|

İzmir Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları 2018

Cumhurbaşkanlığı İzmir seçim 2018 sonuçlarında son durum nedir? sorusunun yanıtı haberimizde. Seçimlerde kritik rol oynayan İzmir, 24 Haziran seçimlerinde oyunu kimden yana kullandığı merak konusu oluyor. Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muharrem İnce İzmir'de ne kadar oy aldı? İşte Cumhurbaşkanlığı İzmir seçim 2018 sonuçları...

Yeni Şafak
11:35 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 19:06 - 24/06/2018 Pazar
Diğer
Cumhurbaşkanlığı İzmir seçim 2018 sonuçlarında son durum nedir? sorusunun yanıtı haberimizde.
Cumhurbaşkanlığı İzmir seçim 2018 sonuçlarında son durum nedir? sorusunun yanıtı haberimizde.

Cumhurbaşkanlığı İzmir seçim 2018 sonuçlarında son durum nedir? sorusunun yanıtı haberimizde. Sandıklar açılıyor ve oy sayımı başladı. Yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı belli oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında yeni sisteme dair tüm ayrıntıları anlattı. Yeni sistemde 26 bakanlığın 16 bakanlığı düşürülmesi ve daha hızlı çalışmanın önünü açılması en çok dikkatleri çeken yenilik oldu. Peki, İzmir cumhurbaşkanı seçim sonuçlarında son durum nedir? İşte 2018 İzmir seçim sonuçları...

CUMHURBAŞKANI DEVLET BAŞKANI OLACAK

Cumhurbaşkanına "devlet başkanı" sıfatı getirilecek. Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de verilecek.

Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yeni dönemde Mecliste 600 milletvekili olacağı için, 360 milletvekili ile seçimler yenilenebilecek.

Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

Yeni dönemde TBMM, "Meclis Araştırması", "Genel Görüşme", "Meclis Soruşturması" ve "yazılı soru" yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak, ancak "gensoru" denetleme yetkisinden çıkarılacak.

2018 İZMİR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI
İZMİR HAKKINDA

İzmir, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık üçüncü şehri. 2016 TÜİK verilerine göre İzmir'in nüfusu 4.223.545'tir.

Anadolu Yarımadası'nın batısında, Ege Bölgesi'nin ortasında yer alan ve İzmir Körfezi çevresinde bulunan şehir, her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı'nı düzenleyen önemli bir fuar merkezi ve liman kentidir. Yüz ölçümü olarak ülkenin yirmi üçüncü büyük ilidir.[2] Batısında Ege Denizi ve Ege Adaları, güneyinde Aydın, kuzeyinde Balıkesir, doğusunda ise Manisa vardır.

İzmir'in batısında denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır. Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma’nın imparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İyonya kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu. Bu maksatla da bu şehre "Güzel İzmir", "Eski İzmir" ve "la Perle de l'Ionie" (İyonya'nın İncisi) deniyordu.

İzmir, yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Sahil boyunca palmiye, hurma ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı, Mersin Limanı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük limanıdır. Canlı ve kozmopolit bir şehir olan İzmir, uluslararası sanat festivalleri ve İzmir Enternasyonal Fuarı ile de önemli bir yer tutar.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YENİ SİSTEMİ AÇIKLADI
“26 olan bakanlık sayısını 16’ya indiriyoruz”

Cumhurbaşkanlığı sistemini anlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yeni yönetim modeli özellikle yürütme çok daha hızlı sonuç odaklı harekete geçecek. Bakanlıklarımızı sayısın azaltmak, bakanlıkların işlevselliğini ve verimliliğini artırmak için birleşmeler gerçekleştirdik. Örneğin başbakan olduğumda 37 bakanlık vardı, hemen bu sayısı 26’ya indirdik. Geri kalmış ülkelerde bol bol bakanlık dağıtıyorlar. Koalisyonları kurmak için bakanlık dağıtıyorlardı. Biz bunu koalisyon olmadığı için rahatladık ve indirdik. Şimdi ise 16 ya indiriyoruz. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, hazine bakanlık değildi müsteşarlıktı. Şimdi Maliye ile birleştirerek Hazine ve Maliye Bakanlığı haline getiriyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı da Avrupa Birliği Bakanlığı ile birleşerek sadece Dışişleri Bakanlığı haline geliyor. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Çalışma ve Sosyalle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını birleştirmek suretiyle tek bakanlık haline getiriyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla Gıda Tarım Bakanlığını birleştirmek suretiyle tek bakanlık haline getiriyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını ise Kalkınma Bakanlığıyla Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığını birleştirmek suretiyle tek bakanlık haline getiriyoruz” diye konuştu.

