|

Kadir gecesi hangi güne denk geliyor? Mübarek Kadir Gecesi bilgileri

Kadir gecesi hangi güne denk geliyor? Müslüman alemi için oldukça önemli olan mübarek Kadir gecesine ardık az bir zaman kaldı. Bin aydan daha hayırlı olan ve Kur'an-ı Kerim'in bu özel gecede indirilmesinden dolayı değeri çok büyüktür. Duaların kabul olacağı bu gece hakkında merak edilen bilgileri haberimizden sizlerle paylaşıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2016 Dini günler takvimine göre, Kadir gecesinin hangi gün olduğunu buradan öğrenebilirsiniz.

Yeni Şafak
19:13 - 30/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 16:43 - 30/06/2016 Perşembe
Diğer
Kadir gecesi

hangi güne denk geliyor? işte bu sorunun yanıtını haberimizden sizlerle paylaşıyoruz. Müslüman aleminde değeri büyük olan Kadir Gecesi bu yıl 1 Temmuz tarihine denk geliyor. Bin aydan daha hayırlı olduğu bilinen Kadir gecesi ile ilgili bazı bilgileri buradan görebilirsiniz. Ramazan ayının bitimine son günler kala Kadir gecesini idrak edeceğiz. Kur'an-ı Kerim'in bu gecede indirilmesi nedeni ile değeri daha da önem kazanıyor. Müslümanlar bu anlamlı gecede dualar edecek, namazlar kılacak. İşte Kadir gecesi ile ilgili bilgiler.



Kadir Gecesi hangi gün?


2016 Kadir Gecesi bu yıl, 1 Temmuz Cuma gününe denk geliyor.


Kadir gecesi duası!


Aişe (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:


“Ben:

−Ya Rasulallah, Kadir gecesini bilirsem, o gece ne söyleyeyim dedim. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):


اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي


“Allahumme İnneke Afuvvun Tuhibbu'l-Afve Fağfu Anni.”


'Ey Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin beni affet de' buyurdu.” (Tirmizi 3742)


Kadir Gecesi


Maddi ve manevi pek çok hikmet ve rahmeti, bereket ve mağfireti bünyesinde barındıran Ramazan ayında yer alan, Yüce Yaratan'ın insanlığa kurtuluş çağrısı olan Kur'an'ın indirilmeye başlandığı, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece…

Leyle-i Kadir…K

adrü kıymet bilme, Rabbimizin bizlere sunduğu sayısız nimetlerin farkında olma zamanı…



"Gerçek biz onu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin (o büyük fazl-u şerefini) sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Rûh, Rablerinin izni ile, herbir iş için iner de iner. O (gece) tan yeri ağarıncaya kadar bir selamdır"

. (Kadir, 97/1-5)



Peygamber Efendimiz

“faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah'tan umarak Kadir gecesini güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağı”

(Buhârî, İman, 25, 27, 28; Müslim, Müsafi rîn, 173-176) müjdesini vermekte ve bu gecede “

Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle”

(Tirmizi, Deavat, 84; İbn Mâce, Dua, 5)diyerek dua etmemizi tavsiye etmekte…



Kadir Gecemiz mübarek olsun. Bu gece, Rabbimiz katındaki kadrimizin yücelmesine vesile olsun.








Allah Teala, kullarına kendisinden bir rahmet olarak sunduğu özel zamanlardan kimisini Yüce Kelamı'nda bizzat kendisi bildirmiştir. "(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır."17 ayeti, Ramazan'ın, senenin diğer aylarından farklı bir değeri olduğuna işaret eder. Kadir gecesi ise bu aya önemini veren daha da kıymetli bir zaman dilimidir. Kur'an, bin aydan daha hayırlı olan bu gecede inmiştir.18 Kadir gecesini ve onun içinde bulunduğu ayı değerli kılan işte budur. .. Bu nedenle Sevgili Peygamberimiz, Ramazan'ın son on gününde, başka hiçbir zaman olmadığı kadar, ibadet ve kulluk için çaba gösterirdi.19 "O gece nasıl dua edelim?" diye soran Hz. Aişe'ye, ''Allah'ım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet." duasını öğretmişti. 20



Dua, sevgililer sevgilisi Peygamberimizin bütün)1ayatını kapsıyordu.



O (sav), dua ile yatar, dua ile kalkardı. Allah'ın yarattığı her şeye karşı nimet ve şükür içerisindeydi. Bu şükrünü asla gizlemezdi. Karşılaştığı tabii olaylar karşısında bile dudaklarından dua eksik olmaz, her vesile ile Rabbine olan bağlılığını tazelerdi. Mesela, hilali gördüğü zaman şöyle derdi:



''Allahü ekber! Allah'ım! Onu biz güvendeyken, iman etmişken, selametteyken, İslam üzereyken ve Rabbimizin sevdiği işlerde başarılı olduğumuz haldeyken üzerimize doğur. (Ey Hilal!) Bizim Rabbimiz de senin Rabbin de Allah'tır." Sevgili Nebi özellikle sabah ve akşam vakitlerinde dua ederdi. Bu vakitlerde çoğunlukla o vakte uygun içerikte dualar eder ve adeta duaları ile o vakitleri vesile kılarak tüm hayatı anlamlandırırdı. Mesela, hayatın adeta yeniden dirilişini ifade eden sabah vaktinde, ''Allah'ım! Senin kudretinle sabaha çıktık, senin kudretinle akşama gireriz. Senin kudretinle yaşar, senin kudretinle ölürüz .. . En son dönüşümüz sanadır." diye dua etmeyi tavsiye ederdi. Akşam olunca da, "Rabbim, bu gecede olanların ve sonrasında olacakların hayrını senden dilerim. Bu gecede olanların ve daha sonrasında olacakların şerrinden de sana sığınırım. 23 diye dua ederdi. Başka bir rivayete göre de yatacağımız zaman, "Yd Rabbi! Senin adınla yatar ve senin adınla kalkarım. Eğer canımı alırsan ona rahmet et. Eğer onu serbest bırakırsan salih kullarını nasıl koruyorsan onu da öyle koru." diye dua etmemizi istemişti.



Ebu Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: "İnanarak ve sevabını Allah'tan umarak Ramazan orucunu tutan kimsenin geçmiş günahları bağışlanır. İnanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir gecesini ihya eden kimsenin de geçmiş günahları bağışlanır."



(B2014 Buhari, Fadlü leyleti'l-kadr, 1)



Kadir gecesi hangi güne denk geliyor? Müslüman alemi için oldukça önemli olan mübarek Kadir gecesine ardık az bir zaman kaldı. Bin aydan daha hayırlı olan ve Kur'an-ı Kerim'in bu özel gecede indirilmesinden dolayı değeri çok büyüktür. Duaların kabul olacağı bu gece hakkında merak edilen bilgileri haberimizden sizlerle paylaşıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2016 Dini günler takvimine göre, Kadir gecesinin hangi gün olduğunu buradan öğrenebilirsiniz.


#Kadir Gecesi hangi gün
#2016 Kadir gecesi
#Dini günler takvimi 2016
8 yıl önce