|

Ezan duası nasıl yapılır?

Ezan duası nasıl yapılır, ezan duasının hükmü nedir? sorularının yanıtı haberimizde. Günde beş defa ezan okunmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığından edindiğimiz bilgilere göre ezan okunduğunda yapılacak duayı sizlerle paylaştık.

Yeni Şafak ve
15:17 - 26/12/2017 Salı
Güncelleme: 15:30 - 26/12/2017 Salı
Diğer
​Ezan duası nasıl yapılır, ezan duasının hükmü nedir? sorularının yanıtı haberimizde.
​Ezan duası nasıl yapılır, ezan duasının hükmü nedir? sorularının yanıtı haberimizde.

Ezan duası nasıl yapılır, ezan duasının hükmü nedir? sorularının yanıtı haberimizde. Müslümanlara namaz vaktinin girdiğini ve camilere gidilmesi çağrısının yapıldığı ezan, Müslümanlar için büyük bir şiar ve büyük bir öneme sahiptir.

EZAN DUASI NASIL YAPILIR?

Ezandan sonra, Hz. Peygambere (s.a.s.) salavat getirmek sünnet; vesile duasını yapmak menduptur. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 67, 68; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, I, 283). Bir hadis-i şerifte Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Ezânı işittiğiniz zaman, onun dediğini tekrarlayın. Sonra bana salât getirin. Çünkü gerçekten kim bana bir defa salât getirirse, Allah onu on rahmet ile anar. Sonra da benim için Allah’tan vesile isteyin. Çünkü vesile Cennet’te bir makamdır ki, ancak Allah’ın kullarından bir kula layık görülmüştür, umarım ki o kul ben olayım. Artık kim benim için Allah’tan vesile isterse, şefaatim ona helal olur.”
(Müslim, Salât, 7; Tirmizî, Menâkıb, 1)

Konu ile ilgili olarak Buhârî’de yer alan rivayet şöyledir: “Her kim ezanı işittiğinde ardından;

اللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الدَّعْوَةِ التَّامَّةِ وَالصَّلاَةِ الْقَائِمَةِ آتِ مُحَمَّدًا الْوَسِيلَةَ وَالْفَضِيلَةَ وَابْعَثْهُ مَقَامًا مَحْمُودًا الَّذِى وَعَدْتَه

(Ey bu tam davetin ve kılınmak üzere olan bu namazın Rabbi olan Allah’ım! Muhammed’e vesileyi, fazileti ihsan et. Bir de kendisine va’d ettiğin Makam-ı Mahmûd’u verip oraya ulaştır) derse, kıyamet gününde benim şefaatim ona vâcib olur.” (Buhârî, Ezan, 8). Bazı kaynaklarda, duanın sonuna “sen va’dinden dönmezsin.” ifadesi eklenmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, I, 603, 604). Ezan bittiğinde onu duyanlar bu hadiste ifade edildiği şekilde dua ederler. Ayrıca “Ezan ile kamet arasında dua reddolunmaz.” (Tirmizî, Salât, 46) hadisi gereği, vesile duasının ardından başka dualar da yapılabilir (Nevevî, el-Mecmû’, III, 118).

#Ezan
#Ezan duası
#İslam
#Allah
6 yıl önce