|

Eskişehir’de gökkuşağı güzelliği -Gökkuşağı nasıl oluşur?

Eskişehir'de yağmurun ardından çıkan iki gökkuşağı dakikalarca süren güzel görüntüleri ile vatandaşların ilgisini çekti. Gökkuşağı nedir ve nasıl oluşur? diye merak edenler haberimizden tüm detayları görebilirler.

Yeni Şafak
18:23 - 29/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 15:55 - 29/08/2016 Pazartesi
IHA

Eskişehir'de yağmurun ardından çıkan iki gökkuşağı dakikalarca süren güzel görüntüleri ile vatandaşların ilgisini çekti.


Eskişehir'de öğleden sonra başlayan kısa süreli yağmurun ardından yüzünü gösteren güneşle birlikte kentin doğu tarafında, birbirine yakın mesafede iki gökkuşağı oluştu. Havanın açmasıyla birlikte oluşan gökkuşakları, parlak renkleri ile kentin adeta güzelliğine güzellik kattı. Biri daha kısa süreli gözlenen, diğeri uzun süre gökyüzünü süsleyen gökkuşağını gören vatandaşlar, doyumsuz manzarayı hayranlık ve ilgi ile seyretti. Bazı vatandaşlar ise üst üste görülen bu gökkuşaklarını, fotoğraf çekerek ölümsüzleştirdi.


Gökkuşağı nedir?

Gökkuşağı, güneş ışınlarının yağmur damlalarında veya sis bulutlarında yansıması ve kırılmasıyla meydana gelen ve ışık tayfı renklerinin bir yay şeklinde göründüğü meteorolojik bir olaydır. Gökkuşağında görülen yedi renk; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, çivit mavisi, menekşedir.


Gökkuşağı nasıl oluşur?

Tipik bir gök kuşağı kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor renklerinden meydana gelen bir renk sırasına sahip bir veya daha fazla aynı merkezli arklardan ibarettir. En çok rastlanan çeşidi ilkel (birinci) gökkuşağıdır. Bu çeşidin merkez açısı 42° civarındadır ve kırmızı renk dış tarafa, mor renk iç tarafa isabet eder. Bazen ışığı daha zayıf merkez açısı 50 derece civarında olan tali (ikinci) gökkuşağına da rastlanır. Güneşin ufuktan yüksekliği 52 dereceyi geçerse gökkuşağı oluşmaz, 42,5 derecenin üzerinde olursa gökkuşağı görülmez. Bunda renk dizilişi diğerinin tersidir. Bunların haricinde sadece dar kırmızı veya kırmızı-yeşil renk bantlarından müteşekkil küçük kuşaklar da görülür ve bunlar birinci gökkuşaklarının iç tarafında ve ikincilerin dış tarafında bulunurlar. Gökkuşakları; ışık ışınlarının yağmur damlaları ve sis tanecikleri tarafından kırılması, yansıtılması ve dağıtılması ile meydana gelir. Büyük damlaların meydana getirdiği kuşaklar en parlak ve renk ayrılması en belirgin olanlarıdır. Küçük yağmur damlalarının meydana getirdiği kuşaklar ise daha zayıf ve daha geniş olurlar. Genellikle yarım çember olarak gözükmelerine karşın, bir dağ tepesinden veya uçaktan bakıldığında, gökkuşağı konisi olarak adlandırılan çember şeklinde görülebilir. Gökkuşağının olabilmesi için gökyüzünde güneş olmalıdır. Gökkuşaklarının sık göründüğü zaman ikindiye doğru özellikle sağanak yağışların geçmesinden sonraki zamandır. Gökkuşağı daima güneşin tam karşısında olan kısımdadır. Gökkuşağını görebilmek için güneşe arkamızı dönmemiz gerekmektedir.

#Gökkuşağı
#Eskişehir
#Gökkuşağı nasıl oluşur
#Gökkuşağı nedir
8 yıl önce