|

Cuma ezanı saat kaçta okunuyor? 1 Eylül namaz vakitleri

Cuma ezanının saat kaçta okunacağı merak ediliyor. Hem Kurban Bayramı bu yıl Cuma gününe denk geldi. Bu mübarek günlerde ise camiler dolup taşacak. Peki bugün Cuma ezanı saat kaçta okunacak? İşte 1 Eylül namaz vakitleri...

Yeni Şafak
11:44 - 1/09/2017 Cuma
Güncelleme: 11:48 - 1/09/2017 Cuma
Diğer
Cuma ezanı vakitlerini yenisafak.com üzerinden öğrenebilirsiniz.
Cuma ezanı vakitlerini yenisafak.com üzerinden öğrenebilirsiniz.

1 Eylül namaz vakitlerini sizler için hazırladık. Kurban Bayramı’nda kurbanlıkların kesilmesinin ardından vatandaşlar bugün camilere akın edecek. Peki bugün hangi ilde Cuma ezanı saat kaçta okunacak? İşte Cuma ezanı vakitleri.

Açılan sayfa üzerinden bulunduğunuz ili seçerek Cuma ezanının saat kaçta okunacağını görebilirsiniz.

Cuma Gününün Fazileti:

Cuma gününü, Rasulullah(s.a.v.) "mü'minlerin bayramı" olarak tasnif buyurur. Bayram, bir kısım imtiyazları ve hususiyetleri sebebiyle bir günün diğer günlerde olmayan, o güne has bazı umumi merasimlerle kutlamasıdır. Her bayramda bir kutlama ve merasim ve bunun da bir sebebi vardır. O halde, Cuma gününü kutlamaya sevk eden hususiyetleri nelerdir? Şeriat kitapları, bu günün hususiyetleri üzerine otuzdan fazla keramet ve fazilet zikrederler. Bazılarını şöylece kaydediyoruz:

* Bayram günüdür, Münferit oruç tutulmaz.

* O günün sabahında Secde ve insan surelerini, gündüzde Cuma ve Münafıkun sureleri okunur.

* Cuma günü gusledilir, koku sürülür, misvak kullanılır, en güzel elbiseler giyilir.

* Mescidler buhurlanır.

* Mescide erken gidilir.

* Hatip hutbeye çıkıncaya kadar ibadetle meşgul olunur.

* Sessiz durulur, hutbe dinlenir.

* Kehf suresi okunur.

* istiva vaktinde

Cum'a sûresi (62), 10

Cuma namazından önce ve sonra kılınacak sünnet namazlar hakkında 1129 numaralı hadiste bilgi verilmiştir. Bu âyet-i kerîmenin bulunduğu Cuma sûresinin dokuzuncu âyetinde cuma ezanı okununca, işi gücü bırakıp Allah'ı anmak üzere cuma namazı kılınması gerektiği belirtilmekte, açıklamakta olduğumuz yukarıdaki onuncu âyette de cuma namazını kıldıktan sonra herkesin tamamen serbest olduğu, dilediği şekilde hareket edebileceği ifade edilmektedir. Diğer bir söyleyişle, cuma namazını kılan kimsenin bu görevini yerine getirmiş olduğu, şayet ticaretinin başına dönmek istiyorsa dönebileceği, ilim öğrenmek istiyorsa tekrar kitaplarının başına oturabileceği, ibadet etmek istiyorsa dilediği şekilde ibadet edebileceği, hatta dinlenmek istiyorsa dinlenebileceği ortaya konmaktadır. Âyet-i kerîmedeki “yeryüzüne dağılın" ifadesi kesin bir emir değildir. Artık herkesin dilediğini yapmakta serbest olduğu yönünde bir açıklamadır.

Âyet-i kerîmenin devamındaki “Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz" buyruğu, cuma namazı kılanlara bir hatırlatma ve uyarı mâhiyetindedir. Yüce Rabbimiz bu kısa ve özlü tavsiyesi ile bize şöyle demektedir:

Siz cuma namazını kılmakla bir görevi yerine getirdiniz, artık dağılıp gidebilirsiniz; ama kendinizi büsbütün dünyaya kaptırmayın. Kalbinizi devamlı surette canlı ve uyanık tutabilmek için işinizin başında veya evinizde iken yahut bir yere gelip giderken Allah'ın adını anıp zikrederek, zaman zaman Kur'an okuyarak, nâfile namazlar kılarak, Allah'ın kullarına ve diğer mahlûkatına iyi davranıp hizmet ederek, O'nun size esirgemeden verdiği lutufları düşünerek Cenâb-ı Hakk'ı her fırsatta anıp zikredin. Böyle davranırsanız Allah'ın rızâsını kazanabilir ve dolayısıyla kurtuluşa erebilirsiniz.

"Bizimle onlar (münâfıklar) arasındaki sözleşme, namazdır. Kim, namazı terk ederse, kâfir olur." (Ahmed, hadis no: 22428. Tirmizî; hadis no: 2621. Nesâî; hadis no: 462.

"Kişi ile küfür ve şirk arasındaki sınır, namazın terkidir." (Müslim, hadis no: 242)

Müslümanın vakit, sağlık ve özgürlüğü elindeyken tembellikten dolayı namazı terk ettiğinde dinden çıkıp çıkmayacağı konusunda alimler ihtilaf etmişlerdir. Ancak yukarıda zikredilen hadisler namazın ne kadar ciddiye alınması gerektiğini göstermektedir.

Eğer uyku veya unutkanlık gibi bir mazerete sebebiyle namazı terk etmişse, onun keffâreti, hatırladığı anda kılmasıdır. Namazın bundan başka keffâreti yoktur.

"Kim, bir namazı unutur veya uyku sebebiyle kılamazsa, hatırladığında onu kılsın. Namazın bundan başka keffâreti yoktur." (Buhârî, hadis no: 572. Müslim, hadis no: 1564)

#Cuma ezanı
#Cuma ezanı saat kaçta
#Cuma namazı vakitleri
7 yıl önce