|

Mersin Seçim 2018 Genel Seçim Sonuçları

Seçim 2018 Mersin Seçim Sonuçları ne durumda? 24 Haziran 2018'de sonuçlarda hangi partiler öne geçti Mersin ilinde partilerin oy oranları ve sıralamaları değişti mi? Mersin Genel Seçim sonuçları en hızlı şekilde Yenişafak seçim sonuçları sayfasında!

Yeni Şafak
11:34 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 09:36 - 18/06/2018 Pazartesi
Diğer
24 Haziran Mersin seçim sonuçları ve oy oranları haberimizde.
24 Haziran Mersin seçim sonuçları ve oy oranları haberimizde.

Seçim 2018 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili sonuçları Mersin ve diğer illerde durum ne oldu? Heyecanla beklenen Türkiye'nin en önemli seçimlerinden biri olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Mersin seçmeni nasıl bir karar verdi? Diğer iller gibi Mersin seçim sonuçları da heyecanla bekleniyordu. Sandıkların açılıp oyların sayılmasıyla birlikte birlikte Mersin ilinde heyecan doruklara ulaştı. Tüm seçmenlerin ve halkın merak ettiği kim, ne kadar milletvekili çıkardı? Türkiye'nin yeni döneminin Cumhurbaşkanı kim oldu? 27. dönem Mersin milletvekilleri kimler oldu? İşte tüm detaylarıyla Mersin Seçim sonuçları sayfamız!

Mersin, eski adıyla İçel, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehri. 2016 itibarıyla 1.773.852 nüfusa sahiptir. Akdeniz, Aydıncık, Bozyazı, Mezitli, Yenişehir, Toroslar, Anamur, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut ilçeleri olmak üzere toplam 13 tane ilçesi bulunmaktadır. [1] Büyükşehir belediyesi statüsü bulunmaktadır. Türkiye'nin güneyinde bulunan bir liman kentidir. Mersin Limanı Türkiye'nin en büyük limanıdır.[2]

Kentin kuzeyindeki Yumuktepe höyüğünde yapılan kazılarda birçok katman ortaya çıkarılmıştır. Bunların en eskisi, MÖ 6300'lere, en yenisi ise Selçuklu dönemine tarihleniyor. Kazılardan çıkarılan eserler, Adana Arkeoloji Müzesi ve Mersin Müzesi'nde sergileniyor. Mersin'in tarih sahnesine çıkışı 19. yüzyılın ortalarına rastlamaktadır. Bu dönemde henüz bir köy olan bölge, konar göçer bir Türkmen aşiretine ev sahipliği yapmış ve adını da bu aşiretten almıştır. Ayrıca Kapadokya bölgesinden gelen Rumlar kent nüfusuna hakim hale gelmişler ve 1850'de kentte 5.250 Ortodoks Rum'a karşılık 1.600 Müslüman yaşamaktaydı. Kentin kaderi özellikle Amerikan İç Savaşı sırasında dünyadaki pamuk kıtlığını gidermek amacıyla Çukurova'da gelişen pamuk üretimi ve bölgenin 1866'da demiryolu ağına bağlanması ile değişmiştir. Bu dönemde Mersin hızla, Çukurova'nın tarım ürünlerinin ihraç edildiği bir liman ve ticaret merkezi haline gelmiştir. Şehrin bugünkü durumuna gelmesinde, şu anda azınlık olsalar da Hıristiyan Levantenlerin önemi yadsınamaz. Şehirde halen Levantenlere ait iki katedral bulunmaktadır, Latin-İtalyan Katedrali ve Arap-Ortodoks Katedrali. Ayrıca şehrin kuzeyine Rumlar için bir kilise yapılması da gündemdedir.

Cumhurbaşkanlığı sisteminde bilinmeyen kritik dönem

24 Haziran seçimlerinden sonra yürürlüğe girecek olan Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi ile Türkiye siyasi sistemi tümden değişecek. Yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması durumunda işleyecek olan süreç dikkat çekiyor. 1 yıldan az kalırsa her iki seçim de yenilecek ancak 1 yıldan fazlaysa sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak ve bu dönem de cumhurbaşkanı açısından bir dönem olarak sayılmayacak. Bu süre yeni sistemde işleyecek olan 5+5’i etkilemeyecek.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin ‘erken seçim’ çağrısının ardından Külliye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek ortak karar ile 24 Haziran’da seçime gidilme kararının alınmasıyla artık 16 Nisan referandumunda kabul edilen yeni sistem devreye girecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte Türkiye’de artık yeni bir dönem başlayacak. Hızlı ve güçlü bir yönetim ile yoluna devam edecek olan Türkiye’de birçok değişiklik olacak.

#Mersin Seçim sonuçları
#Mersin seçim 2018
#genel seçim Mersin 2018
#seçim sonuçları Mersin
#Mersin milletvekili genel seçim sonuçları
#Mersin genel seçim sonuçları 2018
6 yıl önce