|

KPSS soruları cevapları belli oluyor

KPSS soruları cevapları sınavın sona ermesiyle belli olmaya başladı. 22 Temmuz'da yapılan KPSS lisans sınavında bazı öne çıkan sorular ve cevapları haberimizde. KPSS sınavında siyaset ve tarih alanındaki genel kültür soruları dikkat çekti. İşte 2018 KPSS soruları cevapları...

Yeni Şafak
13:36 - 22/07/2018 Pazar
Güncelleme: 13:45 - 22/07/2018 Pazar
Diğer
​KPSS soruları ve cevapları haberimizde.
​KPSS soruları ve cevapları haberimizde.

KPSS soruları ve cevapları haberimizde. Bugün saat 10.00'da başlayan KPSS sınavı sona erdi. Sınava giren adaylar sınav sorularını ve cevaplarını merak ediyor. Sınavda öne çıkan bazı soruları yazımızda sizlerle paylaştık. İşte 22 Temmuz 2018 KPSS soruları cevapları...

2018 KPSS SORULARI CEVAPLARI
SORU: Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşını Ankara’da bulunan hangi tarihi mirasımızda yazdı?

Mehmet Akif Ersoy‘un milli mücadele yıllarında yaşadığı, ‘‘İstiklal Marşı‘‘ ve ‘‘Bülbül‘‘ şiirini kaleme aldığı Taceddin Dergahı, Vakıflar Genel Müdürlüğü nce restore ediliyor.

SORU: Türkiye Cumhuriyeti'nde kaç tane anayasa yapılmıştır?

Türkiye Cumhuriyeti ve önceki dönemleride (Osmanlı İmparatorluğu) dahil olmak üzere 4 Türkiye Cumhuriyeti dönemi 1'de Osmanlı döneminde toplamda 5 Anayasa yapılmıştır.

Bunlar:

- [Kanun-i Esasi] (1876) (Osmanlı dönemi)

- [Teşkilat-ı Esasiye] (1921)

- [1924 Anayasası] (1924)

- [1961 Anayasası] (1961)

- [1982 Anayasası] (1982)

SORU: Bakanları yüce divana kim sevk eder?

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında, görevleriyle ilgili suç işledikleri iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, önergeyi en geç 1 ay içinde görüşecek ve üye tam sayısının 5'te 3'ünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilecek.

SORU: Atatürk barış ödülünü almış tarihçi kimdir?

Bernard Lewis, 1998 yılında Atatüɾk Uluslaɾaɾası Baɾış Ödülü'ne layık göɾüldü.

Lewis, Eɾmenileɾin bağımsızlık haɾeketleɾinin diğeɾ azınlıklaɾın bağımsızlık haɾeketleɾiyle kaɾşılaştıɾıldığında Osmanli devleti iςin en ciddi tehdit olduğunu bildiɾiyoɾ. Lewis'e göɾe, Tüɾkleɾ, fethettikleɾi Sıɾp, Bulgaɾ, Aɾnavut ve Rum ülkeleɾinden isteksiz de olsa vazgeçebiliyoɾlaɾdı çünkü sonuçta uzak olan illeɾden vazgeςiyoɾlaɾdı ve devletin sınıɾlaɾını "kendi evleɾine" yaklaştıɾıyoɾlaɾdı. Eɾmenileɾ ise, Tüɾkleɾin anavatanlaɾının üzeɾinde yaşıyoɾlaɾdı. Bu topɾaklaɾdan vazgeçmek, devleti küçültmek ile değil, devletin paɾçalanması ile eşanlamlıydı.

SORU: MGK gündemini kim belirler?

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) gündemini Cumhurbaşkanı belirler.

Cumhuriyetin ilk yıllarında devlet politikası ve devletin gerek meclis gerekse ülke genelinde otoritesini sağlamak amacıyla 1933 ve 1949 yılları arasında kurulan Yüksek Müdafaa Meclisi Umumi Katipliği, Milli Güvenlik Kurulunun temelini oluşturmaktadır. Daha sonra 1961 Anayasası’na göre Milli Güvenlik Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu Sekreterliği isimleri ile adı geçen kurum, daha sonraki yıllarda devletin iç ve dış politikasında görev almaya başlamıştır.

Cumhurbaşkanı katılmadığı zamanlar, Milli Güvenlik Kurulu Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında toplanır.

SORU: E-Devlet üzerinden hizmete sunulan uygulamanın adı nedir?

Alt üst soy bilgisi sorgulama uygulaması hizmete sunuldu ve büyük bir ilgi duyuldu.

SORU: "
Olmak ya da olmamak" sözü kime aittir?

"Olmak ya da olmamak" sözü William Shakespeare aittir.

#KPSS soruları
#KPSS soruları cevapları
#KPSS
#2018 KPSS soruları
#2018 KPSS cevapları
#KPSS soru cevap
6 yıl önce