|

Eskişehir Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonucu 24 Haziran 2018 Eskişehir Seçim

Eskişehir Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonucu 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuçları. Eskişehir il ve ilçelerinde Cumhurbaşkanlığı seçimi için kimlere ne kadar oy geldi? Cumhurbaşkanlığı Seçim 2018 İşte adayların aldıkları oy sayısı ve oy oranları. Eskişehir Cumhurbaşkanlığı 24 Haziran Seçim 2018'te sonuçlar nasıl oldu? Tüm detaylarıyla Eskişehir Cumhurbaşkanlığı 24 Haziran Seçim 2018 Eskişehir seçim sonuçları sayfamızda.

Yeni Şafak
11:35 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 14:57 - 21/06/2018 Perşembe
Diğer
24 Haziran 2018 Eskişehir ili Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonucu ve detayları haberimizde.
24 Haziran 2018 Eskişehir ili Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonucu ve detayları haberimizde.

Eskişehir Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonuçları 24 Haziran 2018'in Eskişehir ili ve ilçelerinin sonuçları sabırsızlıkla bekleniyordu. Tüm dünya için Eskişehir için en fazla merak edilen seçimlerden biri Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. Eskişehir halkı seçim için erken saatlerde sandık başına gitti. Bazı adaylar ikinci tura kalmayı planlarken bazıları ise ilk turda Cumhurbaşkanı olup yeni hükümeti kurmak istiyor. Cumhurbaşkanı adayları Eskişehir'dan kaç oy aldı? Çoğunluğu sağlayan kim oldu? Cumhurbaşkanlığı Seçim 2018 Eskişehir'in tüm detayları Eskişehir Cumhurbaşkanlığı 24 Haziran 2018 seçim sayfamızda!

Eskişehir, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi beşinci şehridir. 1993 yılında çıkarılan kanunla Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Nüfusu 2015 yılına göre 826.716'dir. Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, içerisinde Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nin bulunması nedeniyle bir öğrenci kenti görünümündedir.

Met helvası, Nuga helvası, Haşhaşlı çörek, Kalabak suyu, çibörek ve lületaşı ile meşhurdur. Ayrıca balaban kebabı da Eskişehir mutfağında önemli bir yer almaktadır. İşlenebilir lületaşı, Türkiye'de yalnız Eskişehir'de çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak bilinir. Türkiye'de Eskişehir ve Sivrihisar dolaylarında yetişen bir çoban köpeği olan akbaş da şehre ait önemli değerlerdendir. Sanat kurumları ve tesisleri ile kültür ve sanatta gelişmiş bir şehirdir. Anadolu Üniversitesi ve büyükşehir belediyesi bünyesinde iki adet senfoni orkestrası bulunmaktadır. Ayrıca her yıl düzenlenen Uluslararası Eskişehir Festivali ile şehirde müzik, tiyatro, resim ve sinema dallarında sergiler ve gösteriler yapılmaktadır.

Eskişehir günümüze kadar değişik uygarlıklar altında varlığını sürdürmüştür. Üzerinde kurulan medeniyetlerden bazıları Frigya, Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu'dur.[5]

Türk Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Muharip Hava Kuvveti, Hava Füze Savunma Komutanlığı, 1. Hava İkmal ve Bakım Merkez Komutanlığı ve 1. Ana Jet Üs Komutanlığı da Eskişehir'de bulunmaktadır. Ayrıca hem askerî hem de sivil havaalanı (Anadolu Üniversitesi Havaalanı) bulunmaktadır.

Eskişehir 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği unvanlarını taşımaktadır.

Türk Hava Yolları'nın Airbus A330-200 tipi uçağı, TC-JNG, de 'Eskişehir' adını taşıyor.

Seçimlerde en çok merak edilen 2 konu: D’hondt sistemi ve yurt dışı oylarının dağılımı

24 Haziran’da seçim sonuçlarında kritik verilerin belirlenmesi için uygulanacak olan D’hondt sistemi ve yurt dışı oylarının dağılımı nasıl uygulanacağı merak konusu oldu. Bu iki sistem yıllardır Türkiye’de uygulanıyor ancak biraz sistematik bir bilgi istediği için vatandaş tarafından pek de anlaşılmıyor. Ancak YSK’nın belirlediği kurallar çerçevesinde her iki sistemi de kısa ve net örneklerle tablolandırdık.

