|

KYK başvuruları nasıl yapılır? KYK yurt, kredi, burs başvuruları başladı mı?

KYK başvuruları nasıl yapılıyor? KYK yurt, kredi, burs başvuruları başladı mı? İşte merak edilen bu soruların yanıtı haberimizde. Üniversite LYS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler KYK hizmetlerinden yararlanmak için başvuru tarihlerini beklemeye başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olan Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) başvuru tarihlerini henüz açıklamadı. KYK ile ilgili son gelişmeleri ve detaylı bilgileri haberimizden inceleyebilirsiniz.

Yeni Şafak
22:36 - 15/08/2016 Monday
Güncelleme: 19:48 - 15/08/2016 Monday
Diğer
KYK başvuruları

başladı mı, nasıl yapılır? 2016-2017

KYK yurt, kredi, burs başvuruları

ne zaman yapılacak? Özellikle son günlerde öğrenciler bu soruların yanıtını merak eder oldu. Üniversitelere yerleştirme işlemleri devam ederken KYK burs, yurt ve kredi imkanlarından faydalanmak isteyenler de başvuruların başlayacağı tarihi merak ediyor. Sizler için derlediğimiz bu haberden KYK ile ilgili son gelişmeleri ve detaylı açıklamaları görebilirsiniz.

KYK başvuruları

nasıl yapılır ve bunun gibi önemli soruların yanıtını yazımızın devamından öğrenebilirsiniz. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde olan Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (

KYK

) kredi, yurt, burs başvuru tarihleri ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Ancak KYK başvurularının Eylül ayında başlaması bekleniyor. İşte tüm detaylar.



KYK YURT BAŞVURULARI


Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavına girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık, birinci sınıf öğrencileri ile, ara sınıf ve yurt içi yurt dışı değişim programına katılan öğrencilerinin yurt başvuruları; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınav sonuçları açıklandıktan sonra www.kyk.gov.tr adresinden yapılmaktadır.



ÖSYM tarafından ek kontenjanla bir yüksek öğretim programına yerleştiren öğrenciler ek kontenjan yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından itibaren ,


Özel yetenek sınavı ile yüksek öğretim kurumlarına giren öğrenciler, lisanüstü öğrencileri, yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler, kurum yurtlarında kalıp okulu uzatan artık yıl öğrencileri, Başvurularını Genel Müdürlükçe belirlenecek süre içinde www.kyk.gov.tr adresinden yapacaklardır.



Değerlendirme sonuçları; Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr adresinden duyurulmaktadır. Başvuru sonucunda; asil listeden yurda girmeye hak kazanan öğrencilere yurdun adı, asil liste dışında kalan tüm öğrencilere ise yedek sırası verilecektir.



KYK YURTLARINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?


Örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmak,



Şehir içi nakil araçlarından yardımsız faydalanamayan görme engelli, felçli, bir kolu veya iki kolu veya bacağı olmayan, skolyoz hastaları olan öğrenciler hariç; öğrencinin ailesinin yurdun bulunduğu şehrin belediye sınırları dışında ikamet etmesi.



Taksirli suçlar hariç, sabıka kaydı bulunmamak,



Kurum veya diğer resmi kuruluşların yurtlarından “ Süresiz çıkarma cezası" almamış olmak,



Yabancı Uyruklu öğrenciler için emniyet makamlarından alacakları oturma izin belgesi ile pasaportunun tasdikli fotokopisini vermek,



Tatil dönemlerinde geçici olarak en fazla 120 gün çalışan veya ücretli staj yapanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışmaması veya sürekli geliri olmaması,



Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmaması,







KYK BURS VE KREDİ BAŞVURULARI


BURS NEDİR ?


T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.



Burstan yararlanacak öğrenciler,



- Ön lisans öğrencileri,


- Lisans öğrencileri,


- Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler,( şehit çocuğu/kardeşi , gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)


- İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)


- Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)



- ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler,


- Amatör Milli Sporcu belgesine sahip olan öğrenciler,


burstan yararlanabilmektedir.


Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.



ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?


Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.



Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.



Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler;



- Ön lisans öğrencileri,


- Lisans öğrencileri,


-Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü vb.),


-İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler(intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),


-Yüksek lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,


öğrenim kredisinden yararlanabilirler.



Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.







BURS VEYA ÖĞRENİM KREDİSİ MÜRACAAT TARİHLERİ


Burs ve öğrenim kredisi müracaatları, her yıl muhtemelen eylül veya ekim veya kasım ayları içerisinde alınmaktadır. Başvurular Kurumun web sayfası üzerinden interaktif olarak alınmaktadır.



Burs ve öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, Kurum tarafından kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde araştırmaktadır. Beyanlarının doğru olmadığı tespit edilenlerin ise burs ve öğrenim kredisi hakkı iptal edilmektedir.



Öğrencilerin, İnteraktif müracaatlarını yaparken her alanı dikkatlice incelemeleri, konuyu tam olarak kavradıktan sonra ilgili alanları cevaplanmaları gerekmektedir.



Hatalı, eksik ya da gerçeğe aykırı beyanda bulunma burs ve öğrenim kredisi alımını engellemektedir.



Evli olan öğrenciler ise sosyo-ekonomik durumları ile ilgili olarak eşlerinin sosyo-ekonomik bilgilerini ve çocuklarını beyan etmek zorundadırlar.



