|

Çanakkale'de orman yangınına müdahale sürüyor

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde orman yangını çıktı. Orman yangınına 3 helikopter, 1 amfibi uçak, 16 arazöz ve bir dozerle müdahale ediyor.

Yeni Şafak
18:18 - 25/08/2017 Cuma
Güncelleme: 18:48 - 25/08/2017 Cuma
AA
Çanakkale'de orman yangınına müdahale sürüyor
Çanakkale'de orman yangınına müdahale sürüyor

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde orman yangını çıktı. Alınan bilgiye göre, Dalyan mevkisindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangına, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri 3 helikopter, 1 amfibi uçak, 16 arazöz ve bir dozerle müdahale ediyor. Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürdürülüyor.

Orman Yangınlarından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Örneğin ormanlık bir bölgede bulunan ev ve tesislerin;

Etraflarında en az 9 metrelik bir yarıçapa sahip daire içinde odun, saman ve talaş gibi tutuşabilecek, yanabilecek madde depolanmamalı. Bir orman yangını tehlikesi belirdiğinde, etraftaki her türlü yanabilir eşya ve malzeme içeri alınmalı.

Aynı yerde hiçbir ağaç, fundalık, çalı, ot ve benzeri yanabilecek bitki yetiştirilmemeli. Yerdeki ot veya çimlerin uzamasına, duvarları kaplayan sarmaşık vb. bitkilere müsaade edilmemeli.

Çatıda ve oluklarda birikmiş yaprak vb. yanabilir maddeler düzenli olarak temizlenmeli.

Bacalar yılda en az iki kez temizlenmeli.

Dokuz metrelik daire dışındaki yakın alanda bulunan ağaçlar seyrekleştirilmeli ve bu ağaçların dalları yerden en az 3 metre yüksekliğe kadar budanmalı, ölü dallar, yapraklar, çalı, çöp ve diğer kalıntılar da düzenli olarak temizlenmeli.

Çankırı’nın Yaylatepe Köyü’nü yutan orman yangınında can kaybı olmaması çok sevindirici bir durum. Böyle bir orman yangınına ev veya tesislerde yakalananlara şunlar tavsiye edilebilir:

Ormanlık/çalılık bölgelerde özellikle kuru ve sıcak günlerde bacalardan kıvılcım kaçmaması için önlem alın.

Elektrik dairesinden veya yerel yöneticilerden, elektrik tellerine yaklaşan ağaç dallarının budanmasını isteyin.

Evlerinizde, araçlarınızda, iş yerlerinizde yangın söndürücü bulundurun. Gücü yeten herkese bunların kullanmasını öğretin. Ormanda yangına yakalanma durumunda kullanmak için yünlü battaniyeler de bulundurun.

Orman içinde veya yakınında ateş ve yangın belirtisi görürseniz hemen 177 nolu telefonu arayarak yangını bildirin.

Hasat sonrası tarlalarda kalan anız, vb. atık ve çöpleri asla yakmayın. Arı kovanlarının tütsülenmesinde kullanılan ateş ormana atılmamalı, su ısıtmak veya yemek pişirmek vb. amaçlarla ormanda ateş yakılmamalı.

Ormanların içinden veya etrafından geçen yol kenarlarında piknik yapmamalı. Yalnızca özel olarak belirlenmiş piknik alanlarından gerekli önlemleri alarak yararlanmalı. Bu piknik alanlarından ayrılırken, yakılan ateşler su ve/veya toprakla tamamen söndürmeli ve kullanılan alan temizlenmeli.

#Çanakkale
#Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü
#orman yangını
7 yıl önce