|

Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar için emeklilik yasası çıktı mı? - EYT

Erken emeklilik ile ilgili son dakika haberleri olarak merak edilenler, prim günü eksik olanlar ve yaşdan dolayı emekli olamayanlar bir müjde bekliyor. EYT haberi olarak son dakika haberleri ve erken emeklilikte son durum hakkında detaylar haberimizde...Erken emeklilik ile ilgili bir yasa çıktı mı?

Yeni Şafak
20:16 - 10/07/2016 Pazar
Diğer

Emekliler, eğer bir işyerinde çalışıyorlar ise Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi işveren tarafından ödenmektedir. Ama eğer emekli kendine ait bir işyeri açarsa bu defa yüzde 15 oranındaki kesinti emeklinin maaşından karşılanmaktadır. Emeklilerin birçoğu bu faaliyetlerini gerekli birimlere bildirmediği yada bildirmeyi unuttuğu için kurum geriye doğru borç çıkartmaktadır. Bu yasa sayesinde bu borçları biriken emekliler artık rahatlayacak. Büyük çoğunluğu küçük esnaf olan bu emekliler borçlarını 18 taksit imkanı ile ödeyebilecekler. Taksitler, iki ayda bir ödemelerle 36 aylık vade şeklinde tasarlanmıştır.




1. Yeni yasa, çalışan annelere, borçlu Bağ-Kur'lulara, madencilere ve gurbetçilere de erken emeklilik imkanı getirmektedir. SSK'lılara tanınan doğum borçlanması hakkı bu Torba Yasa aracılığı ile daha kapsamlı hale getirildi. Buna göre artık Bağ-Kur'lu ve memur kadınlar da doğum borçlanması yapabilecek durumdadır. Normalde doğum borçlanması yapabilmek için çocuk sayısı da 2 idi. Ama artık bu sayı 2'den 3'e çıkarılıyor. Bu sayede çalışan anneler emeklilik için 6 yıl kazanabilecek.


2. Yasa yaşlı vatandaşları ve engellileri de sevindirecek özellikte. Özellikle 65 yaş üstü yaşlılık maaşı alanlar avantajlı duruma gelecekler. Bu durumda bulunan 65 yaş üstü yaşlılık maaşı alanlara çeşitli sebeplerden dolayı fazladan yapılan ödemeler geri alınmayacak.


3. Engelli maaşı alanlara da aynı şekilde yapılan yersiz ödemelerin de geri alınmayacağı belirtilmektedir.


4. Aynı zamanda çok sayıda Bağ-Kur'lu da yapılandırma düzenlemesi sayesinde erken emekli olabilecek. Buna göre borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lular, bu şekilde günleri tamamlanıyorsa emeklilik işlemlerini başlatabilecek. Bağ-Kur'luya borçlarını yapılandırma fırsatı veren bu yasayla, son 5 yılında işçi olarak çalışan kişilere işçi statüsünde emeklilik imkanı sunulacaktır.


5. Erken emeklilik yasasında madenciler için 55 olan emeklilik yaşı 50'ye düşürülmektedir. Böylece yeraltında çalışan bir madencinin yıpranma hakkı da düşünüldüğünde emeklilik yaşı 43 yaşına kadar düşebilecektir.


6. Bundan sonra, işçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak. Günlük çalışma saati 6 saati geçemeyecek. Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. 1 gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından faydalanabilecek.


7. Gurbetçiler yani diğer adıyla Mavi Kartlı'lara da SGK'ya davasız borçlanma hakkı getirildi. Mavi Kartlı gurbetçiler, dava açmadan yurt dışındaki süreleri borçlanabilecek.


Erken Emeklilik Yasası yoluyla vergi, prim, ceza gibi borçlar yeniden yapılandırılacak. Vergi cezaları silinmeyecek; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.




Erken Emekli Olmak Formüller

Tüm çalışanların hayalidir emeklilik. Erken emeklilik yolunu açacak 4 çalışma masada. Bunlar neler mi?


Emeklilik şartlarını tamamlama telaşında olançalışanlardan erkeklere askerlik, kadınlara ise doğum borçlanması yoluyla kolaylık sağlanıyor. Kısa bir süre önce hayata geçen torba yasa ile 4 kesime erken emeklilik fırsatı geldi. Doğum borçlanmasının kapsamı genişletildi; madencilere, mavi kartlı gurbetçilere, prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur'lulara erken emeklilik yolu açıldı. Şimdi erken emekliliğe yönelik başka düzenlemeler gündemde. 4 konuda çalışmayapılıyor. Bu düzenlemeler hayata geçerse, borç dondurma bekleyen Bağ-Kur'lular, prim günü eksiği olanlar, sağlık çalışanları ve stajyerlik dönemini borçlanmak isteyenlerin yüzü gülecek. İşte bu çalışmalar:




