|

Elektrik faturası ödememenin cezası nedir? Elektrik faturası ödenmezse ne olur?

Elektrik faturasını ödememe söylemine ilişkin tartışmalar gündemde. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de "sivil itaatsizlik" adına sosyal medyada provokatif twiti ile "Fatura ödenmezse ne olur?" sorusu araştırılıyor. Elektrik faturası provokasyonuna destek ve tenkitleri sürerken elektrik faturalarının ödenmemesi durumunda ne olacağı da merak kazandı. Peki, elektrik faturası ödenmezse ne olur? Elektrik faturası ödememenin cezası nedir? İşte ayrıntılar..

19:01 - 11/02/2022 Cuma
Güncelleme: 19:19 - 11/02/2022 Cuma
Yeni Şafak
Özgün
Özgün

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada elektrik zamları geri çekilene kadar faturasını ödemeyeceğini duyurmuştu. Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışı siyasetin gündemine oturdu. Vatandaşlar ise fatura ödememenin cezasının ne olduğunu merak etmeye başladı. Peki, elektrik faturası ödenmezse ne olur?

ELEKTRİK FATURASI ÖDEMEMENİN CEZASI NEDİR?

Serbest olmayan tüketicilerin ve son kaynak tedariki kapsamındaki tüketicilerin borçlarının zamanında ödenmemesi halinde tüketiciye yazılı olarak 5 iş günü ödeme süresini içeren ikinci bildirimde bulunulur. Bu bildirim aynı zamanda tüketicinin kayıtlı cep telefonu ve e-posta adresine yapılır. 5 iş günü sonunda ödeme yapılmaması halinde tüketicinin elektriği kesilir.

Şehit aileleri, muharip ve malul gaziler, 65 yaş üstü tüketiciler ve yüzde 40'ın üzerinde engeli bulunduğuna ilişkin sağlık kurulu raporunu görevli tedarik şirketine ibraz eden abonelerin elektriği, tek bir kullanım yerine ait faturalarını aralıksız olarak yıl içinde en az 3 dönem boyunca zamanında ödememesi durumunda ve şirketin kesinti yapılacağına ilişkin tüketiciyi bilgilendirdiğinin ispatı halinde kesilebilecek.

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, elektrik piyasasında tüketiciler e-Devlet ve şirketlerin kurumsal iletişim kanalları üzerinden sözleşme kurabilecek veya sözleşmelerini sonlandırabilecek. Tüketici, el yazısıyla atılan imza ve güvenli elektronik imza ile de sözleşme yapabilecek.

Sözleşme kurulma aşamasında istenilen güvence bedelini mesken tüketicisi ilk 2 faturaya yansıtılmak üzere 2 taksitte ödeyebilecek. Sözleşmesi sonlanmış tüketiciler güvence bedeli kalıntı alacaklarını görevli tedarik şirketinin internet sayfasında sorgulayabilecek.

Bankalarla doğrudan borçlandırma sistemi anlaşması olan mesken dışı tüketicilerden güvence bedeli talep edilmeyecek.

Görevli tedarik şirketi ile sözleşme imzalayan tüketicinin güvence bedeli, tesisin veya kullanım yerinin gücü dikkate alınarak tüketici grupları itibarıyla kilovat başına belirlenen birim bedel üzerinden hesaplanacak. Güvence bedelleri, TÜİK tarafından yayımlanan TÜFE değişim oranları da dikkate alınarak kurul kararıyla belirlenecek. Kurul gerekli görmesi halinde her bir görevli tedarik şirketi için farklı güvence bedelleri belirleyebilecek.

Kaçak elektrik tüketim faturası, kaçak elektrik tespit tarihinden itibaren en geç 3 iş günü içinde iadeli taahhütlü posta yoluyla tüketiciye gönderilecek. Kaçak elektrik tükettiği tespit edilen tüketici, kendisine fatura edilen bedeli son ödeme tarihine kadar ödemekle yükümlü olacak, kredi kartıyla ödeme yapabilecek.

Tüketiciye gönderilen faturada ödeme için en az 10 gün süre verilecek ve iadeli taahhütlü posta yoluyla gönderilen faturalara ilişkin masraf, ilgili tüketici tarafından karşılanacak.

Zamanında ödenmeyen elektrik borcundan dolayı kesme işlemleri resmi ve dini bayram, genel tatil günlerinde ve bu tatillerin bir önceki günlerinde ve cuma günü yapılamayacak.

Kendi adına perakende satış sözleşmesi olan ve mesken tüketici grubunda bulunan 65 yaş üstü tüketiciler, şehit aileleri ve muharip/malul gaziler ve yüzde 40'ın üzerinde engeli bulunduğuna ilişkin sağlık kurulu raporunu görevli tedarik şirketine ibraz eden engelli tüketicilerin elektriği, tek bir kullanım yerine ait faturaların aralıksız olarak yıl içinde en az 3 dönem boyunca zamanında ödenmemesi ve tüketicinin kesme yapılacağına ilişkin görevli tedarik şirketi tarafından bilgilendirildiğinin ispatı hallerinde kesilebilecek.

Borcun ödenmesine ilişkin taksitlendirme talep edilmesi halinde tedarikçiler tarafından taksitlendirme yapılacak ve taksitlendirme süresi azami 4 ay olacak.

ERDOĞAN'DAN ELEKTRİK FATURASI PROTESTOSUNA TEPKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun süredir tartışma konusu olmaya devam eden elektrik faturaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, elektrik faturalarıyla ilgili muhalefetin tepkisine karşı tepki gösterdi.

Erdoğan, yaptığı açıklamada hem ülkemizdeki muhalefet tarafından hem de halk tarafından istenen elektrik faturalarında indirim ya da zammın tamamen geri çekilmesi talebine yanıt verdi. Şu anda her türlü indirimin uygulandığını belirten Erdoğan, Türkiye’deki fiyatların Batı ülkelerindeki doğalgaz ve elektrik fiyatlarıyla karşılaştırılmasını istedi. Erdoğan’ın açıklaması şu şekildeydi:

“Muhalefetin elektrik ve doğalgaz konusundaki spekülatif gayretlerini boşa çıkarmak gerekiyor. Muhalefetin anlattığı gibi bir durum söz konusu değil. Batıda şu anda elektrik, doğalgaz fiyatları nerelerde? Biz şu anda vatandaşımızı çok daha rahatlatabilmek için elimizden gelen her türlü indirimi uyguladık, uygulamaya da devam ediyoruz vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ezdirmeyeceğiz.”
#elektrik faturası ödenmezse
#elektrik faturası ödememenin cezası
#fatura ödememe cezası
#fatura cezası ne kadar
#fature geciktirme bedeli
#fatura ödenmezse ne olur
2 yıl önce