|

Genel Seçim 2018 Tunceli genel seçim sonuçları!

Genel Seçim 24 Haziran 2018 Tunceli Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili Seçim Sonuçları. Seçim 2018 İşte partilerin aldıkları oy sayısı ve çıkardıkları milletvekilleri. Tunceli Seçim 2018'te sonuçlar nasıl oldu?. İşte Tunceli Genel Seçim 2018 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçim sonuçları!

Yeni Şafak
11:34 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 13:45 - 20/06/2018 Çarşamba
Diğer
24 Haziran 2018 Tunceli ili Genel Seçim sonuçları ve detaylar haberimizde.
24 Haziran 2018 Tunceli ili Genel Seçim sonuçları ve detaylar haberimizde.

Cumhurbaşkanlığı Genel Seçimi sonuçları 24 Haziran 2018'in Tunceli sonuçları heyecanla bekleniyordu. Türkiye ve Tunceli için en çok merak edilen seçimlerden biri oldu. Tunceli seçmeni oylarını kullanmak için sandık başına gitti. Bazı partiler barajı geçmeyi hedeflerken Ak Parti ise Yeni Türkiye yolunda hedeflerini gerçekleştirmek istiyor. Partiler Tunceli'dan kaç milletvekili çıkardı Genel Seçim 2018 Tunceli'nin nabzı Tunceli seçim sayfamızda!

Tunceli'de yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda elde edilen bulgulara göre yöreye Kalkolitik Çağda (M.Ö. 5500-3500) yerleşilmiştir. İşuva (Hurri-Mitanni) adıyla anılan bölgede yazılı tarih M.Ö. 2200’lerde Subarrularla başlamaktadır. M.Ö. 2200’lerde bölge, Hurrilerin eline geçmiştir. İşuva adı ilk kez III. Tuthaliya döneminde, Hitit kaynaklarında geçmektedir. Anadolu’da büyük bir devlet kuran Hititler M.Ö. 1375-1335 yıllarında Tunceli’ye kadar gelmişlerdir. Hitit Devleti yıkıldıktan sonra bölgeye, M.Ö. 12. yüzyılda Urartular egemen olmuştur. Muşki adıyla tanımlanan kavmin yerleşim alanı olan yöre, M.Ö. 7. yüzyılda sırasıyla Medlerin ve Perslerin egemenliği altında kalmış ve daha sonra bölge, Büyük İskender tarafından fethedilerek Makedonyalıların egemenliği altına girmiştir. Makedonya Devleti yıkıldıktan sonra ise M.Ö. 17 yılında Romalıların egemenliğine giren yörede kısa bir süre Partlar etkinlik sağlamışlarsa da M.S. 2. yüzyılda Romalılar, Partlar'ın etkinliğini kırarak bölgeyi Kappadokia Eyaleti’ne bağlamışlardır. Roma ve Selevkoslar tarafından yönetilen, Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasından sonra ise Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan yöre, M.S. 7. yüzyılda da “Roma Mezopotamyası” adıyla Tehema’da yer almıştır. Yöre zaman zaman el değiştirerek Bizanslılar ve Sasaniler tarafından yönetilmiştir. M.S. 639’da İslam Halifesi Ömer döneminde Anadolu’ya yapılan akınlar sonucunda yöre Arapların eline geçmiş, ancak Araplar ve Bizanslılar arasında uzun süre devam eden mücadeleler sonucunda yöre, M.S. 972 yılında tekrar Bizanslıların hakimiyeti altına girmiştir. 1071 yılındaki Malazgirt Savaşından sonra Anadolu’da Türklerin egemenliğinin hızla yayıldığı dönemde bölge 1087 yılında kesin olarak Türklerin egemenliği altına girmiştir. 1228 yılında Anadolu’ya tamamen hakim olan Anadolu Selçukluları 1243 yılında yapılan Kösedağ Savaşı'na kadar yöreyi hakimiyetleri altında bulundurmuşlardır. Kösedağ Savaş' nda Selçuklular yenilince bölge Moğolların denetimi altına girmiştir. Daha sonraları bu yöre önce Mengüceklerin, sonra da uzun süre Akkoyunlular' ın egemenliği altında kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar Akkoyunluların yönetimi altında bulunan Tunceli, 1473 yılında yapılan Otlukbeli Savaşı' ndan sonra Osmanlı yönetimi altına girmiştir. Kısa bir süre Safeviler' in yönetimi altına giren yöre, 1514 yılında yapılan Çaldıran Savaşı' ndan sonra tekrar Osmanlı yönetimi altına girmiştir.[2]

Yöre, Osmanlı yönetiminde 1847 yılında, Hozat merkez olmak üzere “Dersim Livası” adıyla sancak yapılarak Erzurum’a bağlanmıştır. 1879 yılında da Farsça "Gümüş Kapı" anlamına gelen “Dersim” adıyla ayrı bir il olan Tunceli, 1892 yılında tekrar sancak yapılarak Mamurat-ül Aziz (Elazığ) iline bağlanmıştır. Dersim diye telaffuz edilen aslında bugünkü Tunceli'yi değil, o yörenin adını belirler. Bugünkü Tunceli merkezinin eski isimleri ise Mamiki veya Mameki (Kırmançça: Mamekiye), Kalan (Osmanlıca: قالان, Kırmançça: Qalan) idi.

Külliye yeni sisteme hazır

Türkiye, 24 Haziran’da gerçekleşecek seçimlerle birlikte Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiyor. 24 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala, Türkiye’nin yeni tanışacağı Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik hazırlıklar da arttırıldı. Bu doğrultuda en hummalı çalışmalar Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yürütülüyor.

ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemin nasıl teşkil edileceğine ilişkin planladığı modeli önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacak. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı’nda alanında uzman ofisler kurulması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki yeni sisteme hazırlık çalışmaları ise erken seçim kararının açıklanması ardından başlatıldı. Bir süredir Külliye’de bulunan tüm personele yoğun bir eğitim programı uygulanıyor.

PERSONELE EĞİTİM

Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı personeli hizmet içi eğitimlere tabi tutuldu. Yöneticilerin ve birim müdürlerinin katılımıyla yapılandırma toplantıları gerçekleştirildi.

ÇALIŞMA ŞEMASI

Eğitimler ve düzenlemelerle birlikte, ‘yeni sistem nasıl çalışacak, kurulacak ofislerin çalışma sistemleri nasıl olacak, danışmanların ofislerdeki görevlendirmeleri nasıl olacak, birimler arasındaki koordinasyon nasıl sağlanacak, hangi birimler birbirine bağlanacak’ gibi konular olmak üzere yeni sistemin çalışma şeması da çıkarılıyor. Toplantılarla oluşturulan yeni sistemin detayları seçim sonrası ortaya çıkmaya başlayacak.

#Tunceli Seçim sonuçları
#Tunceli seçim 24 haziran 2018
#genel seçim Tunceli 2018
#seçim sonuçları Tunceli
#Tunceli milletvekili genel seçim sonuçları
#Tunceli genel seçim sonuçları 2018
6 yıl önce