|

İstanbul'da gezilecek yerler nereler?

İstanbul'da gezilecek yerleri nokta nokta sizlerle paylaştık. Köklü tarihi ile dünyanın her yerinden turist çeken İstanbul'da mutlaka gidilmesi gereken yerlerin nereler olduğunu haberimizde inceleyebilirsiniz. İşte İstanbul'da gezilecek yerler...

Yeni Şafak
14:59 - 9/11/2018 Cuma
Güncelleme: 15:41 - 9/11/2018 Cuma
Diğer
​İstanbul'da gezilecek yerler
​İstanbul'da gezilecek yerler

İstanbul'da gezilecek yerler neler? sorusunun yanıtı haberimizde.

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet komutanlığında Bizans İmparatorluğu'nda alınan İstanbul tarihi mekanlarıyla büyülüyor. Ayasofya Cami, Sultanahmet Cami, Süleymaniye Cami, Yerebatan Sarnıçları, Orman Parkları, çarşılarıyla ve deniz manzaraları lokantalarıyla gelenin bir daha gelmek istediği yerdir İstanbul. Peki İstanbul'da nerelere gidilir? İşte İstanbul'da gezilecek yerler...

İstanbul'da gezilecek yerler:
1-
Ayasofya Cami:

Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olup aynı yerde üç kez inşa edilmiştir. Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed’in (1451-1481) 1453’te İstanbul’u fethetmesiyle camiye çevrilmiştir. Fetihten hemen sonra yapı güçlendirilerek en iyi şekilde korunmuş ve Osmanlı Dönemi ilaveleri ile birlikte cami olarak varlığını sürdürmüştür.




Ayasofya Mustafa Kemal'in emri ve Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrilmiş ve 1 Şubat 1935’de müze olarak, yerli ve yabancı ziyaretçilere açılmıştır. 1936 tarihli tapu senedine göre, Ayasofya “57 pafta, 57 ada, 7. parselde Fatih Sultan Mehmed Vakfı adına Türbe, Akaret, Muvakkithane ve Medreseden oluşan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi” adına tapuludur.

Ulaşım:

Kabataş-Bağcılar Tramvay hattının Sultanahmet durağını kullanarak ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından gelecekseniz Kadıköy-Eminönü ve Üsküdar-Eminönü vapurlarını kullanarak tramvay hattına ulaşabilirsiniz

2- Sultanahmet Cami:

Sultan birinci Ahmet tarafından 17.yüzyılda ,Mimar Sinan'ın yetiştirdiği öğrencilerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa'ya yatırılmıştır.Caminin duvarlarında ikinci pencere arasına kadar mavi renkli İznik çinileri yoğun bir şekilde bulunduğu için camii,Mavi Camii olarak da bilinmektedir.Caminin duvarlarını 21 bin 43 adet göz alıcı İznik Çinisi bulunmaktadır.Caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır.





43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir.Minarelerde camiyi yaptıran Sultan Ahmet'in 16.Osmanlı padişahı olması sebebiyle 16 adet şerefe bulunmaktadır.Sultan Ahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük yapı komplekslerinden biridir. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır. Sultan I. Ahmet'in mezarı da cami bahçesine bitişik biçimde inşa edilmiştir.

Ulaşım:

Kabataş-Bağcılar Tramvay hattının Sultanahmet durağını kullanarak ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından gelecekseniz Kadıköy-Eminönü ve Üsküdar-Eminönü vapurlarını kullanarak tramvay hattına ulaşabilirsiniz.

3. Süleymaniye Cami:

Süleymaniye Camii 1551-1558 yılları arasında Kaununi Sultan Süleymanın isteği üzerine İstanbul Eminönü Semtinin Süleymaniye bölgesinde Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir.




Camiinin avlusunun 4 köşe noktasında minareler mevcuttur. Minarelerin boyutları birbirinden farklıdır. Avlunun kuzey bölümünde bulunan minareler ikişer şerefeli ve 56 m. boyutunda inşa edilmiştir, bu iki minare son cemaatin giriş cephesi duvarının köşesindedir. Diğer iki minare ise camiye birişik olarak inşa edilmiştir. Üçer şerefeli olup yükseklikleri 76 metredir. Caminin ana kubbe kasnağında Mimar Sinanın hesaplarına göre en iyi aydınlatmayı sağlamak üzere 32 adet pencere açılmıştır.

