|

Aşure nasıl yapılır? Aşurenin tarihi ve en güzel tarifi

Aşure nasıl yapılır? Yarın herkes tarafından merakla beklenen aşure günü. Bizler de sizler için aşurenin kelime anlamını, ilk olarak nasıl başladığını ve bu zamana kadar nasıl geldiğini araştırdık. Aynı zamanda evinizde yapabileceğiniz kolay aşure tarifini de sizler için hazırladık. İşte aşure tarifi…

Yeni Şafak
12:01 - 10/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:09 - 10/10/2016 Pazartesi
Diğer

Aşure nasıl yapılır diye merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve sizler için hazırladığımız kolay aşure tarifini de öğrenebilirsiniz. Yıllardır gelenek haline gelen aşurenin ilk çıkış tarihini, nasıl günümüze kadar geldiğini ve nasıl yapıldığını araştırdık.




Arapçada “aşere" on, "aşir" onuncu manasına geliyor. Muharrem ayının onuncu günü, tarihe de “aşure günü" olarak geçiyor. Yarın Muharrem ayının en kıymetli günlerden biri olan aşure günü... Muharrem ayı hicri takvimin başı olmakla beraber, Hz. Peygamber'in Ramazan'dan sonra en çok oruç tuttuğu bir ay olarak da bilinir. Haram aylar içinde Muharrem ayının ayrı bir yeri ve önemi vardır; ki “Muharrem" kelimesi, “haram kılınmış", “hürmete layık" anlamına gelir. Bu aylarda dini kurallara uymanın yanı sıra, günlük yaşam ve sosyal hayat konusunda da oldukça dikkati, özenli ve hassas olunması gerekiyor.




Aşure nereden geliyor?


Allah, Hz. Nuh'a çok büyük bir gemi yapmasını emreder ve Hz. Nuh, emre itaat ederek büyük bir gemi yapar. Ardından bütün müminleri ve her cinsten birer çift hayvanı da gemisine alır. Allah sonunda büyük tufanı kopartır; gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Böylece, yalnızca gemiye binen müminler kurtulur. Gemi aylarca suda kalır ve bu süreçte yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Durum böyle olunca, gemide kalan yiyecekleri bir kazanda toplayıp bir çorba pişirmeye başlarlar. Nuh'un gemisinde çorba olarak yapılan karışım, şimdilerde yediğimiz aşuredir.





Aşure için gerekli malzemeler


1 su bardağı nohut


1 su bardağı kuru fasulye


3 su bardağı aşurelik buğday


1 su bardağı kabukları soyulmuş fıstık


1 su bardağı fındık içi


1.5 su bardağı doğranmış kayısı


1 su bardağı kuru üzüm


Yarım su bardağı kuş üzümü


Yarım su bardağı küp doğranmış portakal kabuğu


1 su bardağı küp doğranmış elma


4 su bardağı toz şeker


1 çorba kaşığı gül suyu (İsteğe göre)


1 su bardağı süt (İsteğe göre)


Bir miktar tuz



Aşure tarifi


Yarına aşure yapmak için bugünden hazırlıklara başlamanız gerekiyor. Bu geceden fasulye, buğday ve nohutları bir kabın içinde ıslatın. Sonrasında ise, fasulye ve nohutu düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar pişirip buğdayları haşlayın. Buğdayların haşlanması yaklaşık 4 saat sürebilir; bu sırada sabırlı olmanız gerekebilir. Aşureye ilave etmek istediğiniz tüm malzemeleri sırasıyla ve ayrı ayrı haşlayın. Ardından bütün malzemeleri karıştırıp kaynamaya bırakın. Kaynayınca fıstık, fındık, portakal kabuğu, elma, şeker, tuz ve dilediğiniz farklı çerezleri ilave edebilirsiniz. Kısık ateşte kaynamaya bıraktıktan sonra yaklaşık 10 dakika bekleyip ateşten alabilirsiniz. İçerisine ateşten almaya yakın kuş üzümü ekleyin; aksi halde üzümler kararabiliyor. Dilerseniz karışıma lezzetli olması adına, 1 su bardağı süt de ilave edebilirsiniz. Aşureniz sıvı olduysa, 2 yemek kaşığı buğday nişastası ekleyip yeniden kaynatabilirsiniz. Üzerini süslemek için nar, tarçın, kuş üzümü ve dilediğiniz malzemeyi kullanmakta özgürsünüz.




#Aşure
#Aşure tarifi
#Aşure nasıl yapılır
7 yıl önce