|

Metal dolap üretimi nasıl yapılır?

Ahşap dolap yerini çelik dolap imalatına bırakıyor. Çelik dolap modelleri arasında en çok tercih edilenler, soyunma dolabı, dosya dolabı, emanet dolabı, kartoteks dolabı, kompakt arşiv ve iş güvenliği personel soyunma dolabı modelleridir. Bu metal dolaplar, iş yerleri, ofis, ev, hotel, spor salonu, AVM, kamu arşivleri gibi yerlerin en önemli aracıdır. Çelik dolap imalatının artış göstermesinin sebebi ise, güvenlik ve tasarım. Çok tercih edilmesiyle birlikte metal dolap imalatının nasıl yapıldığı da merak ediliyor.

16:15 - 15/04/2022 Cuma
Güncelleme: 18:03 - 22/02/2024 Perşembe
Diğer
Metal dolap: soyunma dolabı ve dosya dolabı modelleri.
Metal dolap: soyunma dolabı ve dosya dolabı modelleri.

Soyunma dolabı, dosya dolabı, iş güvenliği dolabı ve diğermetal dolap alacak işletmelerin bilmesi gereken bazı özel durumlarda bulunmaktadır. Özellikle iş güvenliği dolabındaki zorunluluk durumu ve bu dolabın ölçülerin hakkında yasal durum bilinmelidir.

Metal Dolapların Genel Özellikleri
Çelik yapısı, kilit özelliği, kullanım kolaylığı gibi özellikleri bulunan metal dolaplar günümüzde çok sık kullanılmaktadır. Eşyalarımızı rahatlıkla saklayıp muhafaza edebildiğimiz metal dolaplar oldukça kullanışlı ve sağlam bir yapıya sahiptir. Metal dolaplar kullanılacak yere göre özel olarak tasarlanıp çevreye kolay uyum sağlayabilir.
kullanım alanları oldukça geniştir. Metal dolap kişiye özel kilit özelliği ile çok fazla tercih edilmektedir. Güvenliği ön plana çıkaran metal soyunma odası dolapları havuz kenarlarında, askeri bölgelerde, camilerde ve şantiye alanlarının vazgeçilmez demirbaşıdır.

Eşya ve gerekli belgeleri saklamak için kullanılan demir kasalardan sonra en fazla tercih edilen dolaplar metal soyunma odası dolaplarıdır. Metal soyunma odası model ve fiyat bakımından oldukça zengin seçenekler sunar. Fiyatlar dolabın boyutuna ve malzeme kalitesine göre değişmektedir. Metal dolaplarda kullanılan metal parlak ve termik yapıdadır. Elektriği çok iyi iletmez. Oda sıcaklığında metalin kalıcı şekillendirme özelliği vardır. Metal dolaplar erimeye karşı dirençlidir. Yüksek sıcaklığa dayanıklıdır. Bu yüzden uzun yıllar kullanabilirsiniz.

Soyunma Dolabı
Ekonomik, standart, Z model ve özel ölçülerde üretilen soyunma dolabı modelleri ahşap ve metal malzemeden üretilmektedir. Bu dolaplarda kullanılan ahşap ve metalin kalitesi ürün kalitesin belirten en önemli noktadır. Fiyatı da belirlemede en önemli noktada budur.
modelleri, tek kapılı ya da iki kapılı olarak üretilmektedir. Tekli, ikili, üçlü, dörtlü, altılı gibi farklı modelleri bulunmaktadır. Kilitli olması da önemli tercih nedenleridir. Ülkemizde bilinen en eski, yerli ve milli metal dolap imalatı yapan firmadır.
Dosya Dolabı

Arşivlerde, kütüphanelerde ve ofislerin demirbaş ürünlerindendir. Bu dolaplarda soyunma dolapları gibi ahşap ve metal saçtan üretilmektedir. Ahşap malzemeden yapılanlar kırılma, suyun temasından dolayı şişme gibi sorunlar yaşanmaktadır. Ancak metal dolapta bu sorunlar yaşanmamaktadır. Ahşap dolaplar metal dolaplara nazaran daha da ağır olmaktadır. Ofislerde kullanılan dolaplar, özlük dolabı ya da kartoteks dolabı olarak da bilinir. Çekmeceli olması ve raflarının takılıp çıkılabilir olması da en güzel yanlarındandır. Dosya dolabı önemli evrakların saklanması açısından da metal tercihi de önemli nedendir.