EMEKLİLİK YAŞI GERİYE ÇEKİLEBİLİR


Stajyerlikte geçen sürelerin emeklilik hesabında sayılması için çalışma yapılıyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde bu konuda yeni düzenleme yapılacağının sinyalini vermişti. Stajyerlikte geçen süreler için borçlanma hakkı verilmesi gündemde. Bu düzenlemehayata geçerse, çalışanlar stajyerlik dönemini borçlanarak erken emekli olabilecek. Sigorta girişi daha erken olacağı için emeklilik yaşı da geriye çekilecek. Sağlık çalışanlarına her 5 yıla 1 yılyıpranma payı verilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu konudaki çalışma, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Düzenlemenin bu yasama döneminde Meclis'e getirilmesi bekleniyor.




YASAL DÜZENLEME UZLAŞMAYA BAĞLI


Prim günü eksiği olanlara da emeklilik yolunun açılması gündemde. Bu konunun tartışıldığı, ancak bakanlıklar arasında uzlaşma sağlanması halinde hayata geçebileceği belirtilmişti. Prim günü şartına takılan 100 bine yakın kişi bulunuyor. Yasal düzenleme ile belli bir yaşın üzerindekilere eksik primini borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor.




PRİMİ DOLAN DONDURACAK


Bir düzenleme de emekli olabilmek için borç dondurmayı isteyen Bağ-Kur'lular için bekleniyor. Konunun Ekim ayı içerisinde tartışılacağı, uzlaşma sağlanırsa hayata geçeceği ifade edilmişti. Hazırlığı yapılan yeni torbaya bu düzenlemenin ekleneceği beklentisi var. 'Dondurma' düzenlemesi yapılırsa, emeklilik için hizmet süresine ihtiyacı olmayan Bağ-Kur'lular, borcunu ve borçlu olduğu döneme ait hizmeti donduracak. Böylece emekli olabilecek.


Yüzbinlerce kişiye emeklilik yolu açılıyor


Günü ve yaşı dolmasına rağmen borcu kalan yüzbinlerce Bağ-Kur'lu, emekli olmak için kredi alacak.


Torba yasa ile borç yapılandırmasının gelmesi yüzbinlerce vatandaşa da emeklilik yolunu açtı.


Özellikle Bağkur'lu esnaf, tüm şartları yerine getirmesine rağmen borcu olduğu için emekli olamıyordu. Yeni yasa yüklü borçların faizlerini silip taksit imkanı getiriyor. Borcun tamamını ödeyip emekli olacaklar kredi alabilecek.


Daha önce yapılandırmada Ziraat Bankası devreye girerek emeklilik şansı olanlara kredi açmıştı. Vatandaşlar bu kredi ile borçlarını toptan kapatıp hemen emekli olmuş ve emeklilik maaşlarında küçük taksitlerle kredilerini geri ödemişlerdi.



BANKALARIN DEVREYE GİRMESİ BEKLENİYOR



Yani torba yasa için de Ziraat Bankası'nın yanında özel bankaların da devreye girmesi bekleniyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, emekli olmak isteyen esnafın prim borcunu ödemek için kredi aradığını belirterek, bankaların düşük faizli kredi vermesi gerektiğini ifade etti.


Palandöken, "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile protokol yapacak banka ya da bankalara çok önemli görev düşüyor. Emekli olmak isteyen esnaf prim borçlarını ödemek için kredi arıyor. Bankalar, emekliliği gelenler için emekli maaşına bağlı düşük faizli kredi vermeli" dedi. Yasa ile prim borçları olması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan esnaf ve sanatkara emeklilik imkanı sağlandığına değinen Palandöken, 2011 yılındaki yasadan 5 bin 677 kişinin prim borcunu peşin ödeyerek, 61 bin 571 kişinin de Ziraat Bankası'ndan kredi kullanarak emeklilik hakkı kazandığını kaydetti. Palandöken, Bağ-Kur'lunun emekli olabilmesi için SGK'ya uygun görülecek bankalarla protokol yapılması için yazı gönderdiklerini söyledi.




YARIŞ BAŞLAYABİLİR


Promosyon konusunda olduğu gibi kredi konusunda da özel bankalar devreye sokulursa bir rekabet ortamı oluşacak. Bu sayede bankalar emeklilerin maaşlarını kendi şubelerinden ödeyebilmek ve düşük de olsa faizle kredi verebilmek için yarış haline girecek. Bu yarış hem bankalara hem de kredi alacak olan emekli adaylarına yarayacak. Promosyon konusunda da aynı sistem devreye girdiğinde ortaya çıkacak yarış emeklileri sevindirecek. Buna rağmen SGK'nın bu konuda kılını kıpırdatmaması emeklilerin tepkisini çekiyor.





#emeklilik
#erken emeklilik
#EYT
8 yıl önce