|

Komandoların ortak tatbikatı nefes kesti

Terörizmle mücadelede birliklerinin eğitimi ihtiyacını karşılayan Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan ve kardeş ülke Azerbaycan'ın komando birliklerinin katıldığı Commando Ex 2016 tatbikatına ev sahipliği yaptı.

Yeni Şafak
12:50 - 11/06/2016 Cumartesi
Güncelleme: 09:52 - 11/06/2016 Cumartesi
Diğer

Ortak tatbikatı Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, beraberindeki komutanlarla birlikte izlerken, üç ülkeden gelen komutanlara da İngilizce olarak tatbikatın aşamaları anlatıldı.



TERÖRİSTLERİN KORKULU RÜYASI

136 personelin görev aldığı ve plastik mermilerin kullanıldığı tatbikatta senaryo gereği Çok Uluslu Özel Görev Kuvveti, insani yardım faaliyetlerinin sürmesi ve BM konvoylarının devamını sağlanması amacıyla, terörist unsurlarca ele geçirilen havaalanında yeniden kontrol sağlamak için harekete geçti. Bunun için ilk hedef, Karaburun bölgesindeki kıyı başının güvenliğinin sağlanması oldu. Kıyıya 400 metre yaklaştıktan sonra bindikleri botlarda kürek çekerek farklı noktalardan sessizce karaya çıkan komandolar, önce etraftaki teröristleri etkisiz hale getirdi, ardından terör noktalarına sis bombalarıyla girdi. Teröristlere ait hava savunma bataryaları imha edilerek hava sahası yaklaşma koridoru emniyete alındı. Teröristlerce muhabere istasyonu olarak kullanılan tesisin imha edilmesi için komando birlikleri taktik akın gerçekleştirdi. Bir tepenin yamacından sessizce inen komandolar, nöbetçi teröristleri etkisiz hale getirdikten sonra, diğer terörist gruplarla irtibatın kesilmesini sağladı. Ortak tatbikat, havaalanının yeniden ele geçirilmesiyle son buldu.



ONLAR İÇİN ENGEL YOK

Commando Ex 2016 tatbikatı kapsamında kule tırmanışı ve inişi ile su engeli gösterisi de yer aldı. Su engeli kapsamında eğitim alan komandolar su üzerinde alevler çıkan platformun altından dalarak geçti. Daha sonra daldığı kanaldan çıkmayı başardı. Komandoların balçık arazide ve bataklıkta nasıl ilerledikleri de görüldü.



KURBAĞA BACAĞI, YILAN, BILDIRCIN

Komandoların zorlu coğrafi şartlarda doğada yakaladıkları kurbağa, yılan, bıldırcın, gibi hayvanların nasıl temizlendiği ve pişirildiği Komando Marketi bölümünde anlatıldı. Burada Bulgar bir komutan, pişmiş kurbağa bacağını tadarken lezzetli olduğunu söyledi.



YÜKSEKTEN GÖLE ATLADILAR, KULEDEN SANİYELER İÇİNDE İNDİLER

Yüksek bir noktadan Eğirdir Gölü'ne atlayan bir komando yüzerek halata tırmanırken, kendini yüksek noktadan göle bırakan komandolar da yüzerek kıyıya çıktı.

#Komando
#Tatbikat
#Eğirdir Dağ Komando Okulu
8 yıl önce