“Ekonomide 6 bakanlık sayısını 3’e indiriyoruz”

Ekonomide önemli bir adım atıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir diğeri de ekonomi noktasında 6 bakanlık vardı, orada da önemli bir adım atarak Ticaret Bakanlığı dönüştürüyoruz. Burada 3 bakanlığı bir araya getirdik. Ekonomi yönetimi böylece sadeleşmiş oluyor. 6 olan bakanlık sayısını 3 indiriyoruz. Burada da ekonomi yönetimi, üretim, finans ve ticaret sacayaklarına oturtuluyor. Yatırım Ofisi ile büyük yatırımlar desteklenerek Türkiye cazibe merkezi haline getiriliyor. Finans Ofisi ile İstanbul dünya finans merkezi projesi yürütülüyor” diye konuştu.

İZMİR'DE OYLAR KULLANILIDI

Tüm yurtta saat 08.00 itibariyle Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimlerinde oy kullanma işlemi başlarken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanları da oylarını kullandı.İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi için oyunu Urla 80. Yıl Gazi Ortaokulunda kullandı. Eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ile birlikte sandık başına giden Başkan Kocaoğlu, 1005 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Başkan Kocaoğlu, oy verme işlemi için tek kabin bulunması nedeniyle diğer seçmenlerle birlikte uzun süre sıra bekledi.Başkan Aziz Kocaoğlu oy verme işlemini tamamladıktan sonra yaptığı açıklamada, “Geleceğimizi oyluyoruz. Ülkemize hayırlı olsun. Umuyorum iyi bir sonuç alınır” derken, Dr. Türkegül Kocaoğlu ise “Ben de oyumu ülkemde ve tüm coğrafyadaki önce çocuklar ve tüm insanlık adına barış, huzur ve refah getirmesi dileğiyle kullandım. Yaşamım boyunca en çok heyecan duyduğum bir seçim bu. Umarım sonuçlar çok güzel olur” şeklinde konuştu.

Akpınar eşi ile birlikte oy kullandı

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, oyunu Şemikler İlkokulunda, eşi Zehra Akpınar ile birlikte kullandı. Vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaşan Başkan Akpınar, Karşıyakalı seçmenler ve çocuklar ile sohbet etti, fotoğraf çektirdi.Başkan Akpınar, “Bugün Türkiye’de yeni bir sürecin başladığı gündür. Demokrasinin, adaletin, huzurun ve toplumsal barışın kazanacağı bir seçim olmasını diliyorum” dedi.

Piriştina, “Aydınlık geleceğe uyanalım”

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina da sabah saatlerinde vatandaşlık görevini yerine getirmek için sandık başına gitti. Oyunu, Buca Meslek ve Teknik Anadolu Lisesinde 1428 numaralı sandıkta eşi Ahu Piriştina ile birlikte kullanan Başkan Piriştina, seçimlerin ülkenin birlik, beraberlik, huzur ve mutluluğuna katkı sağlayacak şekilde neticelenmesini dilerken, “25 Haziran’da aydınlık bir geleceğe uyanalım” mesajını verdi.


Pekdaş, oyunu babasıyla kullandı

Konak Vali Vecdi Gönül Anadolu Lisesinde 1098 numaralı sandıkta oyunu veren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, oy kullanmaya babası Halil Altay ile birlikte gitti. Seçimin Türkiye için aydınlık yarınların habercisi olmasını dileyen Pekdaş, “24 Haziran Türkiye için demokrasinin yeniden güçleneceği, yeni bir dönemin başlayacağı, değişimin yaşanacağı gün olsun” dedi. Başkan Pekdaş, okuldan ayrılmadan önce sandık kurulunda yer alan görevlilerle de sohbet ederek, onlara iyi çalışmalar diledi.



#İzmir
#İzmir cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları
#2018 İzmir seçim sonuçları
#İzmir seçim sonuçları
#Seçim sonuçları 2018
#2018 cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları
6 yıl önce