|

İstikbal-i Kıble ve Kıblenin Tespiti

Kıble, namazın şartlarından birisidir. Dolayısıyla namazın sahih olabilmesi için istikbal-i kıble cihetine dönerek namazı eda etmek gereklidir.

iLAN
12:44 - 7/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 13:19 - 8/01/2019 Salı
Diğer
kıble
kıble

Kıble, sözlükte “cihet, yön” gibi anlamlara gelmektedir. Dini bir kavram olarak ise müminlerin namazda yönelmiş oldukları yön, Kâbe anlamına gelir. Müslümanların kıblesi Mekke’de bulunan Kâbe’dir. Namazın şartlarından olan İstikbal-i Kıble ise, namazı kıbleye yönelerek (Kâbe'ye yönelerek) kılmak manasına gelmektedir.

Mekke’de bulunup da Kâbe’yi gören kimse bizzat Kâbe’nin kendisine yönelir. Kâbe’yi göremeyen kimse ise, Kâbe’nin bulunduğu tarafa yönelerek namazını kılar. Kur’an-ı Kerim’de “(Evet Resulüm!) Nereden yola çıkarsan çık (namazda) yüzünü Mescid-i Haram’a doğru çevir. Nerede olursanız olun, yüzünüzü o tarafa çevirin.” Buyurulmuştur. (Bakara, 2/149-150)

Kıblenin ne tarafta olduğunu bilmeyen kimsenin, yanında kıble yönünü bilen birisi varsa ona sorması gerekir. Sormadan kılar ve sonra da yanlış yöne kıldığını öğrenirse namazını yeniden kılması gerekir. Yanında soracak kimse bulunmuyorsa, güneş, yıldız gibi bir takım doğal alametlere bakıp araştırarak bir yön belirler ve namazını kılar; kapıları çalarak sorması gerekmez. Namazı kıldıktan sonra, yanlış yöne kıldığını öğrenirse yeniden kılmasına gerek yoktur. Namazı kılarken kıblenin başka bir yön olduğunu öğrenen kişi, şayet bir araştırmayla bu yöne dönmüşse, namazını bozmadan o yöne döner.

Yön ve Kıble Tespiti için;

Yeni işyeri veya eve taşınan kişilerin en önemli telaşı kıble yönü olmaktadır. Kıble yönünün tespiti için birçok yöntem olsa da biz aralarında en fazla kullanılan metotları sizler için aşağıya çıkarıyoruz.

a-) En önemli ve geçerli yöntem elbette pusula ile kıble yönünü belirlemektir. Pusulanızı, ibrenin kırmızı yönü N (Kuzey) yazan yere gelecek şekilde çevirin. İbrenin kırmızı tarafı N üzerinde iken bulunduğunuz yerin kıble açısına yönelerek namazınızı kılabilirsiniz. Fakat bunun için mutlaka bulunduğunuz yerin kıble açısını öğrenmelisiniz. Dünyadaki birçok yerleşim biriminin kıble açısını Kıble Yönü sitesinden elde edebilirsiniz.

Kıble yönü açıları için;

b-) Pek bilinmemekle birlikte esasında en pratik yöntemlerden birisi de kıble saati ile kıble yönünün belirlenmesidir. Takvimlerde bulunduğunuz şehrin vakit çizelgesinin en sonundaki Kıble S. sütunundaki saatte (kıble saatinde) güneşe doğru dönen kıble cihetine dönmüş olacaktır.

c-) Kolunuzdaki analog (kadranlı) saat ile de yön ve kıble tayininde bulunabilirsiniz. Şöyle ki; saatin akrebi güneş yönüne döndürülür. Saatin 12 rakamı ile akrebin açı ortaya kuzey-güney hakkını verir. Güneş tarafı güney yönünü (veya yaklaşık olarak kıble yönünü) gösterir.

d-) Güneşin doğuş ve batışını esas alarak da yön tayininde bulunabilirsiniz. Sabahleyin doğan güneş yönüne döndüğünüzde sağ tarafımız güneyi yani yaklaşık olarak kıble yönünü gösterecektir.

e-) Teknolojinin esas alındığı günümüzde kıble yönünü bulmak daha da kolaylaşmıştır. Zira internet üzerinden Google Maps (haritalar) kullanan uygulamalar ile kıble yönünü bulmak artık çok kolay. Kıble yönü çizgisi ile kıble yönünüzü çok rahat tespit edebilirsiniz. Bunun için kiblebulma.com sitesini sizlere önerebiliriz. Bu siteden hem dünyadaki birçok merkezin kıble açısını ve hem de kıble yönü çizgisi ile evininizin çatısına kadar inerek kıble yönünüzü öğrenebilirsiniz. Google Haritalar alt yapısı ile kolayca kıble yönünüzü bulmak için belirtilen kaynak siteyi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Kıble Yönünüzü Buradan Kolayca Bulun;
#kıble
#namaz
#kabe
5 yıl önce
default-profile-img