|

Bedelli askerlik çıkacak mı? Başbakan'dan bedelli açıklaması

Son dakika... Çeşitli nedenlerle askere gitmeyen vatandaşlar bedelli askerlik beklentisinde. Bedelli askerlik bekleyenler her ne seçimden önce çıkmasını istese de meclis kapandığı için seçim öncesi çıkması zor görünüyor. Başbakan Binali Yıldırım seçim sonrası ilk olarak ele alacağımı konu arasında olduğunu belirtti. Son bedelli askerlik hakkında yapılan tüm açıklamalar...

Yeni Şafak
16:34 - 6/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 16:37 - 6/06/2018 Çarşamba
Diğer
Başbakan Binalı Yıldırım'dan bedelli askerlik hakkında açıklamalarda bulundu.
Başbakan Binalı Yıldırım'dan bedelli askerlik hakkında açıklamalarda bulundu.

Bedelli askerlik çıkacak mı, ne zaman çıkacak? sorularının yanıtları bedelli bekleyen vatandaşlar tarafından büyük merak konusu oluyor. İş, eğitim,sağlık ve evlilik gibi nedenlerden dolayı askerliğini erteleyen vatandaşlar bedelli askerlik beklentisi içerisindeler. Sosyal medya üzerinden seslerini duyuran gençlerin sorularına hükümet kanadından cevap geldi.

BEDELLİ ASKERLİK ÇIKACAK MI?

Bedelli askerlik çıkacak mı? sorularına son olarak Başbakan Binalı Yıldırım açıklamalarda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım, bedelli askerlikle ilgili soru üzerine, şunları kaydetti:

"Seçimden önce bedelliyle ilgili zaten bir çalışmaya zaman yok, yapılamaz. Ama bunun bir sorun olduğunu biliyoruz. Niye sorun? Askerlik çağına gelmiş 5 milyondan fazla gencimiz var. Bu gençler diyor ki 'Bizi askere alın. Bir an önce askerliğimizi yapalım ondan sonrada düzenimizi kuralım. Biz diyoruz ki 'Kusura bakmayın alamayız, bekleyin.' Yaş 21 oluyor, 22-23-25-30 oluyor, alamıyor çünkü ancak yılda 350 bin kişi alabiliyoruz. 5 milyondan fazla 5,5 milyona yakın. Eğer bu kadar alırsak her sene, 15 sene bu yığılmayı ortadan kaldıramayız. Bu sorun vatandaşlarımızın sorunu değil. Onların bu işte hiçbir kabahati yok. Biz hükümet olarak, yönetim olarak buna bir çare bulmak mecburiyetindeyiz. İnşallah seçimden sonra ele alacağımız en önemli konulardan biri bu olacak. Çünkü askerlik olmayınca kız vermiyorlar, evlenmen zor oluyor, iş kurman zor oluyor, hayata tutunman zor oluyor. Boşlukta bekliyorsun. Bunu yapmaya hakkımız yok insanlarımıza. Onun için mutlaka buna bir çözüm getireceğiz. Bunu getirirken Silahlı Kuvvetlerimizin, ordumuzun zafiyete düşmesine de izin vermiyoruz. Biz zaten 15 Temmuz'dan sonra profesyonel orduya geçtik. Şu anda silah altındaki erler operasyona katılmıyor. Operasyona gidenler profesyoneller. O bakımdan böyle bir sıkıntımız da yok."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BEDELLİ'Yİ KONUŞACAĞIZ

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan bedelli askerlik hakkında açıklamalarda bulunmuştur.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik konusunda "Seçim sonrası bunları Genelkurmay, Milli Savunma oturacağız, konuşacağız. Gerçekten 'böyle bir şeyin olması uygundur' diyorlarsa hiç bu noktada tereddüdümüz olmaz, önünü açarız" dedi.

Ben bazı bilgileri paylaşayım, ondan sonra ne yapacağımıza karar verelim. Bakın, şu anda yoklamaya tabi olan, yani askerlik çağı gelmiş olanların sayısı 585 bin 210. Yoklama kaçağı olanlar 570 bin 422 kişi.

56 bin 947 kişi bakaya. 5 bin 772 kişi firarda. Askerliğini çeşitli nedenlerle ertelemiş olanlar 2 milyon 930 bin 279 kişi. Bunlar arasında öğrencilik nedeniyle erteleyenler yok. Öğrencilik nedeniyle askerliğini erteleyenler de 1 milyon 885 bin 438 kişi.

Silah altında bulunan er sayısı ise 360 bin 869. Gelecek yıl, yani 2019'da silah altına alınması planlanan 345 bin 933 kişi. Yani, 5 milyon 448 bin 858 kişinin askerlikle ilişkisi devam ediyor. Bu rakamı, gelecek yıl askere alınacak kişi sayısı olan 345 bin 933'e bölünce 15.7 çıkıyor. Yaklaşık 16 yıl.Bunların yaşını dondursak bile 16 yıl boyunca askerlik bu vatandaşlarımızın önünde bir engel, sorun olarak devam edecek. Gerçek bu. Yıllık ihtiyaç belli, yuvarlak hesap 350 bin kişi. Ama birikmiş 5.5 milyon vatandaş var.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ BOZDAĞ'DAN BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Bozdağ bedelli askerlik konusunda ise "Şu anda orada bir sorun olduğu belli. Çok sayıda bakaya, kaçak olan var. Geçen Sayın Başbakanımız da bu soruna işaret etti. Birtakım tespitlerde bulundu ancak şu anda bunu yapabilme imkanı gözükmüyor. Yeni dönemde bakalım, hep beraber ne olacağını göreceğiz. Şu anda bunu yapabilme imkanı var mı? Yok. Ortada da bir sorun olduğu konuşuluyor." ifadelerini kullandı.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Kurtulmuş, bedelli askerlik ile ilgili toplumsal talebin oluştuğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Bir önceki bedelli askerlik uygulamasında da çok katkım vardı. Herkes bedelliye karşı çıkarken ben toplumda böyle bir talep olduğunu ve bunun yerine getirilmesinin doğru olacağını ısrarla söylemiştim. Seçim arifesinde bedelli gündemde değil; gündem de olsa da Meclis kapalı olduğu için yapabilecek bir şey yok. Ancak, bu toplumsal talep 24 Haziran'dan sonra değerlendirilecektir."

#bedelli
#bedelli askerlik
#bedelli askerlik çıkacak mı
#askerlik
#asker
6 yıl önce