Emanet Dolabı

Emanet dolapları iş hayatında büyün öneme sahiptir. Oteller, restoranlar, kafeler, ofisler hayatın her bölgesinde iş yeri personeline ayrılan mekânları daraltan hayatımıza büyük kolaylıklar sunan metal dolaplardır. Emanet dolaplar çalışanların kişisel eşyalarını muhafazası için özel olarak üretilen dolaplardır. Emanet dolaplar tasarım fonksiyonel özelliğe sahiptir. Benzersiz kilit sistemi ile işyerlerinde yüksek güvenlik sağlar.

Metal Dolapların Kullanım Alanları

Metal dolapların kullanım alanları oldukça geniştir. Soyunma odası dolabı, yangın dolabı, özel tıbbi atık dolabı, dosya dolabı, blok ve yan dolap, camlı ve camsız kütüphane dolabı, periyodik dolap, rulmanlı çelik keson dolap, kart havuzlu dolap, endüstriyel malzeme dolabı, endüstriyel alet takım dolabı gibi çeşitli metal dolaplar üretilmektedir. Metal dolap fiyatları ürün boyutu, ürün rengine ve üründe kullanılan malzemeye göre değişiklik gösterir.

En Çok Tercih Edilen Metal Dolaplar

Çelik dolaplar hammadde olarak en dayanıklı dolaplardır. Çelikten üretilen metal dolaplar dayanıklı olup uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Tüm sektörlerde yaygın olarak kullanılan metal dolaplar fabrika, atölye, ofis, üniversite, sağlık kuruluşları, maden kuruluşları, inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Metal dolaplar dayanıklı olup ödediğiniz parayı son kuruşuna göre hak eden ürünlerdir. Ahşap ürünlere göre oldukça dayanıklı olan metal dolaplar kullanım kolaylığı yanı sıra kullanıcılarına temizleme kolaylığı da sunmaktadır. Soyunma odası dolabı ve dosya dolabı en çok tercih edilen metal dolaplardır. 6 kapılı soyunma odası dolabı ve 3 kapılı soyunma odası dolapları günümüzde en çok satan soyunma odası dolaplarıdır. Dosya dolabı olarak büyük boy dosya dolabı en çok tercih edilmektedir. Klasör dolabı modelleri içinde 4 çekmeceli klasör dolabı çok tercih edilmektedir. Malzeme dolabı modelleri içinde en çok 9176 malzeme dolabı ve 9505 malzeme dolabı tercih edilmektedir.

Çelik Dolap Neden Tercih Edilmelidir?
Çelik dolaplar günlük yaşamda ofislere, bürolarda, atölyelerde personellerin elbise ve klasör gibi ofis eşyalarını saklamak için kullanırlar.
dolaplar DKP saç hammaddesi ile yapılır. Boyalı ve kilitli ürünlerdir. Çelik dolap hayatın birçok farklı alanında kullanılır. Çelik dolaplar günlük yaşantımızda sıklıkla rastladığımız, genellikle ofislerde, bürolarda veya atölyelerde kullanılan, genellikle personellerin elbiselerinin saklandığı veya klasör-dosya gibi ürünlerin ofis ortamında saklandığı, veya atölyedeki malzemelerin depolandığı DKP sac hammaddesi olan, boyalı, kilitli ürünlerdir. Çelik dolaplar, DKP çelik levhadan üretildikleri için, ahşap dolaplara göre daha sağlam ve dayanıklıdır. Firmalar demirbaş ürünlerinin sağlam, kaliteli ve uzun ömürlü olmasını isterler. Bu yüzden bütün firmalar dolap tercihini çelik dolaptan yana kullanır. Metal dolaplar ahşap dolaplara göre daha uygundur. Çelik dolaplarda işçilik maliyeti ahşap dolaplara göre daha düşüktür. Bu da dolap maliyetini düşürür. Metal dolap modellerini iş yerlerinize özel olarak tasarlayabilir ilerleyen zamanlarda üzerinde değişiklik yapmanız mümkündür. Ahşap soyunma odalarında bu değişikliği yapmak yüksek işçilik maliyeti gerektirir.
İş Güvenliği Dolabı Kullanımı İşletmelerde Zorunlu Mudur?

