|

Birinci oturuşu son oturuş sanarak selam veren kimse ne yapar?

Namaz kılmak İslam'ın 5 şartından birisidir. Ergenlik (bulûğ) yaşına ve belli bir aklî olgunluk düzeyine gelmiş her müslümanın namaz kılması farz-ı ayındır. Birinci oturuşu son oturuş sanarak selam veren kimse ne yapar? sorusunun yanıtı bazı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Haberimizde dört rekatlı namaz kılmakta iken, son oturuşta olduğunu zannederek dalgınlık sonucu ilk oturuşta selam veren kişinin ne yapacağının cevabını bulabilirsiniz.

13:50 - 22/09/2020 Salı
Güncelleme: 13:56 - 22/09/2020 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından, "birinci oturuşu son oturuş sanarak selam veren kimse ne yapar?" sorusuna şu yanıt verildi:

  • "
    Dört rekatlı namaz kılmakta iken, son oturuşta olduğunu zannederek dalgınlık sonucu ilk oturuşta selam veren kişi, eğer bu selamdan sonra konuşmak, yönünü kıbleden çevirmek gibi namaza aykırı bir davranışta bulunmamışsa kaldığı yerden namaza devam eder ve dördüncü rekâtın sonunda
    yapar. Aksi takdirde bu namazı yeniden kılar.
  • İlk oturuşta selam verme hatası yanılmaya değil de, bilgi eksikliğine dayanıyorsa namaz iade edilir. Mesela seferî olmadığı hâlde seferî olduğu düşüncesi ile normalde dört rekât olarak kılması gereken bir namazı iki rekât olarak kılarsa bu namazın dört rekât olarak yeniden kılınması gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 559)."

Faziletli, okunacak ve ezberlenecek sureler, dualar


#Sehiv secdesi
#Namaz
4 yıl önce