|

G20 nedir, G20 zirvesine hangi ülkeler katılıyor? G20 ile ilgili merak edilenler...

G 20 nedir ve G20 zirvesine hangi ülkeler katılıyor? İşte bugünlerde en çok merak edilen konuların başında dünya liderlerinin katıldığı G 20 zirvesi geliyor. G20 nedir ve hangi ülkeler vardır diye merak edenler haberimizden ayrıntılı bilgileri görebilirler.

Yeni Şafak
20:55 - 7/07/2017 Cuma
Güncelleme: 21:04 - 7/07/2017 Cuma
Diğer
​G20 nedir, G20 zirvesine hangi ülkeler katılıyor? G20 ile ilgili merak edilenler...
​G20 nedir, G20 zirvesine hangi ülkeler katılıyor? G20 ile ilgili merak edilenler...

G20, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkenin ve Avrupa Bİrliği Komisyonunun katıldığı bir toplantıdır. Ülkemizin de yer aldığı G20 zirvesi hakkındaki detaylı açıklamaları yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi'nin "Terörle Mücadele" temalı toplantısına katıldı.

Erdoğan, toplantıya katılmak üzere Hamburg Messe Konferans Merkezi'ne geldi.

G20 Zirvesi'nin dönem başkanı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, toplantı başlamadan önce liderleri tokalaşarak karşıladı.

Liderler, daha sonra zirvenin ilk programı olan "Terörle Mücadele" temalı toplantısına geçti.

Toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri ve ABD Başkanı Donald Trump da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı May ve ABD Başkanı Trump'ın karşılıklı dialogları da dikkati çekti. Basına kapalı gerçekleşen toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü.

G20 NEDİR?

20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor. Daha çok İngilizce Group of 20 (20 Grubu) kavramının kısaltması olan G20 adıyla bilinir.G20 ülkelerini Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor. G20'ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31'de yer alıyor. İspanya, İsviçre, Norveç, İran, Tayvan ve Venezüella ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G20'de bulunmuyor. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de, G20'de bağımsız olarak değil sadece AB Komisyonu olarak temsil ediliyor.

G20 ÜLKELERİ HANGİLERİ?

G20, 19 ülke ve Avrupa Birliği'nden oluşuyor. Bu ülkeler Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya ve Suudi Arabistan olarak sıralanıyor. İspanya da daimi davetli konuk devlet kategorisinde.Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Miletler (BM) gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de zirveye katılıyor.

G20 ZİRVESİ KONULARI

G20 liderleri, zirvenin ilk gününde ‘Terörle Mücadele' temalı ‘retreat' toplantısında bir araya geldi.

Aile fotoğrafının çekilmesinin ardından 'Küresel Büyüme ve Ticaret' başlıklı birinci çalışma oturumu gerçekleştiriliyor.

Zirvenin ikinci günü, ‘Afrika'yla Ortaklık, Göç ve Sağlık' temalı üçüncü çalışma toplantısıyla başlayacak.Bu toplantının ardından ‘Dijitalleşme, Kadınların Güçlendirilmesi ve İstihdam' başlıklı dördüncü oturum yapılacak. Zirvenin kapanış toplantısından sonra ise G20 Başkanlığı'nın basın toplantısı düzenlenecek.

G20 zirvesinden son gelişmeler

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hamburg'da düzenlenen G20 Lider Zirvesi’ne katılanların çoğunun serbest ve adil ticarete ihtiyaç duyulduğuna işaret ettiğini söyledi.

Merkel, G20 Liderler Zirvesi’nin düzenlediği Hamburg Fuar Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında, zirvede ilk gün gerçekleştirilen toplantıları değerlendirdi.

Zirvede ticaret konusunda yapılan müzakerelerin zor geçtiğini ifade eden Merkel, bu konuda Dünya Ticaret Örgütü’nün öneminin ortaya çıktığını vurguladı.

"Katılımcıların çoğu serbest ve aynı zamanda adil bir ticarete ihtiyaç duyulduğuna işaret etti." diyen Merkel, ticarete ilişkin zirvede çıkacak ortak bildiri üzerinde çalışmaya devam edildiğini, iyi bir sonuç çıkmasını umduğunu belirtti.

- İklimin korunması

İklim konusunda da katılımcıların çoğunun Paris İklim Anlaşması'nın arkasında olduğunun altını çizen Merkel, maalesef ABD’nin sözleşmeden ayrılmak istediğini açıkladığını anımsattı.

Bu durumun görüşmelerde bir rol oynadığını anlatan Merkel, üzerinde çalışan ortak bildiride, bu konuda görüş ayrılığı yaşandığının yer almasının nasıl ifade edileceğinin beklenmesi gerektiğine dikkati çekti.

- Terörizmle mücadele

Merkel, terörizmle mücadeleye ilişkin G20 ülkelerinin, Birleşmiş Milletler ile daha yakın çalışacağını görüşünü dile getirildiğini ifade ederek, bilgi paylaşımının arttırılacağını ve özellikle teröristlerin mali kaynakların kurutulmasının önemli olduğunu söyledi.

İnternet üzerinden yapılan terör propagandası konusunda da çok yoğun müzakere yapıldığını belirten Almanya Başbakanı Merkel, "Burada G20 ülkeleri, internet platformlarını işleten şirketlere, terörizmle ilgili paylaşımları hızlı bir şekilde silinmesinin beklendiğini ifade edecek." dedi.

- Kuzey Kore

Zirvede Kuzey Kore’nin balistik füze denemelerinin de ele alındığına işaret eden Merkel, bu konuda zirvede BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) rolüne dikkati çekildiğini aktardı.

Durumun endişe verici olduğunun ifade edildiğini belirten Merkel, BMGK'nın buna uygun cevabın vereceğinin umulduğunu kaydetti.

- Hamburg'daki zirve karşıtı gösteriler

G20 Zirvesi’ne karşı Hamburg’da yapılan gösterilere de değinen Merkel, "Barışçıl gösterilere anlayış gösteriyorum ancak şiddet içeren protestolar, polisleri, bölgede yaşayanları ve kendilerini tehlikeye atıyor. Bu kabul edilemez. Benim tüm desteğim bu saatlerde görev yapan güvenlik güçlerinden yanadır. Bu çok çetin görevdir. Bundan dolayı müteşekkiriz." değerlendirmesinde bulundu.

Liderler daha sonra klasik müzik konserini dinlemek için Elbphilharmonie Salonu'na geçti.


#G20
#G20 nedir
#G20 zirvesi
#G20 zirvesinde hangi ülkeler vardır
#G20 ülkeleri
7 yıl önce