|

LYS 2016 üniversite ek kontenjan tercih işlemleri nasıl yapılır?

LYS 2016 üniversite ek kontenjan tercih işlemleri başlıyor. Peki üniversite ek kontenjan tercihleri nasıl yapılır? Devlet ve vakıf üniversitelerindeki boş kontenjan rakamları belli oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) üniversitelerin 2016 boş kontenjanları listesi ve ek yerleştirme takvimini açıkladı. Ek yerleştirme ile ilgili tüm detayları haberimizden görebilirsiniz.

Yeni Şafak
17:29 - 24/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 14:43 - 24/08/2016 Çarşamba
IHA
LYS 2016 Üniversite ek kontenjan tercih

işlemlerini buradan sizlerle paylaşıyoruz. Herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler ek yerleştirmede boş kontenjanlara göre, tercihlerini yapabilecekler.

Üniversite ek kontenjan

tercihleri 26-30 Ağustos 2016 tarihleri arasında alınacak. Üniversite adayları haberimizden tüm detayları görebilirler.



ekranı için tıklayın



LYS kayıtlarının ardından herhangi bir önlisans/lisans programına kayıt olamayan adaylar için ikinci bir şans olarak, ek yerleştirme fırsatı başlıyor. Bir önlisans/lisans programına yerleşmek isteyen adayların 26-30 Ağustos 2016 tarihleri arası tercih yapması gerekiyor.



Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) boş kalan kontenjanları için ve üniversite adaylarının tercihlerine destek sağlayabilme amacıyla ek kontenjan tercih günleri başlatıyor. Ek yerleştirme tercihleriyle aynı tarihleri kapsayan 26-30 Ağustos tarihlerinde yapılacak olan, HKÜ Tercih Günlerinde uzman tercih danışmanları ve akademisyenler HKÜ Kampüsü ve HKÜ Sürekli Eğitim Merkezinde, üniversite adaylarına destek olacak. Tercih işlemlerinde kararsız olan üniversite adaylarının, tercihlerinde hata yapmamaları için son kararlarını vermeden önce, HKÜ'de görev yapacak uzman tercih danışmanlarıyla görüşüp kararlarını vermeleri, HKÜ yetkilileri tarafından vurgulandı.



Üniversiteli olabilmek için ikinci bir fırsat olan ek yerleştirme tercih günlerinin ardından, bir önlisans/lisans programına dahil olabilen adayların kayıt günlerinin, 06-09 Eylül 2016 tarihleri arasında yapılacağı belirtildi. HKÜ ve tüm tercih işlemleriyle ilgili her türlü bilginin, uzman tercih danışmanlarından ve HKÜ Akademisyenlerinden edinilebileceği aktarıldı. Ayrıca HKÜ Çağrı Merkezini arayarak her türlü bilgiye ulaşılabileceği ve ek yerleştirme ile ilgili tüm soruların cevaplarına, HKÜ internet sitesinden erişilebileceği bildirildi.



Ülke genelinde devlet üniversitelerindeki boş kontenjan sayısı 34 bin 468 iken, vakıf üniversitelerindeki boş kontenjan sayısı 18 bin 538 oldu. Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacağı bildirilirken,

LYS ek yerleştirme ücreti 15 TL

olarak açıklandı.

Tercihler 26 ile 30 Ağustos tarihleri arasında

alınacak. LYS ek yerleştirmeye bir yükseköğretim kurumuna ilk merkezi yerleştirmede yerleşen adaylar katılamayacak. Bu adaylar yerleştikleri kurumlara kayıt yaptırmamış bile olsalar ek yerleştirmeye katılma haklarına sahip değiller. Ek yerleştirme kayıtları da 6 ile 9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.



EK YERLEŞTİRME SÜRECİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?


Alkayış, 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre ek tercih yapma hakkına sahip olan adayların bilmesi ve yapması gerekenleri de şöyle sıraladı:



– İlk tercihlerde Genel Lise ya da Meslek Lisesi'nde (sınavsız geçiş OBP ile), olup da yerleşen adayların ek tercih yapma hakları yoktur.



– Adayların 2016-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurmak için 2016-ÖSYS'ye başvuru yapmış olmaları gerekir.



– Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.



– Tablo 4'te kontenjan açığı oluşan lisans programlarının, en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih yapabilecekler.



– Tablo 3'teki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmamaktadır.



– Tercih kılavuzunda herhangi bir programa ait en küçük puan bulunmuyorsa, bu programlara ilgili puan türünde 180 veya daha yüksek puan alan adaylar başvurabilirler.



– İlgili Y-YGS/Y-LYS puanınız tercih edeceğiniz programın en küçük puanından daha küçük ise o programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Bu uyarıları göz önünde tutmadığınız takdirde ilgili tercihleriniz geçersiz sayılır; bu tür tercihlerinizdeki programlardan birinin kesin kayıt listesinde adınız yer almış olsa bile programa kaydınız yapılmaz.



– Sınavsız geçiş hakkı olan veya ilgili YGS puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercih edebilirler. Aynı zamanda açıköğretim programları için YGS puan türlerinden az 150 puan alınması gerekir.



– Özel yetenek sınavlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahiptirler.



– Adayın okumak istediği yükseköğretim programlarını tercih listesine yazarken çok dikkatli davranması gerekmektedir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet gibi koşulları tam olarak karşılayan programları tercih edilmemesi gerekir. Aksi durumda koşullarını taşımadığınız tercihler geçersiz sayılır. Koşullarını taşımadığınız için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır. Tercih bildirmeden önce mutlaka programların koşul ve açıklamalarını okuyunuz.



– Adayların tercih bildirimi tamamladıktan sonra ek yerleştirme ücretini ödemesi gerekir. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların tercihleri geçersiz sayılacaktır.



06-09 Eylül 2016 tarihleri arasında ek tercihle yerleşen adayların kayıtları yapılacaktır.




#Üniversite ek kopntenjan
#Üniversite ek yerleştirme
#ÖSYM
#2016 Üniversite boş kontenjan
#Üniversite tercih işlemleri
8 yıl önce