Ulaşım:

Kabataş-Bağcılar Tramvay hattının Beyazıt durağını kullanarak ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından gelecekseniz Kadıköy-Eminönü ve Üsküdar-Eminönü vapurlarını kullanarak tramvay hattına ulaşabilirsiniz. Beyazıt otobüs durağı üzerinden de ulaşabilirsiniz.

4. Yerebatan Sarnıcı

İstanbul'un görkemli tarihsel yapılarından birisi de Ayasofya’nın güneybatısında bulunan Bazilika Sarnıcı’dır. Bizans imparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yeraltı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir. Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir Bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı olarak da anılır.


Sarnıç, uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre olan dikdörtgen biçiminde bir alanı kaplayan, dev bir yapıdır. Toplam 9.800 m2 alanı kaplayan bu sarnıç, yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahiptir. 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen bu sarnıcın içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır. Birbirine 4.80 metre aralıklarla dikilen bu sütunlar, her biri 28 sütun içeren 12 sıra meydana getirirler. Çoğunluğu daha eski yapılardan toplandığı anlaşılan ve çeşitli mermer cinslerinden yontulmuş sütunların büyük bir kısmı tek parçadan, bir kısmı da iki parçadan oluşmaktadır. Bu sütunların başlıkları, yer yer farklı özellikler taşır. Bunlardan 98 adedi Corint üslûbu yansıtırken bir bölümü de Dor üslûbunu yansıtmaktadır.



Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında kaide olarak kullanılan iki Medusa Başı, Roma Dönemi heykel sanatının şaheserlerindendir. Sarnıcı ziyaret eden insanların en çok ilgisini çeken Medusa başlarının hangi yapılardan alınıp buraya getirildiği bilinmemektedir. Araştırmacılar, genellikle sarnıcın inşası sırasında salt sütun kaidesi olarak kullanılması amacıyla getirildiklerini düşünmektedirler. Bu görüşe rağmen, Medusa Başı hakkında birtakım efsaneler oluşmuştur.

Ulaşım:

Kabataş-Bağcılar Tramvay hattının Sultanahmet durağını kullanarak ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından gelecekseniz Kadıköy-Eminönü ve Üsküdar-Eminönü vapurlarını kullanarak tramvay hattına ulaşabilirsiniz.

5. Büyük Ada

1930 yılında Karacabey mevkiindeki Rum Ortodoks mezarlığı yakınında bulunan ve Büyük İskender'in babası Makedonya kralı II. Filip'e ait altın sikkeleri ihtiva eden Büyükada Definesi, adanın tarihine ilişkin en eski bulgudur. Hepsi 207 altın sikkeden ibaret olan define şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndedir. Diğer Prens Adaları gibi Büyükada da Bizans döneminde sürgün yeri olarak kullanılmıştır. Adalar, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden bir ay önce alınmıştır.





Adanın Kuzey-Güney doğrultusuna dik olarak çıkan Dil Burnu’nun iki yanındaki Yörük Ali ve Nizam Plajları, Luna Park, Aşıklar, Viranbağ kır gazinoları, korulukları, biri iskeleden başlayıp adanın tüm çevresini dolaşan büyük tur, diğeri Araba Meydanı’ndan başlayıp Dil’den, Aşıklar Kır Gazinosu’ndan Lunapark’a oradan da Maden’e geçerek binildiği noktaya dönülen küçük tur olmak üzere araba turları, Luna Park meydanındaki süslü eşeklerle yapılan geziler Büyükada gezilerinin başlıca eğlenceleri haline gelmiştir.

6. Gülhane Park

İstanbul’un en güzel açık hava merkezlerinden biri olan Gülhane Parkı, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nın has bahçelerinden biriydi. Şimdiyse güzel vakit geçirmek ve yürüyüş yapmak isteyen bir çok insan için ideal bir yeşil alan olma görevini sürdürüyor.




7. Topkapı Sarayı

1478 yılında İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı konumu, ihtişamı ve mimarisiyle büyüleyici bir yapı. Osmanlı Döneminde bir çok padişaha ev sahipliği yapan saray, günümüzde milyonlarca turistin uğrak noktası.




#İstanbul'da gezilecek yerler
#İstanbul
#Gezilecek yerler
5 yıl önce
default-profile-img