|

İhtiyaç için kullanılan araç-gereç ve malzemelere zekat düşer mi?

Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Peki ihtiyaç için kullanılan araç-gereç ve malzemelere zekat düşer mi?

17:21 - 28/06/2021 Pazartesi
Güncelleme: 12:08 - 29/06/2021 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

"Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Zekatın farz olması için şartlar, malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.

İhtiyaç için kullanılan araç-gereç ve malzemelere zekat düşer mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının "İhtiyaç için kullanılan araç-gereç ve malzemelere zekat düşer mi?" sorusuna yanıtı şöyle:
  • Sanat ve mesleğin icrası için gerekli olan araç-gereç, makine ve malzemeler, aslî ihtiyaçlar kapsamında yer alır. Dolayısıyla bunların zekâtının verilmesi gerekmez. Ancak, kişinin kendi mesleğinin icrası için değil de, ticaret için üretilen veya alınıp satılan araç-gereç, malzeme ve makinelerin zekâtının verilmesi gerekir
    (Zeylaî, Tebyîn, I, 253; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 190).
#Zekat
#Diyanet
3 yıl önce