|

e-YDS başvuruları son gün ne zaman? ÖSYM e YDS sınav tarihi

e-YDS başvuruları son gün ne zaman? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS) başvuruları ile ilgili açıklamada bulundu. Sınava girecek olan adaylar sınav tarihlerini ve başvurular hakkındaki tüm detayları haberimizden görebilirler.

Yeni Şafak
23:34 - 25/06/2016 Cumartesi
Güncelleme: 20:51 - 25/06/2016 Cumartesi
Diğer

e-YDS başvuruları son günü ne zaman? işte bu soruların yanıtını sizlerle paylaşıyoruz. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafında 16 Temmuz 2016 tarihinde yapılacak olan elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS) başvuruları 23-27 Haziran tarihleri arasında yapılacağı bildirildi. Adaylar başvuru işlemlerini ais.osym.gov.tr adresinden gerçekleştirebilecekler. İşte e-YDS sınavı ile ilgili tüm detaylar.



su yapmak için tıkla



2016 e-YDS Sınav ve Başvuru Tarihleri




SINAV ÜCRETİNİN ÖDENMESİ


Adaylar, sınav ücretini ÖSYM'nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemini kullanarak, T.C. Kimlik Numarasını belirterek kredi kartı/banka kartı ile yatıracaklardır. Bankadan sınav ücreti ödemesi kabul edilmeyecektir. Sadece kredi kartı/banka kartı ile sınav ücreti ödeyen adayların e-YDS için başvuruları kabul edilecektir.



Adaylar, katılmak istedikleri e-YDS için sınav ücretlerini, ilgili e-YDS'nin başvuru tarihleri arasında kredi/banka kartı ile yatıracaklardır. Sınav ücreti ödeme işlemi, ilgili e-YDS'nin başvuru tarihinin ilk günü saat 14.00'te başlayacak, kontenjan dolduğunda sona erecektir. Kontenjan dolmadığı takdirde sınav ücreti ödeme işlemi, ilgili e-YDS'nin başvuru tarihinin son günü saat 17.00'de sona erecektir.



T.C. Kimlik Numarasını olmayan adaylardan daha önceden Y.U. Numarası bulunan adaylar mevcut Y.U. Numaralarını T.C. Kimlik Numarası olarak kullanacaklardır.



T.C. Kimlik Numarası bulunmayan KKTC uyruklu, yabancı uyruklu ve uyruğu olmayan adaylar, T.C. Kimlik Numarası olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi'nden (MERNİS) almış oldukları “9” ile başlayan, 11 rakamdan oluşan Yabancı Uyruklu (Y.U.) Numarasını (yabancı kimlik numarası) kullanacaklardır. Bu adayların kişisel bilgileri MERNİS'ten ÖSYM kayıtlarına yansıtılacaktır.



MERNİS'ten Y.U. Numarası edinmemiş adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden Y.U. numarası edinme formunu doldurarak onaylayacaklar ve böylece bir “Belge Kodu” edineceklerdir. Bu formun bir dökümü ve geçerli kimlik belgeleri ile birlikte ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine başvurarak ücreti karşılığı Y.U. numaralarını edinecekler ve bu numarayı kullanacaklardır.



Başvuru süresince KKTC hariç yurt dışında bulunan adaylardan MERNİS'te Y.U. numarası bulunmayanlar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden Y.U. numarası edinme formunu doldurarak edindikleri “Belge Kodu” ile ÖSYM Çağrı Merkezinden Y.U. numaralarını alacaklar ve bu numarayı kullanacaklardır.



e-YDS'de sınava alınacak aday sayısı ÖSYM Başkanlığı tarafından belirlenen kontenjan ile sınırlı kalacağından sınav ücretini ilk ödeyen adaylar kontenjana dâhil edilmiş olacaktır. Kontenjan dolduğu takdirde adayların sınav ücretini yatırması sistem tarafından engellenecek ve ödeme kabul edilmeyecektir. e-YDS için sınav ücreti ödeme süresi sonlandırılacaktır.



SINAV ÜCRETİ ÖDEMESİNİN BAŞVURU İŞLEMİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ/BAŞVURU İŞLEMİ


Sınav ücretinin ödenmesinde adayların bildireceği T.C./YU KİMLİK NUMARASI'nın doğruluğu çok önemlidir.



ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais) hiçbir kaydı bulunmayan adaylardan MERNİS'te de “KİMLİK BİLGİLERİ” bulunmayanlar, sınav ücretini ödeyemeyeceklerinden kılavuzda belirtilen bilgiler çerçevesinde YU numarası temin etmeleri gerekmektedir.



Sınav ücretini ödeyen adaylardan;



 ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais) geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adayların, e-YDS için ödemiş olduğu sınav ücreti e-YDS başvuru kaydı olarak sisteme yansıtılacaktır.



 ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais) kaydı olan adaylardan Sistemde (ais) geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayanlar, fotoğraf güncelleme işlemlerini sadece ilgili sınava başvuru tarihleri içerisinde ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden resmi iş günü ve resmi iş saatinde yaptırmak zorundadır. İlgili sınava başvuru tarihleri içerisinde bu işlemi yaptırmayan adaylara Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.



 ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais) hiçbir kaydı olmayan adayların, ücret ödemede bildirdikleri T.C./YU KİMLİK NUMARASI'na göre MERNİS'ten alınan “KİMLİK BİLGİLERİ”, ÖSYM ADAY İŞLEMLERİ SİSTEMİ'ne kaydedilecektir. Bu adayların fotoğraflarının sisteme kaydını ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden yaptırmaları ve aday şifrelerini edinmeleri gerekmektedir. Adaylar, fotoğraflarının sisteme kaydını sadece ilgili sınava başvuru tarihleri içerisinde ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden resmi iş günü ve resmi iş saatinde yaptırmak zorundadır. İlgili sınava başvuru tarihleri içerisinde bu işlemi yaptırmayan adaylara Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir. Bu adaylar, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais) bulunmayan adres/iletişim bilgilerini ise sisteme kendileri kaydedeceklerdir.



Adayların e-YDS için ödemiş olduğu sınav ücreti, e-YDS başvuru kaydı olarak sisteme yansıtılacaktır.



Adayların sınav ücretini ödedikten sonra başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (ais.osym.gov.tr) T.C./YU Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak e-YDS için ödemiş olduğu sınav ücretinin e-YDS başvuru kaydı olarak sisteme yansıtıldığını, başvuru formundaki fotoğraflarını kontrol etmeleri ve e-YDS başvurularını görüntülemeleri gerekmektedir.



* Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.



ÖSYM SINAV KOORDİNATÖRLÜKLERİNDEN YAPILACAK İŞLEMLER


ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden işlem yaptıracak adayların, nüfus cüzdanı veya pasaportlarını yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.



Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (T.C. Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalı) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir.



ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais) geçerli bir fotoğrafı bulunmayan adayların web kamerayla alınacak fotoğrafı elektronik ortama aktarılacaktır. Bu fotoğrafın, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmesi gerektiğinden, ÖSYM Sınav Koordinatörlüğüne giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Sınav günü adayı tanımada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav günü sınav görevlilerinin, adayın fotoğrafından kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde adayı sınava almayabileceği veya sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Görevli, adayın fotoğrafını/bilgilerini elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı Aday Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgeyi kontrol etmesi için adaya verecektir. Aday bu belgeyi özenle kontrol edecek, fotoğrafı uygun çekilmiş ve varsa diğer bilgileri doğru olarak sisteme işlenmiş ise imzaladıktan sonra onaylaması için görevliye geri verecektir. Fotoğrafı uygun çekilmemiş ve/veya bilgiler sisteme doğru olarak işlenmemiş ise görevliden düzeltilmesi istenecektir.



Belgede yer alan şifre adayın geçici şifresidir. Aday bu şifreyi en kısa sürede ÖSYM'nin İnternet adresinden değiştirmelidir. Şifre daha sonraki işlemlerde de gerekeceğinden unutulmamalı, kimseye verilmemeli, hiç kimse ile paylaşılmadan özenle saklanmalıdır.



Başvuru Kayıt Bilgilerinin doğruluğundan ve fotoğrafın uygunluğundan, başvurunuz onaylandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten adayın sorumlu olduğu unutulmamalıdır. Onaylanmış, fotoğraflı belge aday tarafından alınmalı ve sınavın bütün aşamalarında gerekli olabileceğinden saklanmalıdır.



ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden adaylara ilişkin yukarıda belirtilen işlemler, resmi iş gününde ve resmi iş saatlerinde yapılmaktadır. Yukarıda belirtilen işlemler, ÖSYM ve ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerince postayla veya elden yapılmak istendiğinde kabul edilmez, işlem yapılmaz.



DİKKAT: BU AŞAMADA BAŞVURU İŞLEMİ HENÜZ TAMAMLANMAMIŞTIR! Bilgilerinizin doğruluğunu kontrol ettikten sonra ONAY KODUNU GÖREVLİYE BİLDİRİNİZ. Görevli onay kodunu girdikten sonra başvurunuz tamamlanacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurular tamamlanmayacağı için geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir. Başvurunuzu ilgili sınavın başvuru tarihleri içinde https://ais.osym.gov.tr üzerinde MUTLAKA KONTROL EDİNİZ.



Adaylar sınava başvurularını gerçekleştirmeden önce e-YDS sistemini tanıyabilmek için ÖSYM'nin İnternet adresinde yayınlanacak olan self testing e-YDS'yi (deneme/örnek sınavını) inceleyebilirler. ÖSYM'nin İnternet adresinde yayınlanacak olan self testing e-YDS'yi yapıp sınavın kendilerine uygun olduğunu düşünen adayların sınava başvurmaları tavsiye olunur.



SINAV


Sınavda çoktan seçmeli 80 sorudan oluşan test kullanılacaktır. Sınavda sözcük bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. İngilizce sınavlarında kullanılan kaynaklar ABD, İngiltere ve Kanada gibi İngilizce konuşulan ülkelere aittir. Bu sınavlarda İngiliz İngilizcesine ait dil alışkanlıkları izlenmekle birlikte Amerikan İngilizcesi kullanımının daha yaygın olduğu durumlarda adaylara bir dezavantaj oluşturmaması için yaygın olan kullanım tercih edilmektedir.



Sınavlarda sözlük ve sözlük görevi yapan yardımcı araçlar kullanılamaz.



e-YDS başvuruları son gün ne zaman? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS) başvuruları ile ilgili açıklamada bulundu. Sınava girecek olan adaylar sınav tarihlerini ve başvurular hakkındaki tüm detayları haberimizden görebilirler.




#e-YDS
#ÖSYM
#e-YDS sınav başvuruları
#e-YDS sınav tarihi
8 yıl önce