İş güvenliği ile ilgili yasada personel dinlenme yeri, personel soyunma yeri ve elbise dolabı ile ilgili şu şekilde hükümler bulunur. 2013 yılında yayınlanan resmi gazetede iş güvenliği ile ilgili şu maddeler paylaşılmıştır:

  • Madde 46: Yapılan işin özelliği nedeniyle çalışanların sağlığı ve güvenliği için 10 ve daha fazla çalışanı bulunan iş yerleri çalışanlarına uygun bir dinlenme yeri sağlamak zorundadır. İş aralarında uygun dinlenme imkânı bulunan büro ve benzeri yerlerde dinlenme yeri aranmaz. İş yerlerinde uygun bir yer yoksa şartların sağlanması şartıyla yemek yenen yerler dinlenme yeri olarak kullanılabilir.
  • Madde 51: Soyunma odalarında her çalışan için çalışma saatleri içinde giyecekleri kıyafetleri koyacakları yeterli büyüklükte kilitli dolap bulundurmak zorundadır. Nemli, tozlu, kirli, tehlikeli yerlerde çalışan kişilerin iş elbisesi haricinde günlük hayatta giydikleri elbiseleri saklamak için yan yana bölmeli iki ayrı elbise dolabı sağlanmak zorundadır. Soyunma yeri gerektirmeyen iş yerlerinde çalışanların elbiselerini koymaları için uygun bir yer ayrılmak zorundadır.

İş güvenliği yasasına göre iş yerleri çalışan personellerinin iş elbiselerini ve özel eşyalarını muhafaza etmeleri için soyunma odası dolapları koymak zorundadır. Soyunma odası dolaplar metal ve ahşap olmak üzere iki şekilde üretilmektedir.

İşyeri Güvenliği Dolap Ölçüleri

İşyeri güvenliği dolaplarının eni 80 cm, derinliği 40 cm, yüksekliği 200 cm, kapı genişliği 33,7 cm, kapı yüksekliği 165 cm, bölüm iç derinliği 40 cm, iç bölmeler 19 + 19 cm, dolap göz sayısı en az 2, kapı açılma derecesi 90 derece, gövde malzemesi çelik saç, gövde boyası elektrostatik toz boya, gövde rengi ral 7035 kirli beyaz, kilit mekanizması her kapı için 1 tane asma kilit modülü kullanılır.

Yapı Marketletindeki Çelik Dolaplar

Çok amaçlı dolap Koçtaş, İKEA, Tekzen, Bauhaus gibi yerlerde satılmaktadır. Fakat asla kendi istediğiniz ölçülerde ve renklerde dolap bulamazsınız. Sadece sizin isteklerinize yaklaşan dolaplara rastlayabilirsiniz. Sunta yoğunluklu dolaplar satıldığı için dikkatli kullanmak ve sudan uzak tutmak gerekir. Çok fazla eşya ile dolan dolap bel verebilir. Dolabın yerini iterek değiştirmeye çalışmak ise dolabı kırabilir.

#soyunma dolabı
#dosya dolabı
#metal dolap
#çelik dolap
2 yıl önce