|

ÇKS başvuruları için son gün 30 Haziran! Samsun haber

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS) başvuruları için son günün 30 Haziran olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
19:43 - 15/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 19:54 - 15/06/2017 Perşembe
IHA
ÇKS başvuruları için son gün 30 Haziran! Samsun haber
ÇKS başvuruları için son gün 30 Haziran! Samsun haber

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS) başvuruları için son günün 30 Haziran olduğunu söyledi.

Nail Kırmacı, “1 Eylül 2016 tarihinde başlayan ‘2017 Üretim Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi’ başvuruları, 30 Haziran 2017 günü tamamlanacaktır. ÇKS’de kayıtlı olup, üretim bilgisi değişikliği yapmak isteyen üreticilerin başvurularını 15 Temmuz-15 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapmaları gerekmektedir. Konunun tüm kitle iletişim ve yayım vasıtaları kullanılarak ivedilikle ilimiz çiftçilerine duyurulması ve olası çiftçi mağduriyetlerini engelleyecek tüm tedbirlerin alınması gerekmektedir” dedi.

"Bu yıl buğdayda kalite çok yüksek"

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, bu yıl buğdayda kalitenin yüksek olduğunu bildirdi.

Yorulmaz, düzenlediği basın toplantısında, buğdayda taban fiyatı beklentileri olduğunu söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin emanet alım yapacağını anlatan Yorulmaz, "Emanet alımda taahhütname yapacak. Ama tabii bunun bir an önce açıklanması gerekiyor. Türkiye'de şu an aşağı yukarı 20-25 günden bu yana orak biçiliyor. Tabii ki çiftçi bunun beklentisi içerisinde. Bunun bir an önce açıklanarak çiftçinin rahatlatılması gerekiyor." dedi.

Ekmeklik buğdayın geçen yıl 91 kuruş olduğunu hatırlatan Yorulmaz, şunları kaydetti:

"Bu da 12 -13 protein buğdayın fiyatıydı. Üzerine her protein için artı verim vardı. Bu yıl da eğer aynı üründen gidersek yüzde 12 zamla 1 lira 19 kuruş gibi bir fiyat çıkıyor. Biz de bu fiyata razıyız, beklentimiz odur. İnşallah bugünlerde açıklarlar. Verim açısından da buğdayı biçmeden bir şey diyemeyiz. Bazı yerlerden iyi noktalar geliyor ama kötü sonuçlar da gelebiliyor. Bu yıl buğdayda kalite çok yüksek. Verim belki çok iyi olamasa da şu an kalite çok yüksek.

Çok kaliteli buğdaylarımız olacak bölgemizde. Kalite anormal yüksek. 15-16 proteinler var. Glüten olarak 35-40 glütenler var. Bu da buğdayın kaliteli olduğunu gösteren bir sonuçtur. İstenilen zamanlarda periyodik yağışlar alınmasının etkisi bunda yüksek. Yağış almayan bölgeler de var tabii. Allah herkesin gönlüne göre versin. İnşallah herkes memnun olur ama kalite en yüksek seviyeye çıkacak bu sene."

Bir gazetecinin, "Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, buğday ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanacağına ilişkin açıklamada bulundu bununla ilgili neler söylemek istersiniz?" sorusuna Yorulmaz, şu cevabı verdi:

"Sayın bakanımız aba altından sopa göstermiş ama bu yanlış bir açıklama. Türk çiftçisi üretmek için çaba sarf eden bu anlamda doğduğu yerde doyabilmek için oradaki hayatına devam etmek için uğraşan bir topluluktur. Bu anlamda bakanın yaptığı talihsiz bir açıklama. Biliyorsunuz aynı uygulama ette de var.

Ama ne yazık ki ette muvaffak olamadılar. İthalatla ilgili ette de ana varsa dana vardır, ana yoksa dana yoktur. İşte tarlada da buğday yetiştirirse Türk çiftçisi, Türk insanı ucuz yer bunu. Zaten geçen yıl 91 kuruştu bizim ekmeklik buğdayımız, bu yıl da yüzde 12 enflasyon var ülkede bu aşikar herkesin bildiği ve hükümetin de açıkladığı bir uygulama."

#ÇKS Başvuruları
#Çiftçi
#Samsun
#Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)
7 yıl önce