Öğrenciler, müracaatların bitim tarihinden itibaren öğretim durumunda meydana gelen değişiklikleri, müracaat tarihinin bitimini takip eden 30 gün içinde Kuruma durumunu anlatan bir dilekçe ile bildirilmesi gerekli ise belgelemesi halinde değişiklikler değerlendirmede dikkate alınacaktır.



Burs ve öğrenim kredisi müracaat sonuçları muhtemelen Kasım Sonu veya Aralık ayları içerisinde belli olmakta ve Kurumun web sayfasında ilan edilmektedir.



Ayrıca, öğrencilerin ev adreslerine herhangi bir tebligat yapılmamakta olup sadece burs veya öğrenim kredisi kazanan öğrencilerin Kuruma vermiş oldukları elektronik posta adreslerine bilgi gönderilmektedir. Bu yüzden elektronik posta adresinizi başvuruda yazar iken doğru yazıp yazmadığınızı kontrol ediniz.



KYK yurtlarında sivil şehit ve gazi çocuklarına öncelik


Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, sivil şehit, gazi ve köy korucularının çocuklarının da yurtlara öncelikli yerleştirileceğini bildirdi.



Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği'nin bugünün şartlarına uygun hale getirildiğini söyledi.



Dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle KYK'ya bağlı yurtlara başvuru ve barınma şartlarının yeniden düzenlendiğine işaret eden Kılıç, "Yeni yönetmeliğimizde gençlerimize ve ailelerine müjde olarak nitelendirebileceğim düzenlemeler de var." dedi.



Daha önce herhangi bir öğrencinin yurtlarda barınabilmesi için en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli işte çalışmaması veya sürekli geliri olmaması şartı arandığını belirten Kılıç, yeni düzenlemeyle "zorunlu staj hariç asgari ücretin üzerinde ücretle bir işte çalışmaması" şartı getirildiğine dikkati çekti.



Kılıç, bu değişikliğin, asgari ücretli bir işte çalışan öğrencilerin de yurtlarda kalabileceği anlamına geldiğini kaydetti.



- "Yüzde 50 fazla alınan aylık ücret alınmayacak"


Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Kılıç, şöyle devam etti:



"Asker üniforması giymiş Fetullahçı Terör Örgütü mensubu vatan hainlerinin bu girişimini milletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin dirayetiyle bertaraf ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine sokaklara dökülen aziz milletimiz sayesinde demokrasi kazandı, Türkiye kazandı.



Sadece FETÖ mensubu bu teröristlerin girişimi neticesinde değil, ülkemiz yıllardır hain bölücü örgüt ve DAEŞ terörüyle de mücadele ediyor ve asker, polis, sivil şehitler veriyoruz. İşte bu mücadelede şehit düşen, gazi olan vatandaşlarımızın çocuklarını da düşünerek yeni yönetmelikte düzenleme yaptık. Bundan sonra sivil şehit ve gazilerimizin çocukları da yurtlarımıza öncelikli olarak alınacak. Köy korucularımızın çocukları da öncelikli olarak yurtlara yerleştirilecek."



Yeni düzenlemeyle ayrıca süresi içinde öğretimini tamamlayamayan öğrencilerden yüzde 50 fazla istenen aylık ücretin artık alınmayacağını dile getiren Kılıç, kendi isteğiyle kaydını sildiren öğrencilerden, tekrar başvurmaları halinde iki kat ücret alınması şartının da kaldırıldığını bildirdi.







KURUM YURTLARINDA BARINMAK İÇİN BELİRLENEN TARİHLERDE MÜRACAAT EDEN ÖĞRENCİLERDEN YURDA KESİN KAYITTA İSTENEN BELGELER :


1. Öncelik Belgesi (Önceliği Olanlar İçin)



Şehit ve gazi çocuğu, (Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge)


% 40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,( Tam teşekkülü hastaneden alınacak rapor)


Anne ve babası vefat etmiş olanlar,(Bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)


Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar,(Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alınacak belge)


Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,(Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)


Anne ve/veya babası Gençlik ve Spor Bakanlığı (Merkez Teşkilatı) ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışanlar veya Kurumdan emekli olanlar (Kurumdan alacakları onaylı belge)


Milli olmuş Amatör sporcular lisanslı (T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)


2014-2015 öğretim yılında yükseköğrenim öğrencisi olarak Kurumuza başvuran ve 13.05.2014 tarihinde Manisa Soma maden ocağında meydana gelen kaza nedeniyle babası vefat eden öğrenciler (ilgili Resmi Kurumdan alınacak belge)



2. 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf



3. % 40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların (Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor)



4. Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti makbuz/ dekontu



5. 18 yaşından küçükler için Kurum internet sayfasından temin edilen ve doldurulan Aile İzin Onay Belgesi



6. Aynı öğretim döneminde yükseköğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi, kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde ibraz edilecektir.



7. Verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmayan öğrenciler, haklarını kaybedeceklerdir.




KYK başvuruları

nasıl yapılıyor? KYK yurt, kredi, burs başvuruları başladı mı? İşte merak edilen bu soruların yanıtı haberimizde. Üniversite LYS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler KYK hizmetlerinden yararlanmak için başvuru tarihlerini beklemeye başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı olan Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) başvuru tarihlerini henüz açıklamadı. KYK ile ilgili son gelişmeleri ve detaylı bilgileri haberimizden inceleyebilirsiniz.


#KYK
#KYK başvuruları
#KYK yurt
#KYK kredi
#KYK burs
#GSB
8 years ago