|

Besmele nedir, anlamı ne demek? Besmele Arapça yazılışı ve okunuşu nasıl?

"Bismillâhirrahmânirrahîm" ne demek? sorusunun cevabı yazımızda. Besmele, Kur'an'da ve hadislerde farklı yerlerde geçmektedir. Besmelenin Türkçe anlamı, Allah'ın adıyla demektir. Fakat terim anlamı geniştir. İslam alimleri de beslemenin hikmetleri üzerine bir çok eser telif etmişlerdir. Özellikle Kur'an okuma ve bir işe başlamada besleme çekmeye büyük önem verilmektedir. Peki besmele nedir, ne anlama geliyor? Besmele Arapça yazılışı ve Besmele okunuşu nasıldır? Besmelenin önemi nedir? Ne zaman söylenir? İşte tüm detayları.

Cengiz Gönültaş
14:57 - 15/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 11:25 - 18/10/2022 Salı
Diğer
Besmele nedir, ne anlama geliyor, ne zaman, nerede söylenir? sorularının yanıtı haberimizde.
Besmele nedir, ne anlama geliyor, ne zaman, nerede söylenir? sorularının yanıtı haberimizde.

Besmele nedir, ne anlama geliyor, ne zaman, nerede söylenir? sorularının yanıtına haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığından edindiğimiz bilgilere göre bu soruların detaylarını sizlerle paylaştık.

BESMELE NE DEMEK?

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla anlamına gelen "
Bismillâhirrahmânirrahîm
" âyetinin adıdır. Besmeleye "Allah'ın adını anmak" anlamına gelen "tesmiye" de denir.
Besmele
,
Neml sûresinin 30. âyeti
nin bir bölümü ve Fâtiha sûresinin ilk âyetidir.
Tevbe sûresi
hâriç diğer sûrelerin başında besmele yazılmıştır. Sûre başlarındaki besmeleler, müstakil birer âyettir. Ancak o sûreye dahil değildir.
Peygamberimiz
(a.s.) her hayırlı işe besmele ile başlanmasını tavsiye etmiştir. Kur'ân okumaya, bir şey yiyip içmeye ve bir işe başlanırken besmele çekilir.
Kur'ân'da Allah'ın adı anılmadan kesilen hayvanların etlerinin yenmeyeceği bildirilmiştir
(En'âm, 6/121).
Besmele çeken insan
; başka bir varlık adına değil sâdece Allah adına, O'nun rızası için ve O'nun izniyle başlıyorum, demiş olur. Besmelede Yüce Yaratıcının üç ismi geçmektedir:
Allah, Rahman ve Rahim
.
Besmele çeken Kur'ân okumuş ve Allah'ı anmış olur.

BESMELENİN ÖNEMİ NEDİR?

Diğer bir anlamı olan besmele meali Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla esirgeyen bağışlayan Allah'ın adıyla demektir. Yani besmele bir işe Allah'ın adıyla başlamak onun ismini anarak başlamak demektir. Bir işe Allah'ın adıyla onu anarak başlamak o işin hayırlara delalet edeceğine işin hayırlı olacağına bir işarettir.

BESMELE NE ZAMAN ÇEKİLİR?

Müslümanın her işe başlarken besmele çekmesi gerekir. Kur'an ayetleri ve sureleri okurken çekilir. Kur-an ayetleri ve namaz surelerine de besmele ile başlanmaktadır.

Sünnet olduğu yerler: Namazda her rekâtta Fatiha'dan önce, gusletmeye ve abdest almaya, yiyip içmeye, mektup yazmaya ve her faydalı işe başlarken Besmele çekmek sünnettir. Namaz dışında, Fatiha'dan başka bir sure okumaya başlarken de Besmele çekmek sünnettir.


RAHMAN NE DEMEK?

Rahman;
Dünya'daki bütün yaratıklara rızık ve sayısız nimetler veren anlamına gelmektedir. Rahman adı Kur’anı Kerimde 57 defa geçmektedir. Rahman ismi kullarından hiç birine verilmez. İyilere de, kötülere de rahmet eden.

RAHİM NE DEMEK?

Rahim;
Ahirette yalnız Müslümanlara merhamet eden anlamına gelmektedir. Rahim adı Kur’anı Kerimde 115 defa geçmektedir. Rahim insanlarda isim olarak kullanılabilir. Ahzap suresi 43. ayet'te der ki; "Allah mü’minlere karşı çok merhametlidir."

BESMELE ARAPÇA YAZILIŞI

Gündelik hayatta Arapça bazı harf ya da cümlelere ihtiyaç duyuluyor. Çok sık kullanılan ifadelerden birisi de besmeledir. Özellik besmelenin Arapça yazılışı da sorgulanıyor. İşte besmele Arapça yazılışı:

  • بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

BESMELE OKUNUŞU

Besmelenin Türkçe yazılışı ve okunuşu şu şekildedir:

Bismillâhirrahmânirrahîm

Bismillah - i - rahman - ir - rahim

şeklinde kolayca ezberlenebilir.


#Besmele
#İslam
#Kur'an
#Allah
#besmele ne demek
#besmele arapça yazılışı
#besmele nedir
3 yıl önce