|

Cuma namazı saat kaçta? (8 Eylül il il cuma namazı saati vakti)

Başta İstanbul Ankara İzmir Antalya ve konya olmak üzere tüm illerimizin cuma namazı ezan saati haberimizde. Cuma namazı ezan saati saat kaçta? sorusu Müslümanlar tarafından her cuma günü merak ediliyor. Müslümanlar üzerine farz olan cuma namazı ibadeti aynı zaman bir bayram havasında ve büyük bir buluşma şeklinde oluyor. İşte Diyanet takvimine göre namaz vakitleri.

Yeni Şafak
11:46 - 8/09/2017 Cuma
Diğer
Tüm illerimizin cuma namazı ezan saati haberimizde.
Tüm illerimizin cuma namazı ezan saati haberimizde.

Cuma namazı, farz-ı ayn bir ibadettir. Ezanın okunmasıyla cuma namazı saatinden alış verişin yasaklanmıştır. Her Müslüman bireyin sağlık sorunu gibi özel durumları olmadığı sürece cuma namazına gitmesi gerekmektedir. Cuma namazının önemini belirttikten sonra başta İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük illerde cuma namazları büyük camilerde büyük cemaatlerle kılınıyor. Tüm İslam aleminde kılınan cuma namazı bir bayram havasında geçiyor. Peki Türkiye'de cuma namazı ezan saati kaçta? İşte il il cuma namazı saati...

Cuma Namazının Dindeki Yeri

Yıl içinde ramazan ayı, geceler içinde Kadir Gecesi ne kadar önemli ise günler içinde cuma günü de o kadar önemlidir. Çünkü cuma günü Müslümanların bir araya geldikleri ve cemaatle haftalık ibadetlerini ifa ettikleri önemli bir gündür. Cuma günü Müslümanların en önemli görevi haftalık ibadet olan cuma namazını kılmalarıdır. Cuma suresinde yüce Allah bütün müminlere şöyle seslenmektedir: “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma, 9)Ayette ezana, cuma gününe, cuma namazına, cuma namazının farz oluşuna, cuma hutbesine, cuma saatinde alış veriş yapılmaması gerektiğine işaret edilmektedir.

Cuma Ezanı

Ayette geçen “nida” ezan anlamındadır. “Namaz için çağrı yapıldığı zaman” cümlesi, namaz öncesinde ezan okunmasını ifade eder.Ezan, hicretin birinci yılında okunmaya başladı ve ilk okunan ezan sabah ezanı idi. (Ebû Dâvûd, Ezan, 3) Peygamberimiz ile Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer'in hilâfeti zamanında cuma günü tek ezan okunuyordu. Hz. Osman devri gelince, insanlar çoğaldı, Medine büyüdü ve evlerin mesafesi uzaklaştı. Bunun üzerine Hz. Osman ezanın sayısını ikiye çıkardı. Cuma vaktinde bir ezan, imam-hatip hutbeye çıkınca bir ezan okuttu.Ezan, Müslümanlar arasında bir paroladır. Bu sebeple sadece orijinal cümleleriyle okunur. Hangi dili konuşursa konuşsun bütün Müslümanlar ezanı anlar ve ezan karşısında aynı heyecan ve duyguyu hissederler. Ezan, Müslümanların birliğini temsil eder. Ezan, hakka davet, İslâm'a ve ibadete çağrıdır.


#İstanbul cuma namazı
#Ankara cuma namazı
#İzmir cuma namazı
#cuma ezanı
7 yıl önce