulucu, arabuluculuk sürecine ilişkin olarak belirli kişiler için aracılık yapma veya belirli kişileri tavsiye etmenin karşılığı olarak herhangi bir ücret talep edemeyecek. Aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuk ücreti taraflarca eşit ödenecek. Somut bir uyuşmazlıkla ilgili arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi sırasında, yeni uyuşmazlık konularının ortaya çıkması halinde, her bir uyuşmazlık için ayrı ücret verilecek.



- Ücret tarifesi


Aile hukuku, işçi-işveren ve tüketici uyuşmazlıklarında arabulucuya taraf başına saatlik (ilk üç saate kadar) 120 lira, takip eden her saat için 90 lira ödenecek. Bu rakam ticari uyuşmazlıklarda saatlik (ilk üç saate kadar) 240, takip eden her saat için 180, ticari uyuşmazlığın taraflarının tümü sermaye şirketiyse saatlik (ilk üç saate kadar) 290, takip eden her saat için 220, diğer tüm uyuşmazlıklarda saatlik (ilk üç saate kadar) 150, takip eden her saat için 110 lira olacak.



Söz konusu tarife 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girecek.




#2017 asgari ücret
#DISK
#Türk-İş
#Asgari ücret
#Asgari ücret ne kadar?
7 yıl önce