|

Çipli Pasaport başvuru ve e-Pasaport randevu alma işlemleri

Çipli pasaport başvuruları başladı. Peki e-Pasaport randevusu nasıl alınır? Binlerce vatandaşın merak ettiği çipli pasaportlar hakkındaki tüm detayları haberimizden görebilirsiniz. Yeni çipli pasaportların başvuruları ve dağıtımları bugün başladı. e-Pasaport randevu sistemi ile işlemlerinizi yapabilirsiniz. Pasaport için gerekli belgeleri ve detayları buradan görebilirsiniz.

Yeni Şafak
20:14 - 1/11/2016 Salı
Güncelleme: 17:27 - 1/11/2016 Salı
Diğer

AB ile vize muafiyeti çerçevesinde, mevcut pasaportlar, parmak izi verilerinin yüklü olmaması nedeniyle, AB şartlarına uyumlu değildi. Uygulamaya konulacak yeni pasaportların hazırlıkları Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığınca, 1 Haziran'da tamamlandı. Ancak mevcut pasaportların tüketilmesi amacıyla uygulama için 1 Kasım tarihi beklendi.



alma ekranı için tıkla



Yeni pasaportların çiplerinde, biometrik data ve kişinin parmak izinin yanı sıra çipte kişiye ait tüm bilgiler isim, soyisim, cinsiyet, fotoğraf, doğum tarihi, doğum yeri, imza da eklenecek.



Ancak vatandaşlar pasaportlara bakınca bir değişiklik görmeyecek. Sadece arka kapakta yer alacak çip, kapağın kalın durmasına neden olacak.



BAŞVURULAR BAŞLADI MI?

Çipli pasaport için başvurular başladı, dağıtımlar ise bugün itibariyle başlayacak.



BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Vatandaşlar e-pasaporttan, pasaport müracaat birimlerinden randevu alacak. Randevu alan kişinin 10 dakika önce randevu alınan yerde olması gerekiyor. Başvuru yapacak kişinin yanında nüfus cüzdanı, 2 adet fotoğraf bulunması gerekiyor. Evrak teslimi sonrasında ise parmak izi veriliyor.



Parmak izi sonrası müraacaat ile birlikte Vergi Daire Başkanlığına online ulaştırılıp, merkezi olarak kişiselleştirilip, PTT kanalı ile vatandaşlara 3-7 günde postalanacak.



ESKİ PASAPORTLAR NE OLACAK?

Yeni pasaportlar alındıkça eski pasaportlar geçerliliğini yitirecek. Halihazırda vizesi olanlar vizelerini kullanmaya devam edecek.



Umuma mahsus pasaport nedir ?

Hizmet, hususi veya diplomatik pasaport başvurusu için 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nda belirtilen şartları taşımayan kişiler umuma mahsus pasaport başvurusunda bulunabilirler.



Yurt içinde öğrenimine devam edenler için


Harçsız öğrenci pasaportu talep eden öğrencilerin öğrenim gördükleri kurumlarından getirecekleri ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş öğrenci belgeleri ile müracaat edebilirler.



TC nüfus cüzdanı aslı


Üzerinde TC kimlik numarasının bulunduğu TC nüfüs cüzdanı aslı, başvuru esnasında ibraz edilmeli.


2 adet Biyometrik Resim


- Son 6 ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren (0 yaş çocuklar için de, dahil olmak üzere) - 50mm X 60mm ebatlarında - Fonu Beyaz - Biyometrik özelliklere sahip - 2 adet



Müracaat sırasında parmak izi alınacaktır



Müracaat sırasında başvuru sahibinin parmak izi alınmaktadır.Daha önce herhangi bir sebeple parmak izi alınmış olan kişiler, parmak izlerinin alındığını belgelendirmeleri halinde, tekrar parmak izi vermek durumunda kalmayacaktır. 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5'inci maddesi uyarınca, 7 yaşından gün almış ve daha büyük çocuklardan parmak izi alınmaktadır.


Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını ikmal etmemiş olanlara en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl pasaport tanzim edilmektedir.



Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını ikmal etmemiş olanlara en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl pasaport tanzim edilmektedir.



Pasaport Cüzdan Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı(Adına Pasaport Müracaatı Yapılacak Birey Adına Yatırılmalıdır).



- Dekontun üzerinde Tahsil Edilmiştir kaşesinin basılması - Dekontun 1. Nüshasının müracaatta sunulması (en üst nüsha) - Dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir



Pasaport Harç Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı (Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını ikmal etmemiş olanlara en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl pasaport tanzim edilmektedir. Adına Pasaport Müracaatı Yapılacak Birey Adına Yatırılmalıdır).



- Dekontun üzerinde Tahsil Edilmiştir kaşesinin basılması - Dekontun 1. Nüshasının müracaatta sunulması (en üst nüsha) - Dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir. -Umuma mahsus e-Pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yılllık, 4 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık olarak düzenlenmektedir. Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını ikmal etmemiş olanlara en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl pasaport tanzim edilmektedir.


Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı



Yurtdışında öğrenimine devam edip yurtiçinden pasaport talep edeceklerin


Öğrenimine yurtdışında devam etmekle birlikte yurt içinden pasaport başvurusunda bulunmaları halinde, Büyükelçilik/Başkonsolosluk, Eğitim Müşavirlikleri/Ataşelikleri tarafından verilen “Bulundukları ülkenin eğitim sistemine dahil öğrencidir” uygun görüş yazısının aslının ibraz edilmesi, Öğrenimine yurtdışında devam etmekle birlikte Dış Temsilciliklerimize gidemeyip yurt içinden pasaport başvurusunda bulunmaları halinde ise okul/kurumlarından alacakları öğrenci belgelerinin Apostil (bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir) şerhi ihtiva edilmesi ve yeminli tercümanlar tarafından Türkçe tercümesinin yapılması halinde yurt içinde harçsız pasaport müracaatları kabul edilecektir.



Pasaport müracaatlarının Şahsen yapılması gerekmektedir


5682 sayılı Pasaport Kanununa göre, pasaport başvurularının şahsen yapılması gerektiğinden başvuru sahiplerinin müracaat sırasında hazır bulunmaları gerekmektedir. Not : 0 Yaş da dahil olmak üzere tüm başvurularda, pasaport sahibi şahsen bulunmalıdır.



#Pasaport
#e-Pasaport
#Pasaport randevusu
#Çipli pasaport
#başvurular
7 yıl önce