İşte 2 sistemin de nasıl işlediğine dair örnekler;
Yurt dışındaki oylar partilere nasıl yansıtılacak

Yurt düzeyi seçim sonuçları, yurt içi, yurt dışı ve gümrük kapılarında kullanılan geçerli oyların toplamıyla elde edilecek. Burada yurt içinden gelen tutanakların ardından Ankara İl Seçim Kurulu, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulundan gelen "Gümrük Kapıları Birleştirme Tutanağı" ile "Ülkeler Birleştirme Tutanağı"ndaki bilgileri birleştirerek, "Ülkeler ve Gümrük Kapıları Birleştirme Tutanağı"na işleyecek ve SEÇSİS üzerinden YSK'ya gönderecek. Bunun ardından YSK yurt içi ve yurt dışından gelen geçerli oy toplamına göre, yüzde 10'luk genel barajı aşan siyasi partileri belirleyecek.

Yurt dışı oyların partilere yansıtılması

Yurt dışı seçmenler tarafından kullanılan geçerli oy sayısı, YSK tarafından Türkiye genelinde kullanılan toplam geçerli oy sayısının oranına bölünerek seçim çevrelerinde uygulanacak oranlar belirlenir.

Örnekli açıklama;

Yurt içindeki geçerli oy sayısının 50 milyon, yurt dışından gelen geçerli oy sayısının 1 milyon olması durumunda yurt dışı oyların seçim çevrelerine yansıtılmasında kullanılacak sayı yüzde 2 olacaktır.

Bu durumda, 1 milyon 500 bin geçerli oy kullanılan bir seçim çevresine yüzde 2 oranında, yani 30 bin kadar yurt dışı oy yansıtılacaktır. Bu seçim çevresinin toplam oy miktarı 1 milyon 530 bin olarak belirlenir. Yansıtılan 30 bin oy içerisinden, partilere yurt dışında aldıkları oy oranında taksim yapılır. Bu kapsamda, yurt dışındaki toplam oyların yüzde 40'ını alan A partisi, bu 30 bin oyun yüzde 40'ına, yani 12 binine sahip olacaktır. Diğer partiler de aldıkları oran ölçüsünde kalan oylardan paylarına düşenleri alacak. B Partisi yüzde 20 almış ise 6 bin oya, C Partisi yüzde 30 almış ise 9 bin oya, D Partisi de yüzde 10 almış ise 3 bin yurt dışı oyuna sahip olacaktır.

Vekil dağılımı nasıl yapılır?

Milletvekili dağılımı D'Hondt sistemiyle yapılıyor. Bu sistemle birlikte bir seçim çevresinde hangi partinin ve hangi ittifakın ve hangi bağımsız adayın aldığı milletvekili belirlenmiş olur.

Sistem nasıl uygulanıyor?

5 milletvekili çıkaracak bir X seçim çevresinde seçime giren A Partisi 258.000, B Partisi 167.000, C Partisi 52.000 oy almış varsayalım. (3 partinin de ülke barajını geçtiğini varsayıyoruz) Her bir partinin oyları vekil sayısına denk gelecek şekilde yani 1'e, 2'ye, 3'e, 4'e, 5'e bölünecek. Yani A Partisi için: 258.000, 129.000, 86.000, 64.500, 51.600... B Partisi için: 167.000, 83.500, 55.666, 41.750, 33.400... C Partisi için: 52.000, 26.000, 17.333, 13000, 10.400... sayıları elde edilmiş olur. X seçim çevresinin 5 milletvekili bulunduğu için elde edilen bu sayıları büyükten küçüğe sıraladığımızda en yüksek 5 rakama (milletvekili sayısı bu olduğu için) denk gelen partiler vekil kazanır. Bu durumda X seçim çevresindeki 5 milletvekilinin 3'ünü A partisi, 2'sini de B partisi C Partisi ise vekil kazanamamış olur.

#Eskişehir Cumhurbaşkanlığı Seçim sonuçları
#Eskişehir Cumhurbaşkanlığı seçim 24 Haziran 2018
#Cumhurbaşkanlığı seçim Eskişehir 2018
#Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları Eskişehir
#Eskişehir Cumhurbaşkanlığı oy oranları
#Eskişehir Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları 2018
6 yıl önce