|

Cam filmi yasağı kalktı mı? Cam filmi yasağında son dakika gelişmesi

Cam filmi yasağı kalktı mı sorusu cevabını buluyor. Son zamanların en tartışmalı konularından biri olan cam filmi yasağına ilişkin son noktayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koydu. Yasağın yanlış olduğunu söyleyen Erdoğan, "Genelge yayınlayarak bu işi düzeltin talimatını verdim” dedi.

Yeni Şafak
09:51 - 10/11/2017 Cuma
Güncelleme: 09:57 - 10/11/2017 Cuma
Diğer
Cam filmi yasağı konusunda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekli talimatı verdiğini ve mağduriyetin giderilmesi gerektiğini söyledi.
Cam filmi yasağı konusunda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekli talimatı verdiğini ve mağduriyetin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Cam filmi yasağı kalktı mı sorusu gündemi meşgul ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan son dakika açıklaması geldi. Şikayet mesajlarının yağdığı cam filmi yasağına ilişkin konuşan Recep Tayyip Erdoğan, mağduriyetin girilmesi konusunda talimat verdiğini dile getirdi. İşte cam filmi yasağının kalkmasına ilişkin son dakika açıklamaları…

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile otomobillere cam filmi takılması yasağına gelen yoğun tepkiler sonrası yeni bir düzenleme için kollar sıvandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı sonrası harekete geçen İçişleri ile Bilim ve Sanayi Bakanlığı yeni bir düzenleme hazırlayacak. Düzenlemenin hazırlamasının ardından yasağın kısa süre içerisinden kaldırılması bekleniliyor.

BÜYÜK TEPKİ TOPLADI

Cam filmi yasağının getirilmesinin ardından karara tepki gösteren vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ile Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’e binlerce mesaj gönderdi. Kamuoyunda oluşan ciddi rahatsızlık dün milletvekilleriyle buluşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da gündemindeydi.

ERDOĞAN ‘KALDIRIN’ DEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, vatandaşında büyük tepkisini toplayan cezalarla ilgili olarak, "Cam filmi yanlış oldu, tekrar gözden geçirilmeli. Bu işi gurur meselesi yapmıyoruz’’ dedi. Erdoğan, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'den çalışma yapmasını istedi.

  • CEZALAR İPTAL EDİLECEK
  • Yapılacak yeni düzenleme ile cam filmlerin takılı olduğu araç sahiplerine ceza kesilmeyecek. Daha önce kesilen cezaların iptal edilmesi için de çalışmalar yapılacak. Uygulama noktasına durdurulan araçlara 206 TL para cezası kesilmişti. Araçlara cam filmi takılması önce serbest bırakılmış ancak daha sonra yapılan düzenleme ile yasaklanmıştı. Terörle mücadele gerekçesiyle alınan bu karar kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. Cam filmi yasağından kaynaklı olarak 750 milyon liralık ilave gider oluşmuştu.
FATURA HÜKÜMETE ÇIKIYORDU

Vatandaşların “Devlet bu kadar büyük bir haksızlığı yapar mı?” diye sorduğunu belirten Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, “Bu uygulama vatandaşın kafasında devletle ilgili türlü türlü ithamlara neden oluyor. ‘Maliye’ye para lazımdı da buradan mı çıkarılıyor?’ gibi soru cümleleri oluşuyor. Tüketici, ‘Ceza kesmek için mi bunu uyguluyorlar’ diyor. Güvenlikse boynumuz kıldan ince. Fakat aynı değerlerdeki camın iki farklı muameleye maruz kalması kafalarda soru işareti doğuruyor” demişti.


10 gün bekliyorlar

Kırklareli’nde birçok araç sürücüsü, araçlarında bulunan cam filmlerini söktürmek için geldikleri sanayilerde yoğunluk oluşturuyor. Trafik cezalarıyla karşı karşıya kalmamak için oto camcılarda yoğunluk oluşturan vatandaşlar, cam filmini söktürmek için modeline göre araç başına 50 ile 150 lira arası ücret ödüyor. Yeni sanayi sitesinde cam filmi takma ve sökme işi yapan işletmeci Gökhan Gıcan, Cam filmlerini sökmek için 10 gün sonraya bile randevu verdiklerini söyledi.


Mesaj yağıyor

Vatandaş, araçlarındaki cam filmlerinin “ihtiyaç” olduğunu savunarak, Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvurdu. Cam filmi ile ilgili düzenlemeye çeşitli nedenlerle tepki gösteren araç sürücüleri, başvurularında genellikle bu uygulamanın “yazın güneşten korunmak” için ihtiyaç olduğunu belirtti. Başvurularda, yazın sürücü ve yolcuları güneş ışınlarından koruması dolayısıyla cam filminin insan sağlığı için önemli olduğuna işaret edildi.

MALKOÇ: İNCELİYORUZ

Bazı başvurularda, güneşte kalan aracın aşırı ısınmasını ve yıpranmasını engellemek, bazılarında ise “çevredeki kötü bakışlardan korunmak” için cam filmine ihtiyaç duyulduğu savunuldu. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Cam filmine ilişkin yönetmelik değişikliği şu anda çok tartışılan bir konu. Dünden beri kuruma müracaatlar geliyor. Biz bunu inceleyeceğiz, değerlendireceğiz. Karar verdiğimizde sadece müracaat edenleri alakadar etmeyecek, herkesi etkileyecek” diye konuştu.

#Cam filmi
#Cam filmi yasağı
#Şeref Malkoç
6 yıl önce