|

FAST nedir? FAST ile nasıl para gönderilir?

Bankalar arası para transferinin en güncel sürümü olarak tabir edilebilecek FAST sistemi oldukça yaygınlaştı. FAST ile para gönderme işlemi kurumsal gönderilerde veya kişisel gönderilerde kullanışlı hale geldi. Henüz bilmeyenler için FAST nedir? FAST ile para nasıl gönderilir? FAST ile EFT arasındaki fark nedir? FAST ne kadar para keser? FAST limiti ne kadar? gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. İşte FAST ile para gönderme işlemi hakkında ayrıntılar...

15:49 - 3/10/2023 Salı
Güncelleme: 15:50 - 3/10/2023 Salı
Yeni Şafak
fast
fast

7/24 para transferini sağlayan Fast işlemi (Fonların Anlık Transfer İşlemi) ile bankalar arası anında para transferi günümüzde yaygınlaştı. Hem saat sınırı hem de düşük masraflı olmasından ötürü şuanda FAST en çok kullanılan para transferi işlemlerinden. Peki, FAST ile para gönderimi nasıl yapılır?

FAST NEDİR?

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi), Merkez Bankası tarafından kurulan, farklı bankalardaki hesaplarınız arasındaki para transferlerini saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat gerçekleştirebileceğiniz sistemdir.

FAST İLE PARA NASIL GÖNDERİLİR?

Kolay Adresleme Sistemi ile banka müşterisi kişi ya da kurum cep telefonunu, TC kimlik numarasını, pasaport numarasını ya da e-mail bilgilerinden birini banka IBAN numarası ile bir defaya mahsus eşleştirecek. Para transferlerinde IBAN numarası yerine karşı tarafın telefon numarası, TC kimlik numarası, pasaport numarası ya da eposta adresini girerek para gönderebiliyor.


-Bireyler ve kurumlar bir adreslemeyi tek bir hesap için yapabiliyor. Örneğin bir bankadaki hesabı için cep telefonu numarasını adresleyen birisi diğer bankadaki hesabı için de aynı cep numarasını kullanamıyor. O hesap için de e-posta adresi, TC kimlik ya da pasaport numaralarından birini kullanması gerekiyor.

-Söz konusu transfer işlemi banka ya da ödeme kuruluşlarının mobil ya da internet şubelerinden FAST bölümünden yapılıyor.

-2.000 TL'nin üzerindeki para transferleri havale, EFT ile yapılmaya devam ediliyor.

FAST LİMİTİ NE KADARDIR?

FAST Sisteminde işlem başına uygulanacak bir üst limit bulunmaktadır. Sistem 8 Ocak 2021'de ödemelerin üst limiti 50 TL olarak işletime alınmış olup kademeli olarak artırılarak 14 Şubat 2023 tarihi itibariyle işlem başına ödemelerin üst limiti 20000 TL'ye yükseltilmiştir.

EFT İLE FAST ARASINDAKİ FARK NEDİR?

EFT Sistemi ile bankalardaki hesaplar arasında para transferleri saniyeler içerisinde gerçekleşse de bankaların parayı alıcının hesabında kullanılır bir duruma getirmesi için bir süre taahhüdü bulunmuyor. Bu nedenle ödemelerin hesaplara yansıması daha uzun zaman sürebiliyor. Ayrıca EFT Sistemi sadece mesai saatleri içerisinde çalışıyor. EFT işlemi sonrasında alıcı ve gönderene bildirim yapılması zorunluluğu da bulunmuyor. FAST sisteminde ise bildirim zorunluluğu bulunuyor.



#FAST
#fast nedir
#fast ile para gönderme
#fast ile eft farkı
#fast nasıl yapılır
#fast ücretli mi
#fast limiti
7 ay önce