|

İtalya'da Dostoyevski dersleri iptal edildi

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş sonrası Avrupa ülkeleri birçok yaptırım uyguladı.İtalya'daki Milano-Bicocca Üniversitesi, Paula Nori isimli yazarın Dostoyevski üzerine vereceği dersi iptal edildi. Alınan karar şoke etkisi yarattı. Peki, Dostoyevski kimdir? Dostoyevski'nin hayat hikayesi sizlerle...

12:30 - 3/03/2022 Perşembe
Güncelleme: 12:46 - 3/03/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Kimdir? Dostoyevski kimdir? Dostoyevski'nin hayat hikayesi
Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Kimdir? Dostoyevski kimdir? Dostoyevski'nin hayat hikayesi

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş hız kesmeden devam ediyor. Batı, ABD'nin kışkırtmasıyla Rusya'ya yönelik yaptırımları arttırmaya devam ederken Rusya ise bu yaptırımlara hazırlıklı olduklarını açıklamıştı.

Batı'nın yaptırımları gittikçe garip bir hal almaya başladı.

Daha önce Avrupa'da okuyan Rus öğrencilerin üniversite kayıtlarını silen Avrupa ülkeleri şimdi de Dostoyevski'nin üniversitede okutulmasını yasakladı.

İtalya'da yayın yapan La Stampa'nın haberine göre İtalya'daki Milano-Bicocca Üniversitesi, Paula Nori isimli yazarın Dostoyevski üzerine vereceği dersi "tartışmalardan kaçınalım" diyerek iptal etti.

Yazar ise bu kararı "saçma" bularak bunun bir sansür olduğunu söyledi.

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Kimdir?

  • Rus Klasikleri deyince akla gelen ilk isimlerden olan Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, (Фёдор Миха́йлович Достое́вский [“fyodar mihaylaviç dastayevskiy” şeklinde okunur]) 11 Kasım 1821’de Rusya’nın başkenti Moskova’da doğdu.
  • Dostoyevski, Rus Edebiyatı’nın ve Dünya Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından biridir. Eserleri yüzyıllar boyunca en çok okunan kitaplar arasındadır.
  • Özel bir okulda ve genellikle de evde eğitim gören yazar, annesinin 1837 yılındaki ölümünün ardından St. Petersburg’ta yer alan ve askerî mühendis yetiştiren bir okula başladı. Annesinin ölümünden iki sene sonra da babası beyin kanaması geçirdi ve hayatını kaybetti; fakat bazı söylentiler baba Mihayl’in, serfleri* tarafından öldürüldüğü yönündeydi.
  • Askerî mühendis olarak mezun olan Dostoyevski, 1844’te bu görevinden istifa ederek kendini yazarlığa adadı. Yazarın ilk eseri, 1846 yılında yayımlanan “İnsancıklar” adlı novellaydı. Bu kısa roman, yazarın beklediği ilgiyi göremese de Dostoyevski’nin ilk kitabı olması nedeniyle bu eser, Dostoyevski kitapları arasında büyük bir öneme sahiptir.
  • Rusya’da o dönemde yaşanan Çarlık rejimi baskısına karşı yükselen direniş sesleri hakimdi ve Dostoyevski bir takım olaylara karıştığı düşünülerek tutuklandı ve hapse gönderildi; idamın kıyısından döndü ve Sibirya’ya sürgün edilen Rus yazarları arasına girdi. Bu dönem, yazarın edebî anlamda en önemli dönemiydi. Sürgün edilişi ve ölümün soğuk ve karanlık dokunuşundan son anda kurtulması, insanın kalbinin derinliklerine işleyen o değerli cümlelerin ve başyapıtların yazılmasına neden oldu.
  • Cezaevi ve sürgün yıllarının ardından er rütbesiyle yeniden askerî kimliğine bürünen Dostoyevski, zamanla Subay rütbesine erişti. 1857 yılında Mariya Dmitriyevna İsayeva ile evlendi.
  • Petersburg’a yerleşen yazar, burada Ezilenler’i ve Ölü Evinden Anılar’ı yazdı. Geçirdiği zor yıllar, sara nöbetleri, kumar bağımlılığı ve borç batağı yazarın son dönemlerinde yazdığı bir çok romanda ve novellada kendisini hissettirmekteydi ve yazar, Dünya klasikleri arasında da başyapıtlar olarak adlandırılan Yeraltından Notlar (1864), Suç ve Ceza (1866), Kumarbaz (1866), Budala (1868) ve Ecinniler (1872)’i bu dönemde yazdı.
  • Dostoyevski’nin sözlerinden biri olan “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık.” özdeyişi, realist roman türünün kökenini Rus toplumsal gerçekçi ve güldürü yazarı Gogol’ün Palto adlı kısa öyküsüne dayandırmaktaydı.
  • Dostoyevski, 1879’da Karamazov Kardeşleri yazdıktan üç sene sonra hayatını kaybetti. Cenazesinde on binlerce insan onunla birlikteydi. Dostoyevski, realizmin, psikolojik romanın ve felsefî nihilizmin öncülerindendi ve birçok sanatçıyı ve düşünürü etkiledi.
#Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Kimdir?
#Dostoyevski
2 yıl önce