|

Ev baklavası tarifi: Evde baklava nasıl yapılır, baklava şerbeti ölçüsü nasıldır?

Genellikle bayram hazırlıkları için yapılan baklava her daim sevilen bir tatlıdır. Baklava tarifleri birden fazla çeşide sahip olduğu için merak edilir. Evde baklava yapmak için baklava yapımı, baklava şerbeti ölçüsü, baklava yapılışı, baklava pişirme süresi gibi detaylar araştırılıyor. Peki, evde baklava nasıl yapılır? Ev baklavası yapımının püf noktası nedir? Baklava şerbeti sıcak mı, soğuk mu dökülür? Baklava yapmak isteyenler için evde baklava yapımı ve ayrıntıları içeriğimizde.

10:12 - 28/08/2023 Pazartesi
Güncelleme: 09:41 - 28/08/2023 Pazartesi
Yeni Şafak
Baklava tarifi
Baklava tarifi

Gaziantep'le özdeşleşen ve Türkiye'nin dünya çapında ünü olan tatlısı baklava, evde de yapılabiliyor. Özellikle bayramlarda tercih edilen baklava tarifi arefe gününden yapılıp hazırlanıyor. Peki, baklava evde nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir? İşte evde baklava tarifi...

EVDE BAKLAVA NASIL YAPILIR?

Baklava malzemeleri

Yufkası İçin:

-5 su bardağı un

-3 adet yumurta

-1 su bardağı süt

-1 su bardağı ayçiçek yağı

-1 paket kabartma tozu

-1 tatlı kaşığı sirke

-1/2 çay kaşığı tuz

Yufkaları açmak ve ara katları için:

-1,5 su bardağı mısır nişastası

-250 gram eritilmiş tereyağı

-3 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Baklava Şerbeti Hazırlanışı

-3.5 su bardağı toz şeker

-3.5 su bardağı su

-1/2 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

EVDE BAKLAVA YAPILIŞI

Öncelikle, unu derin bir kaba koyun. Orta kısmını havuz gibi açın. İçine süt, yumurta, ayçiçek yağı, sirke, tuz ve kabartma tozunu ilave edin. Ardından malzemeleri yavaş yavaş karıştırarak, unla birlikte kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru, üzerini nemli bir bezle örterek yaklaşık 1 saat oda sıcaklığında bekletin. Dinlenmiş hamuru, 20 eşit parçaya ayırın. Unladığınız tezgah üzerinde bezeleri tabak büyüklüğünde açın. Aralarına mısı nişastası serpiştirerek, açtığınız hamurları üst üste dizin. Ardından oklava yardımıyla üst üste dizilen hamurları incecik açın. Yufkanın katlarını yağlamak için tereyağını minik bir tavada ya da tencerede kısık ateşte eritin. Fırın tepsinizin tabanını eritilmiş tereyağı ile yağlayın. Açtığınız yufkalardan iki tanesini baklavanın alt ve üst katı içi ayırın. Yufkaların on adetini aralarını tereyağıyla yağlayıp, fırın tepsisinde üst üste dizin. İnce çekilmiş ceviz içini baklavanın orta katına eşit olarak serpiştirin. Kalan yufkaları, aynı şekilde aralarını tereyağı ile yağlayarak üst üste dizin ve baklavayı bu şekilde oluşturmaya devam edin. Yufkaların kenar kısımlarını bir bıçak yardımıyla tepsinin alt tarafına doğru ittirin. Baklavayı olmasını istediğiniz şekilde dilimleyin. Tereyağını biraz da baklavaların üzerine sürüp, tepsiyi önceden ısıtılmış fırında 180 derece yaklaşık 50 dakika pişirin. Ardından şerbeti hazırlamaya geçin. Toz şekeri, derin bir tencerede su içerisinde eritip yaklaşık 25 dakika pişirin. Kaynayan suya limon suyu da ekleyip ocaktan alın. Fırından çıkarttığınız baklavanın üzerine hazırladığınız şerbeti azar azar dökün. Afiyet olsun.

BAKLAVA ŞERBETİ SICAK MI, SOĞUK MU DÖKÜLÜR?

Baklava şerbeti yapımına yukarıda yer vermiştik. Şimdi gelelim baklava şerbetinin sıcak mı yoksa soğuk mu dökülmesi gerektiğine... Şerbetin piştiğini anlayabilmek için bir kaşıkla şerbeti biraz yukarıdan tekrar tencerenin içine dökmeniz gerekir. Eğer ki döktüğünüz şerbet ip gibi çizgi halinde dökülürse olduğunu anlarsınız, eğer ki damla damla dökülürse birkaç dakika daha kaynatmanız gerekmektedir. Eğer hazırladığınız şerbet çok sulu olursa tatlınız lezzetli olmaz, şerbetli sos yerine ağzınızda sulu bir aroma kalır. Eğer şerbeti çok pişirirseniz de tatlının şerbetini çekmesi uzun sürer ve hepsini çekemez. Şekerpare, kalburabastı ve revani gibi unlu tatlılarda şerbet kaynar olmalıdır. Lokma tulumba gibi mayalı hamur ile yapılan tatlılarda da şerbetin çok ince olmaması gerekmektedir. Burgu baklava gibi tek tek açılmış tatlılarda şerbet ılık tatlı soğuk olmalıdır. Antep baklavasında ise hem tatlının hem şerbetin sıcak olması gerekmektedir.

BAKLAVA ŞERBETİ NE KADAR KAYNATILIR?

Şerbet kaynamaya başladıktan sonra da 15-20 dakika kadar kaynatılır. Ocaktan alınmadan önce şerbetin içerisine dört beş damla kadar limon suyu eklenir. Diğer tatlılar için un ile yapılan tatlılardan şeker miktarının sudan daha fazla olması, irmikli tatlılarda ise irmiğin daha çok şişmesi için suyun daha fazla olması gerekmektedir.

#baklava tarifi
#baklava yapımı
#ev yapımı baklava
#baklava nasıl yapılır
#baklava ölçüsü
#baklava şerbeti
#baklava malzemeleri
7 ay önce