|

Mevlid Gecesi önemi nedir?

Mevlid gecesinin önemi, manası nedir? Müslümanlar 17 Ekim Pazar günü Mevlid Gecesi'ni eda edecekler. Mevlid Gecesi'nin önemi ve anlamı merak ediliyor. Her yıl Dİyanet İşleri tarafından belirlenen dini günler takviminde yer alan Mevlid Gecesi önemi nedir? Mevlid Gecesinin önemine binaen ne yapılmalıdır? İşte Mevlid Gecesi hakkında merak edilenler...

20:07 - 15/10/2021 Cuma
Güncelleme: 10:45 - 16/05/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
mevlid kandili önemi
mevlid kandili önemi

İslam aleminin en önemli günlerinden biri olarak bilinen Mevlid Gecesine sayılı günler kaldı. Mevlid Gecesi yaklaştıkça bu günün önemi araştırılıyor. İşte Peygamber Efendimiz'in doğum günü olan Mevlid Gecesinin önemi ve manası hakkında bilgiler...

MEVLİD GECESİ 2021 NE ZAMAN?

2021 yılı dini takvime göre Mevlid Gecesi Pazar gününe denk geliyor. Mevlid Gecesi bu sene 17 Ekim 2021 Pazar günü idrak edilecek.

MEVLİD GECESİNİN ÖNEMİ

'Mevlid-i Nebi'' olarak da anılan ve Türkiye'de Mevlid Gecesi olarak bilinen gece, Müslüman alemi için büyük önem taşıyor.

Son peygamber Hz. Muhammed'in doğumunu anmak için düzenlenen törenler, tarihte ilk kez Mısır'da Fatımiler döneminde başladı. Çok geçmeden Eyyubiler tarafından da benimsenen kutlama programlarında çeşitli törenler ve şenlikler yapıldı.

Mevlid törenleri daha sonra İslam dünyasında yaygınlık kazanarak günümüze kadar devam etti. Esasen Hz. Muhammed'in doğum yıl dönümü için başlayan mevlid töreni giderek, Kadir, Mi'rac, Regaib ve Berat gecelerinde veya sünnet, evlenme, ölüm, deprem gibi önemli olaylar vesilesiyle yapılmaya başlandı ve toplumsal gelenekte yer alan önemli bir dini-kültürel öge oldu.

MEVLİD GECESİNDE NELER YAPILIR?

Kandil geceleri için özel bir ibadet şekli bulunmamaktadır. Peygamber Efendimiz mübarek gün ve gecelerin ibadetlerle değerlendirilmesini tavsiye buyurmuş, bu gecelerde vakit ve kaza namazlarının kılınmasını önermiştir. Ayrıca tövbe ve istiğfarda bulunmak, zikir çekmek, dua etmek önerilir. Bu gecelerde Kur'an-ı Kerim okumak, peygamberlerin hayatını okumak ve öğrenmek de mühimdir.

Dini kaynaklara göre Mevlid Gecesi'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, bu gece, Resulullah'ın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutmak sevap olarak nitelendirilebilir.

#mevlid gecesi
#mevlid gecesi önemi
#mevlid gecesi anlamı
#mevlid gecesinde neler yapılır
3 yıl önce