|

KKTC'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı düzenlendi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Yeni Şafak
20:46 - 15/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 20:48 - 15/07/2017 Cumartesi
AA
KKTC'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı düzenlendi
KKTC'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı düzenlendi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliğinin düzenlediği programa, KKTC Cumhuriyet Meclis Başkanı Sibel Siber, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Bülent Gedikli ve diğer yetkililer katıldı.

Meclis Başkanı Siber, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'da Türk halkının verdiği mücadele ile dünya demokrasi tarihindeki yerini aldığını söyledi. 15 Temmuz’da şehit düşenleri rahmetle anan Siber, böyle bir girişimin bir kez daha yaşanmaması dileğinde bulundu.

Başbakan Hüseyin Özgürgün de 15 Temmuz’un, ana vatan Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, darbe girişimin yıl dönümünde şanlı direnişi ile bu uğurda kahramanca şehit düşenleri rahmet ve minnet ile andıklarını söyledi.

Türk milletinin 15 Temmuz’da gösterdiği kahramanlığın, birlik ve bütünlüğü pekiştirip demokrasi ve milli iradeye sahip çıkma adına yazılmış yeni bir destan olarak şanlı Türk tarihinde yerini aldığını belirten Özgürgün, "Türk ulusunun ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türk halkının her zaman ve koşulda Türk milleti ile aynı duygu bütünlüğü içinde oldu ve olmaya da devam edecek." diye konuştu.

- "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı terör eylemi"

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ise 15 Temmuz darbe girişimi ihanetinin alelade bir kalkışma olmadığını belirterek, darbe girişiminin "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin karşı karşıya kaldığı en kanlı terör eylemi" olduğunu vurguladı.

O gece Ankara ve İstanbul semalarında uçakların göründüğü ilk anlarda bazı şeylerin ters gittiğini anladığını belirten Kanbay, ilerleyen saatlerde bunun bir askeri darbenin ötesine geçtiğini ve faillerinin Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) mensup hainlerden oluştuğunun anlaşıldığını belirtti.

Büyükelçi Kanbay, darbecilerin kendilerine karşı direnişi bastırmak için TBMM’yi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni, Milli İstihbarat Teşkilatı karargahı, Emniyet Özel Harekat Merkezi’ni bombaladığını, Cumhurbaşkanı’na suikast girişiminde bulunduğunu hatırlatarak, "O gece 250 yurttaşımızı şehit ettiler, 2 binden fazla insanı yaraladılar. 15 Temmuz, Türk demokrasisi ve devleti için güç ve ‘sebat sınavı oldu." ifadelerini kullandı.

FETÖ'nün on yıllarca müritlerini emniyet, yargı, silahlı kuvvetler gibi devletin tüm kritik organlarına nüfuz etmeleri için cesaretlendirdiğine dikkati çeken Kanbay, FETÖ'nün riyakarlık, gizlilik ve ketumiyet üzerine kurulu yeni nesil bir terör örgütü olduğunu ifade etti.

- "Türkiye’de yaşananları en iyi Kıbrıs Türk halkı anlar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Bülent Gedikli de o gece Türkiye’de yaşananları, en iyi Kıbrıs Türk halkının anlayabileceğini belirterek, Kıbrıs Türk halkının 15 Temmuz gecesi verdiği desteğin anlamlı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin tarihi süreç içerisinde böylesi darbe, işgal ve saldırılarla çok karşılaştığını ifade eden Gedikli, ancak 15 Temmuz’un diğerlerinden ayrılan önemli bir farklılığı bulunduğunu, devlet kurumları içerisine sızan hainlerin adeta devleti içeriden çökertmeye çalıştığına işaret etti.

Gedikli, bu uğurda 250 masum insanın şehit düştüğünü, yaklaşık 2 bin kişinin de yaralandığını anımsatarak, "Kendi vatandaşına, kurumuna ateş açmaktan çekinmeyen FETÖ mensuplarının bunun ötesine geçerek yabancı ülkelere ‘Türkiye’yi işgal edin’ çağrısında bulundular. Ancak yargı bu hainlerden bunun hesabını soracak." değerlendirmesinde bulundu.

#"15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü"
#Başbakan Hüseyin Özgürgün
#KKTC
#Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kanbay
#15 Temmuz
7 yıl önce