|

KOSGEB faizsiz kredi! Sıfır faiz KOSGEB

KOSGEB 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" programına yönelik başvuru kayıtları bugün başladı. KOSGEB'in 15 bin KOBİ'ye sunulaca olan 50 bin liralık faizsiz kredi başvuruları nasıl yapılacak? sorusunun yanıtını haberimizde sizlerle paylaştık. İşte KOSGEB yardımı ile ilgili detaylar...

Yeni Şafak
11:09 - 21/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:57 - 21/12/2016 Çarşamba
Diğer

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" programına yönelik başvuru kayıtları, 19 Aralık Pazartesi günü sabah 09.00'da başladı. KOSGEB'den yapılan yazılı açıklamada, 1 Ocak 2016'dan "Sıfır Faizli Kredi Destek" programı açıklandığı güne kadar veritabanına kayıtlı firma sayısı 56 bin 810 ve KOBİ bilgi beyannamesi güncelleyen firma sayısı 147 bin 710 iken, 10 Aralık'tan bugüne kadar veritabanına yeni kaydolan firma sayısı 105 bin 463 ve aynı dönemde KOBİ bilgi beyannamesini güncelleyen firma sayısının ise 178 bin 629'u bulduğu bildirildi. Sadece son bir hafta içinde KOSGEB veritabanına kayıt yaptıran ve bilgi beyannamesini güncelleyen firma sayısındaki artışa dikkatin çekildiği açıklamada, sistemin aktif çalıştığı, ancak ciddi bir yoğunluk yaşandığı vurgulandı.



KOSGEB'in 15 bin KOBİ'ye sunulacak 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" için 19 Aralık Pazartesi günü saat 09.00 ile 21 Aralık Çarşamba günü saat 23.59 aralığında, "

" adresinden başvuru yapılabileceği belirtilen açıklamada, aynı anda on binlerce kayıt ve güncelleme yapılmasından dolayı sistemde gecikme yaşandığı da kaydedildi.



Kayıt ve güncelleme işlemlerinin, kredi başvuru tarihleri sürecinde de devam edeceğine işaret edilen açıklamada, kredi onaylanma sürecinde başvuru sırasına göre herhangi bir önceliğin söz konusu olmadığının altı çizildi.



Siirt'te KOSGEB'e başvurular arttı


Siirt'te işyerlerini geliştirmek ve işyeri kurmak isteyen çok sayıda esnafın, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı'nın (KOSGEB) sunduğu sıfır faizli kredi için yaptığı başvrular sürüyor. 2016 yılı bütçenin yarısının yeni girişimcilerin desteklenmesi projelerine ayrıldığını ve verilecek olan kredilerin faizsiz olması Siirtli esnafı hareketlendirdi. Sabah saatlerinde çok sayıda esnaf KOSGEB İl Müdürlüğü'ne gelerek kredi için başvuruda bulundu. Başvuruların 21 Aralık saat 24.00 itibariyle sona ereceğini belirten KOSGEB Siirt İl Müdürü Ömer Erkılıç, başvurularda yoğunluk yaşandığını ifade ederek, "Başbakanımızın Ekonomik Koordinasyon Kurulu kararında çıkan esnafımıza yönelik 50 bin lira kredi, birebir KOSGEB üzerinde verilmeye başlandı. 21 Aralık saat 24.00 itibariyle son başvuru tarihi olması hasebi ile Siirt ilimizde aşırı bir başvuru ile karşılaştık. Kredimiz bir yıl ödemesiz, ondan sonraki bir yıl ve iki yıl içinde 3 er aylık dönemler olmak üzere 8 aylık taksit ile ödeniyor, sıfır faizle 36 yıllık bir vadesi olan bir kredidir" dedi.



KOSGEB Faizsiz Kredi Desteği esnaflara anlatıldı


KOSGEB Yozgat İl Müdürlüğü tarafından Sorgun'da esnaflara yönelik “İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği" ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Sorgun Belediye Terminali ikinci katında yapılan toplantıya KOSGEB Yozgat İl Müdürü Mustafa Işık, Sorgun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Aktaş, KOSGEB Sorgun Büro Sorumlusu Yusuf Yılgın, Sorgun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sami Erdoğan ve esnaflar katıldı. KOBİ'lere yönelik desteklerin artacağını söyleyen KOSGEB Yozgat İl Müdürü Mustafa Işık “KOSGEB sistemine kayıt yaptıranlara 50 bin TL'ye varan faizsiz kredi imkanı sunulacak. Ödemeler ise 2017 yılı sonuna doğru başlayacak ve 3 ay aralıklarla geri ödemesi yapılacak. Ancak KOBİ'lerin sisteme önce kayıt olması gerekiyor. Sisteme kayıtlı KOBİ'ler 19 Aralık 2016 tarihinden itibaren faizsiz kredi almak için KOSGEB üzerinden başvurularını gerçekleştirecekler. Kredi vadesi ise ilk 12 ayı ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde geri ödemeli toplam 36 ay şeklinde faizsiz olacak. KOBİ'ler söz konusu destekten yararlanmak için KOSGEB tarafından önümüzdeki günlerde açıklanacak olan bankalara başvurabilirler."dedi.



"Kredi onay sürecinde öncelik yok"


Biçer, başvuruların alınmasının ardından, sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:



"İşletmelerin bağlı bulundukları KOSGEB müdürlüklerince, sistem üzerinden ön onay verilecek program için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı verileri baz alınarak il kotaları çerçevesinde sıralama yapılacak. Değerlendirme kriterlerine göre sıralanan her bir işletme için yazılım sistemi bir başvuru kodu üretecek. Başvurusu kabul edilen işletmeler, yazılım sisteminden başvuru formunun çıktısını alabilecek. İşletmeler, başvuru formuyla protokole taraf banka şubelerinden herhangi birine doğrudan kredi başvurusunda bulunacağından, KOSGEB müdürlüklerine gelmeden desteklerini online üzerinden temin edecekler."



KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği'ne, Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, Halk Bank, İş Bankası, Finans Bank, Vakıfbank ve Yapı Kredi ile Kredi Garanti Fonu'nun dahil olduğunu aktaran Biçer, program çerçevesinde kurumsal her türlü tedbirin alındığı kaydetti. Kredi onay sürecinde, başvuruya göre herhangi bir önceliğin olmadığını vurgulayan Biçer, tüm başvurular alındıktan sonra değerlendirme sürecine geçileceğini dile getirdi.



Esnafa KOSGEB Güncelleme Uyarısı


Kula Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanı Aytekin Şadan, Ekonomi Koordinasyon Toplantısında Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan KOBİ'lere verilecek kredi faiz desteğinden yararlanacak esnaf ve sanatkarların, KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırması, varsa kayıtlarını güncellemesi gerektiğini söyledi.



Kula Esnaf ve sanatkarlar odası üyelerine mesaj çekerek odaya gelmelerini konu hakkında bilgi almalarını istedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kula Esnaf ve sanatkarlar odası başkanı Aytekin Şadan Kredi vadesinin ilk 12 ayı ödemesiz, kalanı 3'er aylık eşit taksitler halinde geri ödemeli toplam 36 ay şeklinde olacağını söyledi. Şadan, "Programdan faydalanabilmenin ilk şartı KOSGEB veri tabanına kayıtlı beyannamelerinin güncel olması" dedi. Şadan ayrıca, işletme başına sağlanacak kredi üst limitinin 50 bin TL olacağını, bankalar üzerinden kullandırılacağını, faiz oranının tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağını belirtti.





#KOSGEB faizsiz kredi
#KOSGEB yardımı
#KOSGEB başvurusu
7 yıl önce