|

Bedelli askerlik çıkacak mı? Erdoğan noktayı koydu!

Çok sayıda bedelli askerlik bekleyen genç vatandaşlarının olması nedeniyle hükümet bedelli askerlik konusunu gündemine aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binalı Yıldırım seçim sonrası Genel Kurmay ile görüşülerek bedelli askerlik konusunda gerekli adımların atılacağını ifade etti.

Yeni Şafak
09:35 - 25/06/2018 Monday
Güncelleme: 15:37 - 15/06/2018 Friday
Diğer
Cumhurbaşkanı Erdoğan bedelli askerlik konusunda son noktayı koydu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bedelli askerlik konusunda son noktayı koydu.

Bedelli askerlik çıkacak mı? soruları son zamanların en çok konuşulan konularından biri. Eğitim, iş, evlilik gibi nedenlerden dolayı askerlik görevini erteleyen vatandaşlar sosyal medyadan bedelli askerlik taleplerini sık sık gündeme getiriyor. Bedelli askerlik beklentisine hükümet yetkilileri de sessiz kalmadı ve seçim sonrası değerlendirileceği belirtildi. Bedelli askerlik yaşının kaç olacağı, kimi kapsayacağı ve bedelinin ne olacağı konusunda çalışmalar sürüyor.

ERDOĞAN'DAN BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili "İnşallah seçimlerden sonra bunu Türk Silahlı Kuvvetleri ile oturacağız, konuşacağız. İhtiyaç nedir? Yaş sınırları ne olacak? Bunları belirledikten sonra da bunun adımını atacağız. Yani gündemimizde var." dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Kalıcı bedelli askerlik) O tabii çok ayrı bir konu. Kalıcı bir bedelli askerlikten öte, bir defa bedelliaskerliğin sınırı ne olacak, şartları ne olacak? Bu konuda tabii bunu belirleyecek olan bir yerde de herhalde biz siviller olmaktan öte askeri erkan. Yani Genelkurmay. Onlarla oturacağız, konuşacağız. Genelkurmay Başkanlığımız bize şu kadar asker gerekiyor dediği zaman biz kalkıp da Genelkurmay'ın bu talebini bir kenara koyamayız. Türkiye'de şu anda zaten bizim silahlı kuvvetlerimiz ciddi oranda profesyonel orduya geçmiş durumda hala da devam ediyor. Ama şimdi bu bedelli askerlikle ilgili de bir ihtiyacın olduğu ortada. Temennimiz o ki inşallah seçimlerden sonra bunu Türk Silahlı Kuvvetleri ile oturacağız, konuşacağız. İhtiyaç nedir? Yaş sınırları ne olacak? Bunları belirledikten sonra da bunun adımını atacağız."

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'DAN BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım, bedelli askerliğe ilişkin, "Yeni hükümetin gündemindeki konulardan birisi bu olacak. Bu bir reform. Bence şartlar oluştu. Ciddi anlamda birikim var bunu bedelliyle de çözmek mümkün değil bütün boyutlarıyla ele alıp bu işi mutlaka çözmemiz gerekiyor." dedi.


Bedelli askerlik konusu bir muamma mı oldu" şeklinde soru üzerine Başbakan Yıldırım, "Yok hayır hiç muamma yok. Yeni hükümetin gündemindeki konulardan birisi bu olacak. Bu bir reform. Bence şartlar oluştu. Ciddi anlamda birikim var, bunu bedelliyle de çözmek mümkün değil. Bütün boyutlarıyla ele alıp bu işi mutlaka çözmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI: SEÇİMDEN SONRA BEDELLİ ASKERLİK OLUMLU DEĞERLENDİRİLECEK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, "Seçimlerden sonra mutlaka bedelli askerlik gündemde olacak ve olumlu olarak değerlendirilecektir." dedi.

Hamza Dağ, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, seçim çalışmaları sırasında vatandaşların bedelli askerlik talepleriyle karşılaştıklarını vurgulayarak, şunları belirtti:


"Sahayı gezdiğimizde toplumda bedelli askerlik talepleriyle karşılaşıyoruz. Daha öncesinde benim milletvekili olduğum iki dönemde 2 defa bedelli askerlik çıkarmıştık. Seçimlerden sonra mutlaka bedelli askerlik gündemde olacak ve olumlu olarak değerlendirilecektir. Ama burada bir öncekilerden tecrübe ne yazık ki dışarıda çıkan ses ile başvurular arasında çok ciddi fark oluyor. Aslında 150 bin civarında başvuru beklerken 30 binler civarında başvurularda kaldığı dönemler oldu. İnşallah bu konuda bir durum söz konusu olursa, şartları tutanların başvuruları da istenen seviyede olur."

Türkiye'nin savunma sanayisi konusunda çok ileri noktalara geldiğini de dile getiren Dağ, bunun askeri ve ekonomik faydalarının olduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:


"Askeri açıdan baktığımızda SİHA ve İHA'larla Fırat Kalkanı, Zeytindalı Harekatı ve şu andaki terör operasyonlarında çok büyük başarılar elde ediyoruz. Bunun yanında ATAK helikopterimiz de kendi üretimimiz. Altay tankı ve milli savaş gemisi ve 2015'den itibaren başlayan denizaltı çalışması da tamamlandığında bizlere çok büyük bir güç ve imkan sağlıyor. Bu askeri açıdan caydırıcılığı arttırıyor. Hem de şu anda gördüğümüz yaşadığımız gibi kendi askerimize olan güvenle birlikte hem Suriye'de hem Irak'ta hem de ülke içindeki terör unsurlarıyla etkin mücadelede çok büyük faydası oluyor."Dağ, savunma sanayisinin iktisadi açıdan da çok büyük fayda sağladığına değinerek, "Bunlar katma değerli ihracatı yapılan bir koyup 10 kazandığınız işler. Şu anda 18 kat, bu konuda Ar-Ge harcamalarıyla birlikte ihracatın arttığını görüyoruz. En son Pakistan ile 30 tane Altay tankı siparişi yapıldığını görüyoruz. Diğer taraftan S-300'ler sadece para vereceğimiz işler değil aynı zamanda teknoloji transferi de yapacağımız işler." diye konuştu.

Askerlerin profesyonelleşmesine yönelik adımlar atıldığını anlatan Dağ, bunun da askeri anlamda başarıyı getirdiğini söyledi.

#Bedelli askerlik
#bedelli askerlik ne zaman çıkacak
#bedelli askerlik çıkacak mı
#2018 bedelli askerlik
#Erdoğan bedelli askerlik açıklaması
#Başbakan bedelli askerlik açıklaması
6 years ago