|

Kuzey Kore'nin nükleer programı

Güney Kore, Kuzey'in dün yeni bir roket motoru denemesi yaparak Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına karşı geldiğini savundu.

Yeni Şafak
12:16 - 21/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 09:24 - 21/09/2016 Çarşamba
Diğer

BM Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, Associated Press ajansına verdiği röportajda, Kuzey Kore'nin küresel normların ihlali konusunda "bozuk plak" gibi olduğunu söyledi. Kuzey Kore'nin 21. yüzyılda nükleer deneme yapan tek ülke olduğuna dikkati çeken Yun, Pyongyang'ın hali hazırda BM Güvenlik Konseyi kararlarına tabi olduğunu vurguladı.



Yun, Kuzey Kore'nin BM'den çıkarılması önerisine ilişkin olarak da, "Tüm üyelerin, Kuzey Kore'nin gerçekten BM üyesi olmaya layık olup olmadığını kendilerine sorması gerektiğini düşünüyorum." dedi.



Pyongyang'ı "seri suçlu" olmakla itham eden Yun, BM Güvenlik Konseyi'nin mevcut yaptırımlardaki boşlukları kapatması ve Kuzey'in ay başında yaptığı 5. nükleer denemeye karşılık yeni yaptırımlar uygulamaya koyması gerektiğini ifade etti.



Yun, "9 Eylül'de Hiroşima büyüklüğündeki patlama, Pyongyang'ın, ABD'nin müttefiki güney ülkelere varoluşsal tehdit arz ettiğini ve dünya için büyüyen bir tehdit olduğunu ortaya koymuştur." yorumunu yaptı.



Dışişleri Bakanı Yun, yeni bir Güvenlik Konseyi kararı üzerinde yapılan görüşmeyi, Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong Un'un fanatik hareketlerini kontrol etmek konusundaki son şans olarak değerlendirdi.



Kuzey'in askeri tatbikatlar üzerinden argümanlarını, silah geliştirmek için bahane olarak kullandığını kaydeden Yun, "Onların oyununa gelmemeliyiz." dedi.



Kuzey Kore'nin dün yeni bir roket motoru denemesi yaptığı ve ülkenin lideri Kim Jong Un'un, uydu fırlatılmasına hazırlanılması talimatı verdiği bildirilmişti.



Kuzey Kore resmi ajansı KCNA'nın haberinde, Kim Jong Un'un, ülkenin kuzeybatısında Sohae Uzay Merkezi'nde senkron bir uyduyu fırlatacak taşıyıcı bir roketin çok güçlendirilmiş motorunun kara denemesini bizzat yönettiği belirtilmişti.



Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Jeon Ha-kyu, denemenin, yeni bir uzun menzilli füze için geliştirilen bir motorla yapıldığına inanıldığını açıklamıştı.



Kuzey Kore, 9 Eylül'de 5. nükleer denemesini yapmıştı. Bunun üzerine Güney Kore ve ABD'li yetkililer Kuzey'e daha fazla yaptırım uygulanacağını duyurmuştu. Güney Kore ordusu bunun, Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini açıklamıştı.






#Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi
#Güney Kore
#Güney Kore Dışişleri Bakanı
#Kuzey Kore
#Yun Byung-se
8 yıl önce