|

Cuma namazı saat kaçta? Cuma ezanı vakti ne zaman?

Cuma namazı saat kaçta, cuma ezanı ne zaman okunuyor? sorularının yanıtı haberimizde. Cuma gününde ezanın okunmasıyla cuma namazı çağrısı yapılmaktadır. Buluğa ermiş olan erkek Müslümanlara cuma namazına gitmek farzdır. Peki cuma namazı vakti ne zaman? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
11:31 - 30/03/2018 Cuma
Güncelleme: 11:43 - 30/03/2018 Cuma
Diğer
​Cuma namazı saat kaçta, cuma ezanı ne zaman okunuyor? sorularının yanıtı haberimizde.
​Cuma namazı saat kaçta, cuma ezanı ne zaman okunuyor? sorularının yanıtı haberimizde.

Cuma namazı öğle namazı vaktinde kılınmaktadır. Ezanın okunmasıyla tüm camilerde cuma namazı cemaatle kılınmaktadır. Peki İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa illerinde cuma namazı saat kaçta? İşte ayrıntılar...

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

İstanbul: 13:15

Ankara: 12:59

İzmir: 13:22

Bursa: 13:14

Edirne: 13:24

Eskişehir: 13:09

Cuma namazı ve mübarek Cuma günü

İslamiyet'te büyük değer verilen haftalık toplu ibadetin yapıldığı gün ve o gün ifa edilen ibadetin (namazın) adıdır Cuma. Cuma suresinde "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır." (Cum’a, 62/9) buyrulmaktadır.

Cuma sünnetleri nelerdir?

1- Güzel koku sürünmek sünnettir.

”Her Müslüman, Cuma günü yıkanmalı, misvaklanmalı ve güzel koku sürünmelidir.” (Buharî)

2- Gusletmek

“Cuma namazı için gusletmek, güzel koku sürünmek, yeni, temiz giyinmek, saç, tırnak kesmek sünnettir. Tırnakları Cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesmek efdaldir.” (Dürr-ül-muhtar)

3- Kehf Suresi okumak.

4- Peygamber Efendimize salavat getirmek.

5- Misvak kullanmak.

6- Temiz elbiseler giymek.

7- Sürme çekmek.

Cuma namazının hükmü

"Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur'an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Yüce Allah, "Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah'ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.' (Cum’a, 62/9-10) buyurmaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) de, 'Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslüman erkeğe farzdır.' (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuştur. Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kılınagelmiş ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir farklı görüş ortaya çıkmamıştır."

#cuma namazı
#cuma ezanı
#cuma namazı vakti
#cuma namazı saati
6 yıl önce